SCOALA CA RING DE LUPTE – Victor Martin: „Lege sau morală?“

Shakespeareienii vor spune: asta e întrebarea. Entuziasmaţii de propria lor prestaţie politică vor spune: asta e întrebare? Este o întrebare atâta timp cât nici legea, nici morala nu există. Intenţionat sau neintenţionat, ordinea publică şi bunele moravuri sunt amestecate.

Încă de la început, se evidenţiază faptul că, la baza “meciurilor” din şcoli, televizate sau nu, stă lipsa de educaţie a elevilor şi profesorilor, deopotrivă. Excepţiile vin tocmai să întărească regula.

Nu poţi şti niciodată a cui e dreptatea într-o altercaţie elev- profesor. De frica profesorului sau de frica elevului terorist, nimeni nu vrea să vorbească, iar mass-media, de dragul senzaţionalului, de multe ori, prezintă distorsionat faptele. În relaţiile dintre elevi sau cele dintre profesori lucrurile sunt şi mai complicate.

Cunosc un caz în care un profesor a lovit alt profesor, a fost dat în judecată şi a plătit sute de milioane de lei. Ei bine, nu cel lovit avea dreptate, ci acela care a dat cu pumnul; el, fiind îndelung hărţuit moral de “victimă”, n-a mai rezistat nervos şi l-a pocnit. Dacă poliţia ar reacţiona la sesizări de acest tip, nu ar avea loc astfel de episoade.

Relaţiile interumane sunt foarte complicate şi nu are cine să le descurce; sociologii şi psihologii poliţiei, în majoritate, au obţinut postul cu bani. Aici s-a amestecat legea peste un gest de reparaţie morală. Ce morală poate fi atunci când faci pe unul prost, el e chiar prost, în sensul unui QI mic, iar legea te condamnă să plăteşti daune morale? >>>>

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s