Nastase Marin: Fenomenul „Ţăţăria”

Deseori vedem, fie în spaţiul public, fie în cel privat şi, uneori, chiar pe diferite programe la televizor, unele scene penibile cu personaje vulgare în discuţii contradictorii, cu jeturi de vorbe murdare şi  injurii, discuţii care evoluează până la violenţe fizice (îmbrânceli, păruieli, înghionteli, etc).

Astfel de scene fac deliciul asistenţei, majoritatea celor prezenţi amuzându-se copios pe seama personajelor în cauză. Jurnaliştii  din televiziune şi presă marşează pe astfel de „evenimente” care „fac audienţă” la publicul larg. Deşi… în jurul meu, toţi exclamă, chipurile, scârbiţi: ţăţărie! Foarte puţini avem bunul simţ şifonat, cu toate că toţi suntem de acord că astfel de momente din peisajul social poluează fonic şi vizual ambientul.

Mai grav, că aceste mizerii cotidiene, aparent nevinovate şi fără consecinţe vizibile asupra societăţii, încep să se permanetizeze în viaţa noastră. Devin un modus vivendi normal, un fel de anormalitate inerentă, ca o picanterie ce ne condimentează clipele serbede. Iar când este practicată la televizor în mod sistematic, în acele aşa-zise „show”-uri cu politicienii, ori, aşa-numitele „spectacole interactive” cu vedete şi cu blonde, ţăţăria se revarsă de pe sticlă, cu efect „educaţional”. Ea ne creează acel sistem de valori cu „modele” demne de „urmat”.

De aceea, consider că merită să examinăm acest fenomen cu efect nociv asupra conştiinţei şi mentalităţii noastre şi, mai ales, a copiilor noştri. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s