LUMEA VAZUTA DE LA TISMANA – N.N. Tomoniu: „Alina şi balul madamei Europa“

Un amic, mare politician, „nu spui care” vorba lui nea Iancu, m-a sunat taman din fosta „Casa Poporului”, respectiv după vremurile noi „Palatul Parlamentului”, ca să mă certe pentru articolul meu „Coana Europa bagă bombe la cuptor”.

– Dacă nu eram noi politicienii ca să îndeplinim „foaia de parcurs” stăteam şi acum la coadă la intrarea în Europa iar tu mai scriai pe dracu’ pe Internet, nici calculator n-ai fi avut! zicea el cu năduf.

– Măi dragule, acum au Internet şi cei din Papua sau Noua Guinee, chestia asta ţine de „ştiinţă şi tehnică” nu de politică iar foaia aia voastră „de parcurs” tare seamănă cu invitaţia la bal a unei rude sărace, pentru ca să aibă cine mătura sala de bal la final…

Aşadar, dacă tot veni iar vorba de Madam Europa, să ne mai aplecăm puţin asupra temei lărgirii UE şi a participării noastre la balul european!

Să măsurăm întâi „avantajele” ca să-i fac pe plac amicului meu. Deci, imediat după ’89, punem pe locul întâi deschiderea graniţelor care a permis regăsirea Europei. Să observăm însă de la bun început, că regăsirea Europei nu s-a făcut „de la cap”, adică de la politicieni. Noii politicieni în frunte cu Iliescu erau prea preocupaţi ca să construiască noul comunism cu faţă umană. Pentru că, aşa cum se exprima Iliescu, celuilalt comunism îi fuseseră „întinate idealurile” de către Ceauşescu. Un neocomunism victorios era deci „noua orientare a clasei politice”, vorba generalilor care se perindau la TVR chiar din primele ore de când televiziunea devenise „liberă”. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s