Alexandra Zărnescu: „Terorismul conjuncţiei „ca“

alexandra-iulia-zarnescu1Suntem în plină epocă istorică de desfăşurare a războiului mondial contra terorismului.

E-adevărat că factorul declanşator al acestui război internaţional este infamul „9/11“. Dar este la fel de adevărat că, între timp, au apărut tot mai multe lucrări competente (precum antologia ZERO, coordonată de Giulietto Chiesa) care ne-au dezmeticit în final şi care demonstrau acelaşi lucru: că acel înfricoşător „9/11“, deşi nu este mai puţin tragic prin victimele şi consecinţele sale, nu este, totuşi, decît o impostură, o făcătură a unui grup ocult al Administraţiei de atunci a S.U.A. Iar acestă înscenare a fost comisă pentru a fi confecţionat pretextul pentru declanşarea „războiului contra terorismului“ ca „război preventiv“, practicat de S.U.A., pentru apărarea securităţii lor, oriunde în lume, şi, îndeosebi, pentru a masca acapararea unor ţări cu bogate zăcăminte de petrol!

De aceea, printre atîtea forme prolifice de terorism – economic, psihologic, mediatic, imagistic etc. –, mi se pare firesc şi necesar să vorbesc şi despre terorismul conjuncţiei „ca“.

Toţi am învăţat la şcoală, la lecţiile de „Limba română“, despre stil, mod de exprimare etc. Printre cele mai epatante lecţii – care au fost şi reţinute, în mod cert, de mulţi elevi – a fost aceea referitoare la evitarea cacofoniior. Iar dintre cacofonii, cele mai „dure“ sunt, evident, cele formate cu conjuncţia „ca“, respectiv, „că“ şi, apoi, cele înrudite lor, „ce“, „ci“ – dar acestea din urmă nu par atît de evidente şi se comit cacofonii cu ele fără ca cei ce vorbesc sau ascultă să le remarce (ca, de exemplu, chiar în formularea de mai înainte: „fără ca cei ce… “, care poate fi evitată folosind varianta „fără ca aceia care“…). Tot la şcoală ni s-a spus că singurele cacofonii acceptate sunt cele conţinute de aceste trei expresii: „Biserica catolică“, „tactica cavalerească“ şi „Ion Luca Caragiale“! >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s