PARADOXURI – Eva Iova: „Festivaluri hibride“

Dupa 1990, odata cu democratizarea, comunitatile locale din centrul si estul Europei au inceput sa-si creeze o imagine aparte, sa-si caute specificul local. La acest demers au contribuit in mare masura si festivalurile de vara, care ajungand la mai multe editii, si-au pus amprenta pe cate-un oras sau sat.

Asa cum la Jula s-a incetatenit deja traditia organizarii Festivalului Renascentist, de numele orasului Sighisoara se leaga strans Festivalul Medieval si am mai putea insira numeroase exemple din ambele tari, tot asa si in comunitatile locale romanesti din Ungaria s-a cautat un element specific in jurul caruia, in cursul verii, sa se organizeze cate-un festival.
La Micherechi, intelectualii din sat si cei originari de acolo, au inceput discutiile pe aceasta tema mai ales dupa asezarea de catre fosta conducere a primariei a bustului Sfantului Stefan al ungurilor, in centrul satului, tocmai in fata cu biserica ortodoxa romana. Multi se intrebau: ce avem noi, romanii din Micherechi, cu Regele Istvan? Fostul primar a primit atunci multa critica pentru aceasta. Insa bustul troneaza pana in ziua de azi in parcul central, pentru ca un monument este mult mai usor de asezat decat de desfiintat. Polemica pe tema bustului Regelui Istvan a avut totusi si un rezultat: micherechenii si-au clarificat care sunt acele lucruri care ii reprezinta cel mai bine: dansul popular si castravetele. >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s