Mariana Gurza: „Masacru urbanistic pentru city“

Mariana GurzaIata cum previziunile prof.dr.Artur Silvestri incep sa apara.Daca in anul 2002 , in  imediata apropiere a Bisericii Armenesti,  s-a demarat construirea unui imens bloc de otel si sticla, un „masacru urbanistic” cum spunea la vremea respectiva renumitul analist si profesor de gestiune imobiliara la Bruxelles, Artur Silvestri, am fost martorii efectului construirii haotice si ilegale.
La vremea respectiva s-au tras semnale de alarma privind conservarea centrului istoric, a cartierelor cu traditie si „tinuta arhitectonica”.
Artur Silvestri a fost o voce puternica ce s-a opus acestui proiect, indemnand la studii si luciditate.
Millenium Business Center construit de grecii de la Aegek-Rom Construct, au investit 25 de milioane de dolari intr-o structura de 72 de metri inaltime, cu 19 etaje si patru subsoluri, umbrind prin raceala sa arhitectura veche, afectand grav rezistenta bisericii si a cladirilor din vecinatate.
Focul, ca un blestem al vremurilor de altadata, poate va da de gandit edililor in pastrarea si conservarea patrimoniului national, invitandu-i totodata la receptarea semnalelor primite de la cei mai valorosi analisti.

„Proiectele imobiliare actuale din centrul Capitalei care vizeaza modificarea zonelor cu arhitectura traditionala, dar si desenarea de noi cartiere si blocuri de birouri, in spatii prea putin conforme destinatiei lor, reprezinta „cel mai important masacru urbanistic produs in ultimele decenii intr-o capitala europeana”, a declarat Artur Silvestri, presedintele Asociatiei Romane pentru Patrimoniu. „In alte tari, autoritatile sunt atente la reactia cetateneasca si stiu «regula Turnului Montparnasse» din Paris, ramas izolat intr-un oras unde nici o constructie nu mai poate depasi, astazi, 37 de metri. Un exemplu pentru edilii romani ar putea fi si «Modelul Barcelona», unde tot ce a insemnat dezvoltare s-a tradus prin ridicari de cladiri noi in Diagonal Mar, la marginea de Rasarit a orasului, si nu in «vatra traditionala» ce ramane «sanctuar». Aceste modele de dezvoltari urbane ar trebui studiate mai atent”, declara Artur Silvestri. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s