~Ion Marin Almajan: Trei evenimente la Timisoara

La scurt interval, Timisoara a fost gazda catorva manifestari culturale deosebite, cu larga reverberatie in randul unei bune parti a populatiei.Despre ce este vorba ?

La initiativa preotului Cosmin Plesa, directorul Casei de cultura a studentilor( inca functionabila pana in momentul in care va fi restituita pritr-o hotarare judecatoreasca fostilor proprietari, alaturandu-se in acest fel tuturor spitalelor, bibliotecii judetene, gradinitelor, Casei pionierilor, altor institutii judetene si municipale, mii de cetateni ce au fost sau vor fi azvarliti in strada au fost oaspeti de onoare Marina Tarkovska, sora marelui regizor Alexander Tarkovski, si Alexander Gordun, coleg si prieten al celui omagiat, el insusi regizor si scenarist. In Aula Magna a Universitatii de Vest, in prezenta unui numeros public alcatuit mai ales din studenti dar si din intelectuali ai urbei a fost evocat de cei doi oaspeti Tarkovski-omul dar si realizatorul unor capodopere precum Andrei Rubliov, Nostalgia , Copilaria lui Ivan, Calauza , filme de referinta pentru cinematografia universala. Cei ce au avut curiozitatea sa revada aceste pelicule au fost coplesiti de forta ideilor dar si de cea a imaginii, plecand spre casa incarcati de sentimente,meditand la diferenta enorma dintre creatiile filmice semnate de regizorii europeni si cele factice, searbade, de mucava ( exceptiile intaresc aceasta impresie ) ale Holywoodului, cu care toate televiziunile din Romania bombardeaza zilnic populatia romaneasca, imbecilizand-o.

Al doilea eveniment l-a constituit prezenta la Timisoara a Margaretei Labis, sora adolescentului genial al literaturii romane. Prilejul aceste intalniri desfasurate la Adam Muller Guttennbrun, sau altfel spus Casa germana din Timisoara,l-a constituit lansarea unui volum intitulat “Puii pasarii cu clont de rubin” semnat de prozatorul Camelian Propinatiu, o incercare de reactualizare a intrebarilor ramase illo tempore fara raspuns,cum a murit poetul, cine si de ce l-a asasinat( ? ) pe Labis ?Despre poet au vorbit: prozatorii Ion Ariesanu, Ion Marin Almajan,criticul literar Adrian Dinu Rachieru,profesoara Dorina Margineantu,colega de facultate cu Margareta Labis, actorul Valdimir Jurascu si poetul Petre Dinu Marcel, organizatorul manifestarii.

Al treilea eveniment,cel mai important dintre toate, l-a constituit inaugurarea Muzeului de Arta al Banatului, institutie asteptata de multe decenii de catre timisoreni.Cladire in care se afla acum muzeul este cunoscuta drept Palatul baroc sau Prefectura veche, fiind un monument istoric.Construita in secolul al XIX-lea, ea a servit administratiei imperiale autro-ungare, apoi dupa intrarea trupelor romane in Timisoara , la 3 august 1919, a fost sediul prefecturii Timis-Torontal din Romania Mare.In anii regimului comunist a fost tratata iresponsabil mai ales de fosta conducere a Institutului agronomic ce se adapostea aici, ajungand sa i se prabuseasca plafoanele datorita si infestarii cu ciuperca merulius . Din 1979 au inceput lucrarile de restaurare ale acestui imobil de o frumusete coplesitoare. Dupa 1990, doi ministri au inteles importanta acestui imobil pentru zestrea culturala si istorica a Timisoarei,Ion Caramitru si mai ales acad. Razvan Theodorescu care au alocat sume consistente pentru restaurare.La instalarea mea ca director al Directiei pentru cultura Timis, afland ca doamna Baba intentioneaza, la vointa exprimata de marele ei sot, pictorul Corneliu Baba, sa doneze colectia Timisoarei, am inceput sa exercit presiuni asupra minisstrului,ministerului si a autoritatilor judetene ca sa se preia colectia Baba si sa se termine restaurarea monumentului.In pofida unor interese obscure ale arhitectului, restauratorului si ale unor functionari de la minister, am reusit pana la urma sa aduc cladirea aproape de finis.Astfel ca in spatii elegante,intr-un imobil restuarat in stilul original,care constituie mandria Timisoarei, a Banatului si a Romaniei s-a asezat colectia celui ce s-a declarat, si nu fara temei, punte intre doua veacuri ale picturii romanesti si europene. Si alaturi de ea – alte lucrari ale unor pictori, graficieni, sculptori de renume universal adapostite pana mai ieri in depozitele improprii ale Muzeului Banatului.Inaugurarea Muzeului de Arta este un enorm castig pentru acesta zona a Europei si sunt extrem de mandru ca desi nimeni nu si-a amintit de truda mea, de zabaterile si nesomnul meu,si-a deschis portile pentru cei de azi si pentru viitorime. Daca pasiti prin Timisoara, nu cumva sa ocoliti acesta minune !