Dr. Alex Berca: „Dragonul Asiatic s-a trezit din letargie“

Călătorul care s-a încumetat în urmă cu 30 sau 40 de ani să zboare mai mult

alex_bercade 30 de ore din America, Europa sau Canada pentru ca să ajugă în China şi să treacă prin porţile marelui zid chinezesc atras de misterele şi de cultura milenară a acestei lumi, poate povesti o mulţime de lucruri deosebit de interesante despre ce a văzut la timpul respectiv pe acele meleaguri.

Vizitând astăzi China timpul de zbor a rămas aproximativ acelaş dar imaginile sunt diferite în cele mai multe colţuri din China şi în special în marile oraşe.

În urmă cu cel puţin 30 de ani circulănd prin Şanghai (cel mai mare oraş cu cea mai mare populaţie:peste15 milioane locuitori) sau prin Beijing (al doilea mare oraş şi capitala Chinei cu o populaţie de 11 milioane locuitori) sau prin alte sute de oraşe din China, trebuia să fii atent să nu fi lovit de una din milioanele de biciclete cu care circulau chinezii. Astăzi principala grije este să fi atent să nu fi lovit de vre-o maşină care circulă cu mare viteză.

Ca şi în alte ţări în ultimii 25 sau 30 de ani numărul maşinilor s-au înmulţit ajungând să fie de ordinul milioanelor. Majoritatea maşinilor sunt japoneze, dar există şi Mercedes, Jaguar, Land Rovers şi chiar maşini fabricate în China.

În urmă cu zeci de ani, ca şi în Rusia din timpul lui Stalin şi a urmaşilor lui, sau în România pe timpul prea iubitului fiu al poporului, a stejarului din Scorniceşti, populaţia ajunsese să moară de foame.

În China circula o zicală care reflecta o tristă realitate: “cu un pumn de orez saturi şi fericeşti un chinez”.

Chiar în asemenea condiţii nimeni nu îndrăznea să se plângă că nu are ce mânca, sau că duceau o viaţă total neomenească. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s