Petre Bucinschi: „Cultura de divertisment“

petre-bucinschithumbnailDoi termeni ce nu se alătură cu succes pentru că nu ar exista nici o legătură între cultură şi divertisment. Dar ce este cultura de divertisment?

Unii susţin că aceasta este cultura care propune oamenilor să se joace, care înseamnă „un ceva”, o formă de comunicare, de relaxare, de dezinhibare.

Varietăţi, paraliteratură, modalităţi de relaxare, fie că acceptăm sintagma „cultură de divertisment”, este cert faptul că această zonă a culturii, sau a subculturii, are priză la un public foarte larg. Ce ar avea acesta de pierdut sau de câştigat de pe urma consumului de divertisment?

Unii spun că individul poate avea de câştigat, dar şi foarte mult de pierdut, depinde ce îşi doreşte un astfel de public, depinde cine sunt oamenii care alcătuiesc acest public, ca om nu poţi consuma numai o astfel de cultură, ori dacă nu, atunci rămâi un om modest, un om cu posibilităţi modeste, nedesfăşurate deplin. Se poate desigur trăi o viaţă întreagă fără să fi ascultat Beethoven sau fără să fi văzut un tablou de Picasso, dar niciodată nu va şti individul ce pierde.

Sigur că se poate trăi citind numai rubrica de modă sau fapt divers a ziarelor, dar este păcat. Unii susţin că individul care consumă o astfel de cultură „de divertisment”, nu are de câştigat nimic din punct de vedere cultural, căci cultura are şi funcţia educativă pe care produsele de subcultură nu o ating niciodată. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s