Viorel Roman: „Planificarea şi Privatizarea “

viorel-roman_xthumbnail

Democratul Barack Obama a câştigat alegerile din SUA pledând pentru intervenţia planificată a statului în actuala criză economică, financiară. Republicanul John MacCain, contracandidatul său, era pentru scăderea impozitului, implicit a rolului statului.

O retrospectiva a privatizării în Europa de vest din anii 80 şi în cea din est din anii 90 evidenţiază o polarizare politică extremă. Cine era împotrivă în vest era comunist şi în est extremist. Ce-i de preferat: economia planificată sau de piaţa, privatizarea?

Privatizarea cu cupoane pe care le vindeau în anii 90 ţiganii romi la întrarea în metrou la Bucureşti s-a transformat în convingerea că românii nu sunt în stare să se conducă, ci e nevoie de investitori străini, mai cu seama strategici. Statul român a vândut statului grec şi austriac.

După două decenii de practică în vestul şi estul Europei, un bilanţ. Argumentul de bază al privatizării a fost desfiinţarea monopolurilor de stat şi promovarea economiei concurenţiale, care urma să ducă la scăderea preturilor şi la bunăstarea tuturora.

Rezultatul e decepţionant pentru că monopolul de stat s-a transformat într-unul privat, vezi telefonia din Anglia, petrochimia din Franţa, industria de automobile germană, sau băncile, telefonia, industria metalurgică, cimentului din România.

Încercarea de a distribuii acţiuni sau cupoane şi a promova capitalismul „popular” nu poate decât eşua în est, la un venit de câţiva $ / zi, dar chiar şi în vest unde acţiunile au ajuns de regulă la bănci, care au dezvoltat un sistem financiar rupt de economia reală, speculativ, ajuns acum pe butuci. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s