Cezar Adonis Mihalache: „Sacrificiul repetitiv“

cezar-adonis-mihalache.thumbnailDiferenţa este doar de nuanţă. Cu mai bine de 20 de ani în urmă, cineva strângea cu de-a sila cureaua în jurul nostru. Nu ne explica de ce, dar ne făcea să sperăm că, dincolo de megalomania megaindustrializării, aveam un ţel. 20 de ani mai târziu, la începutul anilor ’90, când ar fi trebuit să atingem acel ţel, al bunăstării generaţiei îmbătrânite între timp şi al siguranţei noilor veniţi, lucrurile aveau să se repete. Acum, ni se spune iarăşi că trebuie să strângem cureaua.

În fapt, în aceasta a constat marea noastră libertate. Ni s-a spus ce urmează… De aceea, când în anii ’90 i s-a spus generaţiei ce abia ieşise anii de constrângeri că trebuie să strângă cureaua, nu am ripostat. Generaţia de sacrificiu a acceptat „damnarea” pe mai departe cu speranţa că, măcar la vârsta senectuţii, se va bucura de linişte. A acceptat pentru că, de data aceasta, cineva îi cerea voie, fie şi aparent, să o împingă la un nou sacrificiu. Ba, chiar ne-am bucurat într-un fel, căci, faţă de anii de dinainte, acum ni se cerea totuşi consimţământul. Chiar dacă, în realitate, acest lucru era doar de faţadă. Pentru noi era semnalul democraţiei şi al libertăţii de alegere, chiar dacă în spatele lui se ascundea un preţ la fel de mare.

Au trecut 20 de ani şi ca într-un film prost, regizat într-o buclă a imposturii, santajului şi spolierii, ni se repetă iarăşi replica. De data aceasta tonul este imperativ. Căci şi democraţia are agresivitatea ei. Ni se spune să strângem cureaua… Iar lucrurile seamănă cu anii de dinainte când cureaua era strânsă peste noi cu de-a sila şi nu cu începutul anilor ’90 când ni se cerea, într-o iluzorie construcţie a acceptării benevole (pentru bunăstarea visată, dar întârziată) sacrifciul. >>>>

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s