Victime ale „sistemului”: Biblioteca Pedagogică Naţională „I.C.Petrescu” a ramas fara director

DEMISIA DIRECTORULUI BIBLIOTECII PEDAGOGICE NAŢIONALE

Directorul general al Bibliotecii Pedagogice Naţionale, dr. George Anca, şi-a înaintat demisia către Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei. Retrocedarea legală a actualului sediu de pe strada Zalomit, 12, nu are, deocamdată, o alternativă sigură de locaţie a acestei instituţii cu statut naţional şi internaţional, conform Legii bibliotecilor sau unor documente IFLA etc. „Scadenţa” din octombrie 2009 este precedată de complicate negocieri legate de plata chiriei sau eventuala cumpărare a imobilului (Casa „Micescu”). Ameninţarea cu dispariţia a acestei biblioteci, după 130 de ani de existenţă, concentrând cea mai masivă colecţie de carte pedagogică din România, afectează deja reţeaua naţională a bibliotecilor pedagogice şi şcolare, informarea de specialitate a cadrelor didactice din toată ţara. În contextul în care criza bibliotecilor din toată lumea se diminuează şi cartea revine în atenţia generaţiilor (Google dă informaţii, bibliotecarul dă soluţii), Biblioteca Pedagogică Naţională a organizat în ultimele luni, în colaborare cu „Tribuna învăţământului”, şapte „Conferinţe ale educaţiei”, inclusiv pentru sensibilizarea opiniei publice şi a decidenţilor asupra instituţiei.O carieră colectivă şi individuală, complet nepremiată, dimpotrivă, se vede neînţeleasă după ce a fost neglijată timp de decenii, aşa cum s-a învederat chiar prin articole despre drama Bibliotecii Pedagogice apărute în „Gândul”, „Tribuna învăţământului”, „Dilema veche” etc. American Corner şi Biblioteca Indiană, două dintre specializările cunoscute ale Bibliotecii, sunt şi ele puse în chestiune. Este de sperat că noul director va avea succes în obţinerea sprijinului real al celor în drept să o facă, în pofida oricui şi-ar dori să vadă România fără o astfel de instituţie.

Anunțuri

2 răspunsuri

 1. Nu am inteles niciodata lipsa de diplomatie a domnului George Anca si a altora care erau in masura sa ceara ca bibioteca sa se numeasca Istrate Micescu. Cine nu i-a lasat, de ce nu au dorit? Cui i-e frica si dupa atati ani de Istrate Micescu? Ce forte oculte, masonice se ascund in spatele acestei urzeli?

 2. Acest popor este un popor de imbecili in adevaratul sens al cuvintului. Deaceea si soarta lui viitoare: sluga.
  Un asemenea popor ,cu o asemenea inteligenta, nici ca are dreptul mai mult de atit. Pe lume trebuie sa existe numai popoare care au ajuns la nivelul de natiune !

  Ioan Mugioiu
  ing. Hidraulica-Constructii de Masini-Instalatii Industriale
  elvetia
  28 Octombrie 2008

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s