Victor Martin: „Munca, sursă de umor“

victor-martin1thumbnailDe cel care munceşte, azi, se râde. Deşi e de plâns, nimeni nu plânge de milă celui care participă la procesul de producţie. Munca este percepută ca o sursă de umor. Este rădăcina putredă a umorului.

Cel ce râde la urmă, mai spre sfârşitul programului, nu râde mai bine sau mai rău; râde mai obosit, mai amar. Principiul de bază rămâne încă lipsa oricărui principiu.

Nu s-a recondiţionat ţărănimea ca o clasă distinctă, ci a fost aruncat şi cel ce munceşte în derizoriu. I s-au dat muncitorului salarii compensatorii, să se privatizeze, dar acesta, hoţ, s-a adaptat repede la traiul din expediente. Dacă nu a reuşit în Occident, e nevoie de lipsa lui de profesionalism, aici, în România. Până să ajungă să fie orb, destinul acestora e implacabil.

Mai nou şi mai mult pe meleagurile noastre, munca este asociată cu sărăcia. Şi cu umorul „hazului de necaz”.

Bogatul nu are timp de râs; e ocupat cu câştigatul fără rost. Nu are timp de râs; se întoarce seara cu ochii roşii de oboseală, se dă jos din jeep şi face puţin mişto de fostul său coleg de strung, care stă şi învârte babaroasele la scara blocului. Săracul îi spune bogatului să nu-şi mai forţeze diabetul, că nu-i ridică nimeni statuie în locul bătătorului de covoare şi că lăcomia nu-i foloseşte la nimic; are grijă statul să-l jupoaie şi pe el, de chiar mai multe piei.

„Munca l-a creat pe om; munca bine făcută”. Oameni se consideră şi maimuţele cu părinţi bogaţi, care în loc să stea cuminţi pe încrengătura lor, se leagănă cu liana, încolo şi încoace, prin parcuri, baruri sau discoteci.. Cei ce muncesc sunt consideraţi oameni; cei ce nu muncesc sunt consideraţi ironici. Se uită unii la alţii şi nu înţeleg cum se pot autodepăşi, când sunt deja depăşiţi. Nu înţeleg cum ţi se poate acri de o viaţă aşa de amară. Dacă vrei, poţi să vrei. Am încetat să mâncăm prin reprezentanţi şi am început să muncim prin reprezentanţi. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s