~Emilian Marcu: „Un fulger în uşa iernii“

De obicei veştile bune ajung la mine mereu mai târziu sau , de cele mai multe ori, deloc. În schimb, ca într-un fel de compensare, veştile triste, cu adevărat proaste, ajung mereu la timp, şi de fiecare dată pe mai multe căi, parcă, să fie siguri expeditorii că le primesc.

Nici nu a apucat să înceapă bine urcuşul în iarna vieţii sale că un fulger, rătăcit, l-a lovit pe cel ce era cel mai generos dintre noi, pe ARTUR SILVESTRI . Abia împlinise 55 de ani şi îşi făcuse proiecte pentru alţi 50. Proiectele lui nu se limitau doar la construirea personalităţii sale ci se ocupau, în primul rând, de destinul românilor, de relaţia lor cu divinitatea, de drumul românilor spre purificare şi spre curăţenie morală pentru clipa când… Dar iarna vremii nu l-a mai lăsat să-şi continuie proiectele. Când primii fulgi de nea se pregăteau să-i poposească pe tâmple, un fulger l-a răpus.

Cu câteva zile înainte de această veste neagră ( vezi Adrian Botez), am primit o scrisoare electronică prin care eram solicitat să scriu câteva rânduri despre Artur care „este foarte bolnav la o clinică din Viena şi mult s-ar bucura să vadă o carte cu gânduri ale prietenilor despre el şi mai ales despre truda lui, despre realizările lui pentru noi, despre proiectelele lui”. Semnatara scrisorii, care urma să fie şi realizatoartea acestei cărţi, spera că acest „leac” îl va ajuta pe Artur să se facă bine, să poată trudi iar la proiectele sale. Am ezitat să scriu imediat acel text pentru că aveam la dispoziţie 2 săptămâni să o fac. Dar cele două săptămâni, iute s-au transformat într-o eternitate.

L-am cunoscut pe Artur în urmă cu 30 de ani pe holurile revistei „Luceafărul”. Am vorbit de câteva ori, ne-am promis întâlniri cât mai dese. Nu s-a realizat nici una, faţă în faţă, ci numai virtual.

Şi-a construit, dar de fapt a construit pentru scriitorii români de pretutindeni un imperiu. Ca nimeni altul, prin generozitate, a dat şansă fiecăruia dintre scriitori să-şi spună răspicat cuvântul în această perioadă când pentru mulţi ( mai ales pentru cei care cred cu adevărat în valorile româneşti) porţile se închid. Cei care nu sunt: farisei, mincinoşi, fripturişti şi mai ales nu sunt trădători de neam şi ţară, sunt repudiaţi de aşa-zişii elitişti. Artur Silvestri a dar şansa ca literatura română să aibă ambele braţe şi ambele picioare, să poată fi cunoscută în întregul ei, nu ciuntită şi schilodită aşa cum doresc unii colivari literari.

Am publicat mai multe poeme dar şi tablete în „Neamul românesc”, „Luceafărul românesc” sau „Analize şi fapte”, reviste iniţiate şi păstorite de Artur Silvestri şi oferite scriitorilor români de pretutindeni.

„Brâncovenismul său literar” cum i-a definit inspirat şi adevărat George Anca, truda, a făcut un imens bine neamului românesc. „România Tainică” prindea contur prin truda şi prin jertfa lui, dând la iveală nestemate de mare calitate.
În uşa iernii lui a căzut un fulger şi el nu i s-a putut opune, nu i-a putut rezista. Forţa cu care l-a lovit e, totuşi, semn de continuă purificare. Truda lui Artur nu va fi oprită de această lovitură în uşa vieţii. Sămânţa bună pe care el a sădit-o în inimile noastre va da roadă prin ani. Scriitorii şi cititorii imperiului său literar şi spiritual prinde înmiită forţă din acest fulger. Şi pentru aceasta aproape sunt convins că Artur ar vrea să fim, în aceste clipe, daci, adevăraţi daci, şi să privim moartea ca pe o împăcare, ca pe o şansă a multiplei şi eternei rodiri pentru cei care vin după noi, prin sămânţa cea bună sădită cu atâta har şi trudă de el. Pentru el, pentru proiectele sale, putem şi trebuie să fim daci în aceste clipe grele.Artur, pentru crezul tău, în aceste clipe grele, suntem daci liberi.

EMILIAN MARCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s