~Theodor Damian – „Institutul ‘Sf. Apostoli Petru şi Pavel’ din New York – la 14 ani ”

Ce frumoasa coincidenta aniversarea a patrusprezece ani de la infiintarea Institutului si Capelei noastre intr-un moment asa de glorios si festiv: Intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim!

Ce semnificativa si coincidenta cu momentele urmatoare Intrarii in Ierusalim – Patimile Domnului! Acestea coincid intr-adevar cu teama, lipsurile, grija – inerente oricarui inceput dar si perioadei mai dificile legate de inchiderea Bisericii episcopaliene Sf. Andrei din 47 Street (cu 31 Avenue), de cautarea unui alt locas si de mutarea de curand la noua Biserica, St. George’s Episcocal Church, in Astoria (14 Street cu 27 Ave.); insa asa cum dupa Patima urmeaza Invierea, si noi am fost martorii cresterii, dezvoltarii, intaririi comunitatii noastre pe multiple planuri, prin activitati de multe ori fara precedent in diaspora romana de aici, desfasurate in cadrul Institutului si Bisericii noastre, asa cum reiese din aceasta comunicare.

Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, fondat in Aprilie 1993, este o organizatie crestina ortodoxa si educationala ecumenica avand ca scop promovarea valorilor romane si ortodoxe, aducand astfel o contributie la imbunatatirea lumii noastre contemporane, la unitatea si solidaritatea tuturor romanilor din diaspora romana pe de o parte, si la mai buna lor integrare in societatea prezenta, pe de alta parte.

In special, Institutul are in vedere dublul fel de relatii pe care romanii le au in aceasta tara: intre ei insisi, si intre ei si americani.

Vorbind despre primul tip de relatie, Institutul doreste sa promoveze si popularizeze valorile culturii si spiritualitatii romane, sa creeze noi posibilitati si mijloace pentru educarea oamenilor si in special a tinerei generatii in spiritul acestor valori ale religiei noastre ancestrale si traditiei noastre culturale.

Scopul acesta are in vedere consolidarea constiintei si identitatii noastre nationale si culturale impotriva pericolului marginalizarii cu toate implicatiile lui negative in societatea ultra-secularizata in care traim astazi.

Vorbind despre al doilea tip de relatii, intelegem ca noi, romanii, suntem o minoritate in aceasta tara; credinta noastra ortodoxa, teologia si traditiile noastre nu sunt bine cunoscute aici; totusi ele sunt parte fundamentala a identitatii noastre personale si etnice.

De aceea, in timp ce privim caracterul multi-cultural al societatii noastre ca pe o binecuvantare si vedem diferenta ca pe un izvor de bogatie spirituala, si nu ca un risc si o amenintare, noi dorim sa invatam de la alte traditii, dar de asemenea sa o marturisim pe a noastra. In consecinta, Institutul crede ca Ecumenismul poate fi o temelie solida pentru o viata dusa impreuna in libertate, respect si armonie.

Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa publica o revista teologica anuala intitulata Symposium, precum si Romanian Medievalia cu referatele reprezentantilor Institutului nostru la Congresele Internationale ale Institutului de Studii Medievale de la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan, revista trimestriala de cultura si spiritualitate romaneasca Lumina Lina, Gracious Light, tine simpozioane teologice si culturale, conferinte si consultatii, si sponsoreaza lucrari de cercetare in domeniile amintite.

Obiectivele principale ale Institutului si Bisericii noastre – cel spiritual si cel cultural – au stat la temelia muncii noastre de un an de zile (Florii 2006 – Florii 2007) si au fost indeplinite dupa cum urmeaza:

Activitatea LiturgicaAceasta poate fi considerata cea mai importanta din toate cele desfasurate la Biserica noastra. Ea a constat in savarsirea cu regularitate, de catre Pr. Dr. Theodor Damian a serviciului divin din duminici si sarbatori, adica a slujbelor Utreniei si Sf. Liturghii.

De asemenea Pr. Th. Damian a acordat asistenta religioasa tuturor celor ce au solicitat-o, incluzand aici slujbe ca: botezuri, cununii, inmormantari, parastase, sfintiri de casa, sf. maslu etc.

In timpul Postului Mare preotul a oficiat slujbele speciale caracteristice: Pavecernita Mare, Canonul Sf. Andrei, Liturghia Sf. Grigore Dialogul, Acatistul Maicii Domnului, Deniile din Saptamana Sf. Patimi si altele.

Un eveniment liturgic dar si cultural de o deosebita importanta l-a reprezentat si construirea traditionalei cruci de gheata pentru ziua Bobotezei, ca marturie a unei traditii crestine pe cat de vechi, pe atat de autentice.

Demna de remarcat aici este si prezenta a altor preoti care au vizitat si slujit la biserica noastra: P.C. Pr. Dr. George Schiop, P.C. Pr. Claudiu Lutai, New York; P.C. Pr. Ioan Gabriel Malancu, Bucuresti.

Activitati Pastorale

Una din cele mai comune activitati pastorale, dar si sociale in acelasi timp, a constituit-o organizarea cafelelor, gustarilor si uneori meselor dupa Sf. slujbe, prezente intr-un fel sau altul, in aproape intregul an care a trecut.

Munca pastorala a mai fost concretizata si in spovedirile din timpul anului, in umblarea cu ajunul Craciunului si al Bobotezei, in vizitele facute la bolnavii romani in spitale sau la domiciliu, in alte vizite pastorale sau prietenesti, chiar si in telefoanele cu crediciosii care nu de putine ori ajung la 100 – 150 pe saptamana.

Activitati catehetice

Intrunirile de Studiu Biblic, activitate didactica unica in comunitatea romaneasca din New York, s-au tinut ocazional, anul acesta, fie la casa Pr. Th. Damian fie la Biserica pe teme de istorie bisericeasca, patristica, etica, spiritualitate si teologie ortodoxa. Doua zile de vineri, in fiecare luna au fost anuntate in revista Lumina Lina ca fiind disponibile pentru cei interesati sa participe.

Tot ca activitate catehetica-didactica se considera si revista noastra Lumina Lina, de asemenea unica prin modul in care apare in comunitatea noastra din New York si din America, revista care contine in permanenta pagini de reflectie biblica si patristica, de scrieri patristice, precum si articole teologice pe diverse teme.

Activitati Teologice

Cea mai importanta activitate la acest capitol o reprezinta Simpozionul Teologic (al patrusprezecelea) cu tema: The Glory of Knowledge: Construction and Deconstruction. When Human Quest Ends in Apophasis.

Evenimentul a avut loc sambata pe 2 Decembrie la Biserica Ortodoxa Ucrainiana „Sf. Treime” (Pr. Paroh Prot. Tudor Mazur) din Manhattan. Moderatorii lucrarilor au fost Prof. Dr. Bert Breiner de la Hunter College, New York, si Prof. Victoria Malczanek de la Metropolitan College of New York. Cei care au prezentat lucrari pe diverse subiecte au fost: George Alexe, teolog si scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, director fondator al revistei Comuniunea romaneasca, director de studii la Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa: Achknowledging Apophasis as the Glory of Knowledge.

Dr. Theodor Damian, Profesor de filosofie si etica, Metropolitan College of New York, Presedinte al Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York: The Transcendence of God According to St. Gregory of Nyssa: Continuity and Discontinuity with the Thought of Origen. How is God Known?

Richard Grallo, Profesor de psihologie aplicata la Metropolitan College of New York: The Neglect of Question and Insight in Accounts of Knowledge.

Dr. Doru Tsaganea, Profesor de Matematica la Metropolitan College of New York: The Concept of Infinity in Mathematics, Philisophy and Religion.

Gloria Possart, M.A., Expert in Educatie si Servicii de Voluntariat, Alice-Solomon Fachhochschule, University of Applied Sciences, Berlin, Germania: Challenges of the Knowledge Society.

Constantin Lucian Parjol: M.A. Expert in Legislatie Sociala si Management Social, Alice-Solomon Fachhochschule, University of Applied Sciences, Berlin, Germania: Stickiness, What Makes Knowledge Transfer Difficult.

Daniel Damian, MPM, MA, Specialist in Psihologie Comportamentala, Psihoterapeut, Profesor Adjunct la Metropolitan College of New York: Evagrius Ponticus: Gnosis as Contemplation.

O alta activitate teologica, si catehetica in acelasi timp, au constituit-o si predicile liturgice duminicale rostite de preot, predici prin care s-a facut explicarea si actualizarea textelor evanghelice din fiecare duminica pentru zidirea vietii duhovnicesti a credinciosilor.

Activitati Ecumenice

Simpozionul mentionat mai sus a reprezentat un eveniment ecumenic de seama in viata comunitatii noastre.

Vecernia Invierii, 2006, a fost de asemenea un eveniment ecumenic. Au fost invitati preotul Louis Braxton si enoriasii bisericii episcopaliene gazda si preotul catolic hispanic Jose Maria la slujba unde s-a citit Sf. Evanghelie in 12 limbi.

Pe data de 28 Oct. 2006, D-na Mihaela Stan, in calitate de Presedinta a Comitetului de doamne, a fost onorata, la nominalizarea Pr. Th. Damian, cu diploma de merit din partea Federatiei Ecumenice a Bisericilor Crestine din Queens, NY, unde Biserica noastra este membra de multi ani.

Activitati de caritate

Biserica noastra, prin comitetul sau de caritate condus de D-na Lucia Columb a ajutat in diverse randuri, cu bani proveniti din colecte si donatii, familii de romani noi veniti aici din tara; de asemenea, in timpul de pana acum multi romani au fost ajutati sa-si gaseasca locuinte si servicii, si nu in ultimul rand trebuie amintite colectele care adesea s-au realizat in comunitatea noastra pentru biserici aflate in reparatii capitale sau in constructie in Romania.

Activitate Administrativa

Pe langa toate cele amintite pana acum, care implica in mod natural o munca administrativ-organizatorica, trebuie mentionate si intrunirile periodice ale Consiliului si Comitetului de administratie, in afara de consultarile permanente ale preotului cu diferiti membri ai Consiliului si Comitetului in vederea organizarii activitatilor curente ce au loc la biserica noastra; mentionez aici si pregatirea si participarea mea la congresul anual al Arhiepiscopiei si la adunarile consiliului eparhial.

Activitati culturale

In comunitatea romaneasca din America, in general, si in comunitatea romanilor din New York, in special, prezenta Bisericii noastre si a Institutului se face simtita pe mai multe planuri. Un loc de seama in acest sens il reprezinta paleta larga a activitatilor culturale si anume:

Sarbatorirea celor mai importante evenimente istorice si culturale din viata poporului nostru, prin mijloace artistice si literare adecvate;

Organizarea de simpozioane teologice si culturale;

Editarea si redactarea revistei Lumina Lina. Gracious Light;

Invitarea la tribuna noastra a unor personalitati ale vietii noastre culturale, teologice si stiintifice din tara si din diaspora;

Existenta Cenaclului „M. Eminescu”, bine apreciat de presa si de confratii de literatura din tara si din diaspora;

Interviuri si prezentari date de Pr. Th. Damian, Prof. Mihaela Albu, M.N. Rusu, George Alexe si Dr. Napoleon Savescu la presa si la programele de Radio si TV din tara (PRO-TV, Radio Romania International, Radio Romania Actualitati, Televiziunea nationala din Rep. Moldova) precum si la programe media din America.

Aniversari – Comemorari

Duminica 7 Mai la Biserica noastra s-a sarbatorit ziua monarhiei si ziua independentei de stat a Romaniei. Au evocat momentele Pr. Th. Damian si D-nii M.N. Rusu si Constantin Tennyson.

Duminica 14 Mai 2006, la Biserica noastra, dupa Sf. Slujba s-a serbat ziua mamei dupa traditia americana.

Au vorbit Pr. Theodor Damian, Prof. Dr. Alina Feld de la Metropolitan College of New York, si au recitat poezii din clasici si contemporani domnii si doamnele Ion Burcin, Constanta Sandul, Nicole Smith, Th. Damian si M.N Rusu.

Luni, 29 Mai 2006, Pr. Th. Damian impreuna cu enoriasi ai Bisericii noastre si membri ai Societatii „Dorul” au oficiat slujba parastasului pentru romanii inmormantati la cimitirul Cypress Hill din New York.

Vineri pe 16 Iunie, Cenaclul nostru a comemorat implinirea a 117 ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Au vorbit: Th. Damian, Mihaela Albu, M.N. Rusu, Aurel Sasu, Valentina Ciaprazi, Carmina Popescu si alti participanti.

Duminica 3 Decembrie 2006 la Biserica noastra s-a serbat Ziua nationala a Romaniei. Au vorbit: Prof. Dr. Aurel Sasu (oaspete), Prof. Dr. Doru Tsaganea, D-l Grigore Sandul, D-l Flaviu Ritiu si D-na Lia Lungu (care a oferit si un mic recital dedicat evenimentului).

Vineri 12 Ianuarie 2007, in sala cenaclului nostru de la restaurantul Transilvania, sub conducerea D-lui Constantin Tennyson, a avut loc partea new-york-eza a simpozionului anual „Eminescu”. Au evocat personalitatea si opera marelui poet D-nii C-tin Tennyson, Grigore Sandul, Napoleon Savescu, Timotei Ursu.

In zilele de 13 si 14 Ianuarie 2007 a fost organizat la Harvard University, Boston, simpozionul anual „Eminescu” de catre Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa (Pr. Prof. Theodor Damian) si Instititutul Teologic de la Boston (Prof. Marian Simion). Vineri seara, in preziua conferintelor a avut loc o receptie la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sf Cruce” din Brookline, dupa care, a doua zi, la Facultatea de Teologie a Universitatii Harvard din Boston s-au tinut comunicarile. Rand pe rand, Pr. Prof. Dr. Theodor Damian, Prof. Dr. Mihaela Albu, Pr. Prof. Nicolai Buga, Prof. Dr. Doru Tsaganea, Prof. Marian Simion, Prof. Dr. Anca Sirghie, au dezbatut teme interesante legate de viata si opera marelui poet. Ing. Cristian Pascu a oferit o medalie aniversara „Eminescu” scriitorului si traducatorului Adrian G. Sahlean, invitatul de onoare, celebrat la acest eveniment.

A doua zi a avut loc la Biserica Sf. Paraschiva de langa Boston (P.C. Pr. Nicolae Simion), partea a doua a Simpozionului unde, dupa Sf. Slujba, au avut comunicari despre Eminescu (Pr. Nicolae Simion si Pr. Prof. Th. Damian) si despre Societatea „Dorul” (presedintele ei, Ing. Cristian Pascu). Seara s-a incheiat cu un buchet de romante pe texte de Eminescu, interpretat de artista Josefina Popa.

Vineri, 19 Ianuarie 2007, in cenaclu s-a facut evocarea zilei Unirii Principatelor Romane. Au vorbit D-nii C-tin Tennyson si Prof. Dr. Doru Tsaganea, de la Metropolitan College of New York.

Conferinte, referate, lucrari literare

Pe langa referatele legate de sarbatorile mentionate mai sus, Pr. Th. Damian a organizat evenimente academice si culturale unde a tinut si alte comunicari sau a raspuns diferitor invitatii unde a prezentat lucrari astfel:

In perioada 3-6 Mai 2006, la Kalamazoo, a avut loc al 41-lea Congres de Studii Medievale organizat de Western Michigan University, in cadrul caruia au fost prezentate peste 2500 de lucrari stiintifice.

Prima sesiune a inceput la ora 10 dimineata si a fost condusa de Pr. Prof. Dr. Theodor Damian care l-a invitat pe teologul si organizatorul George Alexe sa prezinte lucrarea sa „Eastern Byzantine Romanity of Romanians and Vlaho-Romanians of Thraco-Dacian Ethnicity and Latin Language”. Comentariile, intrebarile si explicatiile care au urmat s-au prelungit pana la pranz.

A doua sesiune a fost coordonata de D-l George Alexe. In cadrul acesteia Presedintele Theodor Damian de la Metropolitan College din New York, ne-a citit lucrarea „The Poetry of Gregory of Nazianzus in the Christian Poetical Context of the Fourth Century”, urmat de istoricul Bogdan Filipescu cu eseul „A Little Known Translation of Ovidius’ Metamorphoses in Romanian” si de D-na Vicky Albu de la Metro State University Saint Paul, cu expunerea „Medieval Continuity and Unity of Romanian Folklore and Traditions”.

Ultima dintre sesiuni, prezidata tot de Prof. Theodor Damian a cuprins si cele mai multe lucrari: „The Cross as Axis Mundi: Greek, Latin and Russian Universe” a teologului Andreas Andreopoulus de la Pontifical Institute of Medieval Studies, „Hesychasm as the Heart of Romanian Orthodox Life and Its Roots in the Desert Tradition” de profesorul Nicholas Groves de la Seminarul Teologic Sfantul Sava din statul Illinois, si „Byzantine Tradition of the Church Hospitals in Medieval Romania” de doctorul Eva Miron. La finalul sesiunii psihologul si teologul Daniel Th. Damian, de la Metropolitan College din New York, a prezentat eseul sau „The Role of Thought in the Work of Evagrius: Theological and Psychological Considerations”.

La congres, au fost reprezentanti ai institutiilor nationale si internationale de profil si am remarcat expozitia larga de carte cu vanzare si variatia activitatilor dedicate momentului, desfasurate in frumosul campus al Universitatii de Vest din Michigan.

Intre 22-24 Iunie, la Boston College, in Boston, MA, s-au desfasurat lucrarile Conferintei „Lonergan”. Pr. Prof. Theodor Damian a fost invitat la seminarul ortodox organizat cu acest prilej, de Prof. Paul Lachance, sa vorbeasca pe tema mantuirii, la ortodocsi si la romano-catolici, pornind de la scrierile lui Bernard Lonergan si ale lui D. Staniloaie.

Intre 24-29 Iulie, Pr. Prof. Theodor Damian si Prof. Mihaela Albu au participat la Conferinta Asociatiei Internationale pentru Studiul Ideilor Europene (ISSEI) pe tema: The European Mind: Narrative and Identity, care a avut loc la Universitatea din Malta. Prof. Mihaela Albu a condus seminarul „National Identity and Geographic Diversity in the East European Literature” si a prezentat lucrarea A Literary Topos: The Baragan, iar Prof. Theodor Damian a condus un seminar intitulat „The Mystical Mind or How the Ethics of Wilderness Shaped European Identities” si a prezentat lucrarea God Mysticism in Meister Eckhart’s Synthesis.

Alte evenimente

Duminica 28 Mai la Biserica noastra a fost invitat artistul Garabet Salgian din New York, pictor de icoane bizantine care a vorbit dupa Sf. Slujba despre erminia picturii bizantine, despre rolul si rostul icoanelor in traditia ortodoxa.

Vineri 25 August 2006, in Sala oglinzilor la Uniunea Scriitorilor din Bucuresti a avut loc lansarea volumului de poezii Semnul Isar de Theodor Damian. Au vorbit scriitorii Vasile Andru, Mihaela Albu, Aurel Sasu, Adrian Dinu Rachieru, Mircea Sandulescu, Lucian Pricop din partea editurii Parelela 45 unde a aparut volumul, si autorul.

Alti oaspeti

Prof. Vasile Constantin Boghean, istoric, Suceava

Dr. Gabriel Stanescu, scriitor, editor, Georgia, USA

Prof. Dr. Nicolae Petre Vranceanu, scriitor, Craiova

Prof. Dr. Aurel Sasu, scriitor, istoric si critic literar, Cluj

Prof. Dr. Alina Feld, Metropolitan College of New York

Lidia Calvert si Luminita Sava, scriitoare, New York

Nicolae Tzone, scriitor, editor, Bucuresti

Vasile Andru, scriitor, Bucuresti

Lucian Parjol, Berlin

Gloria Possart, Berlin

Ilie Traian, scriitor, editor, Bucuresti

Cenaclul Literar „M. Eminescu”

Intrunirile Cenaclului literar au avut loc cu regularitate la fiecare doua saptamani, cu exceptia vacantelor. Evenimentele festive de cenaclu au fost ocazionate de lansarea unui mare numar de volume semnate de scriitori de aici si din tara dupa cum urmeaza:

Vineri 28 Aprilie 2006, la restaurantul romano-american Stark’s Veranda al D-lui Vasile Badaluta, in cadrul Cenaclului „Mihai Eminescu”, a fost prezentata cartea Romanii intre Pacala si Miorita, de Vasile Constantin Boghean din Romania. Intr-o atmosfera de intensa participare generata de actualitatea temelor dezbatute in volum, au vorbit Theodor Damian, Timotei Ursu, Vasile Badaluta, M.N.Rusu, Constantin Virgil Negoita, Napoleon Savescu, Mircea Sandulescu, precum si autorul, Vasile Constantin Boghean.

Vineri 12 Mai o alta carte a fost prezentata in Cenaclu: Caramizi de temelie noua, de Lt. Colonel (R.) Luca I. Constantin (Ed. Axy, Bucuresti, 2005, 438 pp.). Despre volumul de amintiri scrise pe baza de documente din razboiul I mondial, au vobit Theodor Damian, Flaviu Ritiu (nepotul autorului), M.N.Rusu, si Constantin Tennyson. Ca de obicei, multi din cei prezenti au luat, de asemenea, cuvantul (Ruxandra Dumitrescu, Oana Magurean, Paul Cristache, si Alexandru Gotea).

Vineri 26 Mai, in Cenaclul nostru s-a lansat volumul Chained Generations de Luminita Sava si Lidia Callvert. Au vorbit prezentand cartea Theodor Damian, Doru Tsaganea, Timotei Ursu, Napoleon Savescu si autoarele, precum si altii din cei prezenti.

Vineri, 23 Iunie, Cenaclul literar „Mihai Eminescu”, din New York, a avut ca oaspete de onoare pe profesorul si scriitorul Aurel Sasu de la Cluj. Cu acest prilej, au fost lansate cele doua volume publicate anterior: Intalnirile de vineri si Caile luminii, de Aurel Sasu si Carmina Popescu. Volumele reflecta activitatea Cenaclului „Mihai Eminescu” si a revistei Lumina Lina.

Vineri, 7 Iulie, in cenaclul nostru a fost lansat volumul Invatatura despre Treime: cunoastere si antropologie in viziunea lui Clement Alexandrinul, de Pr. Dr. George Schiop, volum ce reprezinta teza de doctorat publicata, a parintelui de la Biserica Ortodoxa Romana „Sf. Gheorghe”, din Ridgewood, New York. Au vorbit profesorii Mihaela Albu, Theodor Damian, Aurel Sasu, Constantin Negoita si Doru Tsaganea.

Vineri 22 Sept. 2006, la Cenaclul literar „Mihai Eminescu” din New York a avut loc prezentarea nr. 2 al revistei Lumina Lina. A vorbit istoricul si criticul literar M.N. Rusu.

Vineri 6 Octombrie, in Cenaclul nostru s-au lansat volumele Invitatie la cugetare si Cu bunica pe prispa casei de Ion Burcin. Au vorbit: Theodor Damian, M.N. Rusu, Luminta Sava, Otilia Montano, Ion Burcin.

Pe data de 20 Octombrie 2006, la Institutul Cultural Roman din Manhattan, Cenaclul Literar „Mihai Eminescu” s-a intrunit pentru lansarea volumului de eseuri politice Si nu ne duce pre noi in ispita de Timotei Ursu. Au vorbit scriitorii Th. Damian, M.N. Rusu, Mircea Sandulescu, Bogdan Stefanescu, L. Orasanu si autorul.

Vineri 3 Nov. 2006 a avut loc la cenaclul nostru conferinta despre avangarda literara romana sustinuta la un inalt nivel academic si documentar de scriitorul si editorul Nicolae Tzone din Bucuresti. Oaspetele serii a fost introdus de istoricul si criticul literar M.N. Rusu.

Pe 10 Noiembrie Cenaclul nostru a avut doi oaspeti din Romania, pe scriitorii Vasile Andru si Aurel Sasu. Trei carti semnate de Vasile Andru au fost prezentate dupa cum urmeaza: Istorie si taina la Sf. Munte Athos, despre care a vorbit M.N. Rusu; Psihoterapie isihasta, prezentata de Theodor Damian; Gradinile ascunse, prezentata de Aurel Sasu si de autor. Mircea Sandulescu a facut un detaliat portret al scriitorului Vasile Andru.

In partea a doua a serii a avut loc prezentarea monumentalei lucrari Dictionarul biografic al literaturii romane, in doua volume, semnate de Aurel Sasu. Dupa ce autorul a vorbit despre aceasta a sa importanta lucrare, alte comentarii au fost oferite de Vasile Andru, M.N. Rusu si de alti participanti.

Duminica, 12 Noiembrie 2006, dupa Sf. Slujba. la Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel din Astoria, Vasile Andru si Mircea Sandulescu au vorbit despre volumul de poezii Semnul Isar de Theodor Damian.

Vineri 8 Decembrie, in cenaclul literar „Mihai Eminescu” s-a lansat volumul de poezii Semnul Isar si de eseuri teologice Rasaritul cel de sus, ambele de Theodor Damian. Au vorbit scriitorii M.N. Rusu, Timotei Ursu, Nicolae Petre Vranceanu si autorul.

Vineri 15 Dec. la acelasi cenaclu s-a lansat volumul Macedonia istorica de Dima Lascu si Georgeta Lascu. Au vorbit: M.N. Rusu, Napoleon Savescu, Theodor Damian, autorii, precum si, dintre participanti, Mariana Terra, Grigore Sandul, Constantin Tennyson, Ioan Suteu si Constanta Sandul (micro-recital artistic).

Vineri 19 Ianuarie 2007, seara literara a cenaclului nostru a fost dedicata poetului Virgil Ciuca, debutant in cenaclu, care a citit din versurile sale ce urmeaza sa apara publicate in volum. Au vorbit: Theodor Damian, Al. Marandici, C-tin Tennyson, Valentina Ciaprazi, autorul.

Pe data de 26 Ianuarie, in cadrul intalnirilor de vineri, a fost lansat volumul de proza Timpul care ne ramane al scriitoarei Monica Corleanca, din Columbus, Ohio. Au vorbit: Theodor Damian, M.N. Rusu, Mihaela Albu, Doru Tsaganea, Valentina Ciaprazi, Valeriu Moldoveanu, autoarea.

Urmatoarea intalnire de cenaclu s-a tinut pe 2 Februarie. Invitatul serii a fost Prof. Dr. Nicolae Petre Vranceanu, caruia i-a fost lansat volumul de versuri Metafizica formelor. Au vorbit Mihaela Albu, M.N. Rusu, Doru Tsaganea, Valentina Ciaprazi, autorul.

Vineri 23 Februarie, in cadrul cenaclului „Mihai Eminescu” din New York a fost lansat volumul de poezii Catharsis de Mihaela Albu (traducere in limba engleza de Anca Rosu). Au vorbit Theodor Damian, M.N. Rusu, Timotei Ursu, Valentina Ciaprazi, Alex Marandici, Teofil Roll, autoarea.

Revista Lumina Lina. Gracious Light

Unul dintre principalele obiective ale Bisericii si Institutului nostru consta in organizarea si desfasurarea unei sustinute activitati teologice, pastorale, spirituale si culturale, de prezentare a ideilor teologice care framanta lumea actuala, si de asemenea de prezentare a literaturii romane clasice si contemporane. In acest scop a fost publicata revista Lumina Lina trimestrial, in format carte, in conditii grafice de inalta tinuta profesionala, corespunzatoare cu aspiratiile si interesul pentru spiritualitatea si cultura romaneasca autentica manifestate in comunitatea noastra (anul acesta implinind unsprezece ani de aparitie).

Pentru a se vedea ca aceste afirmatii nu sunt gratuite, permiteti-ne sa citam cateva ziare si reviste in Romania si S.U.A. care, sub diverse forme publicistice, au facut referiri la Institutul si Biserica noastra, la cenaclul „M. Eminescu”, la revista Lumina Lina sau au publicat texte semnate de Pr. Th. Damian, Mihaela Albu, M.N. Rusu, George Alexe, sau ale altor colaboratori ai revistei noastre: Romania Literara, Tribuna, Tomis, Convorbiri Literare, Dacia Literara, Poesis, Gazeta de Transilvania, Poezia, Viata Cultelor, Graiul Maramuresului, Literatura si Arta, Hyperion, Meridianul Romanesc, New York Magazin, Romanian Journal, Origini, Metamorfoze, Salonul Literar, Luminatorul, Credinta, Lumea Romaneasca, Scala Coeli, Eminescu, Oglinda Literara, Adevarul Literar (Vaslui), Viata de pretutindeni, Opinia Nationala, Biblioteca Bucurestilor, s.a.

Productia editoriala teologica si culturala reflectata in paginile revistei Lumina Lina nu este rupta de aceea care se desfasoara in Romania. Dimpotriva putem afirma ca revista noastra este direct implicata in orizontul cultural romano-american, iar miscarea teologica, publicistica si culturala din tara este viu interesata sa cunoasca opiniile, impresiile si judecatiile noastre de valoare. De aceea revista Lumina Lina acorda un spatiu tipografic adecvat, atat pentru prezentarea si semnalarea cartilor si revistelor de teologie aparute in tara si in strainatate, cat si a revistelor de cultura in general. Astfel, in paginile revistei Lumina Lina pot fi intalnite urmatoarele titluri si autori recenzati (citam in ordinea intrarii lor in paginile revistei noastre), recenzii semnate de Theodor Damian, Mihaela Albu, Mihaela Malea Stroe, Daniel Gligore, Elena Liliana Popescu, Emil Satco, Daniel Dragomirescu, M.N Rusu, Mihai Pruteanu, Richard Viladesau, Zenovie Carlugea, A.I. Brumaru, Adrian Lesenciuc, Otilia Montano, Florentin Popescu, Aurel Pop, Laurian Stanchescu, Ilie Traian, Anca Sirghie:

Theodor Damian

Oglinda Plutind de Aurel Stefanachi

Scrisori de la tropice de Gabriel Stanescu

Neantul in doi de Victor Teisanu

Mihaela Albu

Dincolo de George Arhip

Mihaela Malea Stroe

Statornica lucrare … sau Caile luminii: Intalnirile de Vineri si Caile luminii de Aurel Sasu si Carmina Popescu

Mugur de stanca de Daniel Puia-Dumitrescu Primejdia sobolanizarii stupului: Nemitarnice de Theodor Damian Regatul baroc de Valeria Manta Taicutu

Daniel Gligore

Traista cu stele de Episcop Calinic Argatu

Elena Liliana Popescu

Marginalité et centralité. Littérature, Traduction et Marginalité de Oana-Marina Dumitriu

Emil Satco

Salba reginei, Teatru religios, de Ion Luca

Daniel Dragomirescu

Rana absentei de Leonard Cuciureanu

M.N. Rusu

Scythia Minor (Dobrogea) si Biserica ei apostolica. Scaunul arhiepiscopal si mitropolitan al Tomisului (sec. IV-XIV) de Prof. univ. Dr. Nicolae V. Dura Plantatia de cuie de Constant Tonegaru Singuratatea vie de Aurel Dragos Munteanu Proba cu martori de Horia Garbea

Mihai Pruteanu

Lumina violeta a zilei de Mihai Bradu

Richard Viladesau

The Icons: Theological and Spiritual Dimensions According to St. Theodore of Studion de Theodor Damian

Zenovie Carlugea

Polemici Brancusi de Ion Pogorilovschi

A.I. Brumaru

Proba labirintului: In labirintul celor 12 simturi de Gabriel Stan

Adrian Lesenciuc

Fiinta muzicala. Punct si contrapunct: Fiinta muzicala I de Aurel Ion Brumaru

Otilia Montano

Invitatie la cugetare de Ion Burcin

Florentin Popescu

Nostalgia povestilor de spus la gura sobei: Cenaclul dintre vii de Culita Ion Usurelu

Aurel Pop

Duminica inimii de Luminita Suse

Laurian Stanchescu

Cuvinte cu miezul in afara: Pretul loialitatii de Daria Dalin

Ilie Traian

Timpul care ne ramane de Monica Corleanca

Anca Sirghie

Studii de istorie a Bisericii romanesti din Transilvania si Banat in epoca moderna de Gheorghe Naghi.

Dintre numele care au marcat publicatia noastra in anii 2006-2007 mentionam urmatorii scriitori, jurnalisti, teologi, oameni de stiinta (in ordine alfabetica):

Eduard Adam, Mihaela Albu, George Alexe, Ana Cuandon Alonzo, Ion Amariutei, Lucretia Andronic, Vasile Andru, Sorin Apan, Elena Calugaru Baciu, Veronica Balaj, Cristian Petru Balan, Costinela Breahna, Gh. Brehuescu, Dan Brudascu, A.I. Brumaru, Mariano Flores Castro, Alex. Amalia Calin, Zenovie Carlugea, Andrea Chelu, Valentina Ciaprazi, Anatol Ciocanu, Liana Coca, Calin Cocora, Nicolae Condrea (Arhiepiscop), Mihail Crama, Daniel Dascalu, Daniel Dragomirescu, Nicolae Dragusin, Dionisie Duma, Ion Enache, Laura Enache, Liv Evensen, Francisco de Asis Fernandez, Maria Antonieta Flores, Mike Froehlich, Ioan Gaf-Deac, Feliciana Ghindar, Dana Gliga, Daniel Gligore, Horia Ion Groza, Dumitru Ichim, Mircea Itu, Nicolae Iuga, Adrian Lesenciuc, Oana Magurean, Mihai Miron, Const. Miu, Valeriu Moldoveanu, Otilia Montano, Andrea Montiel, Marin Moscu, Jose Muchnik, Adrian Munteanu, Gheorghe Neagu, Lucia Olaru Nenati, Dumitru Olaru, Cristian Pascu, Lucian Pirjol, Dorin Ploscaru, Aurel Pop, Marian Popa, Elena Liliana Popescu, Florentin Popescu, Mihai Pruteanu, Helena Ramos, Aurelia Rinjea, Alexandra Roceric, Alex D. Ropala, Ioan Rosca, Lucian Rosca, M.N.Rusu, Aurel Sasu, Emil Satco, Petru Scutelnicu, Anca Sirghie, Valeriu Sofronie, Laurian Stanchescu, Mihaela Malea Stroe, Marcel Suliteanu, Ioan Pachia Tatomirescu, Valeria Manta Taicutu, George Liviu Teleoaca, Elena Tomescu, Ilie Traian, Timotei Ursu, Andrei Vartic, Lourdes Vazquez, Maia Cristea Vieru, Dionisie Vitcu, Richard Viladesau, Petra Vlah, Gabriela Vladutu, Constantin Zisu, Adriana Weimer.

Colindele

Concertul de colinde de Craciun sustinut de credinciosii Bisericii noastre a constituit in sine un eveniment cultural deosebit in comunitatea noastra dupa cum si cel sustinut de copiii parohiei sub conducerera cantaretei si artistei Lia Lungu, atat la Biserica, precum si la restaurantul Transilvania unde a avut loc serbarea de Craciun, si de asemenea pe la casele unor enoriasi. Evenimentul a fost organizat de Doamna Mihaela Stan, iar darurile oferite de Mos Craciun (doi mosi) au fost oferite de aceeasi familie si de Societatea romana crestina „Dorul” condusa de Ing. Cristian Pascu.

Activitati Sociale

Mese festive, baluri si seri romanesti

Aceste momente au reprezentat evenimente majore in viata comunitatii noastre, ele facilitand cunoasterea si intr-ajutorarea reciproca pe de o parte, iar pe de alta parte, aducandu-ne aici la New York multe din traditiile cele mai autentice din Romania; mentionam aici cele mai importante evenimente de acest fel:

Masa festiva de Florii, aniversarea a treisprezece ani de la infiintarea Institutului si Bisericii noastre (16 Aprilie 2006)

Masa festiva de Sf. Pasti si de la Vecernia Invierii (23 Aprilie 2006)

Masa festiva la aniversarea Instaurarii Monarhiei in Romania (7 Mai 2006)

Masa festiva a Hramului Bisericii (16 Iulie 2006)

Festival mustului (Octombrie 2006)

Serbarea de Lasatul secului pentru Postul Craciunului (12 Nov.)

Masa festiva de la Simpozionul Teologic Ecumenic (2 Dec.)

Masa festiva la aniversarea Unirii Transilvaniei cu Romania (3 Dec. 2006)

Serbarea de Craciun (25 Decembrie 2006)

Masa festiva la Simpozionul „M. Eminescu” (13 si 14 Ianuarie 2007), organizata la Boston de catre Boston Theological Institute (Prof. Marian Simion) si Biserica romana Sf. Paraschiva (Pr. Nicolae Simion) co-sponsori impreuna cu Biserica noastra ai simpozionului Eminescu.

Receptia oferita in cenaclu la aniversarea Unirii Principatelor (19 Ianuarie 2007)

Masa festiva de Hramul Institutului, Sf. Trei Ierarhi (28 Ianuarie 2007)

Serbarea de Lasatul Secului (18 Februarie 2007)

La unele din aceste serbari, cunoscuti artisti din comunitatea romaneasca din New York si-au adus aportul lor; in semn de gratitudine amintim aici pe indragitii interpreti (in ordine alfabetica): Constantin Buche, Grupul Dragalina, Lia Lungu, Constanta Sandul.

Trebuie mentionate aici si serviciile memoriale speciale savarsite la Biserica noastra in ocazii speciale, mai ales cel de la Cimitirul Cypress Hills din Queens, NY, de Memorial Day (31 Mai 2006), sponsorat de Societatea „Dorul” (presedinte: Ing. Cristian Pascu).

Tineretul

Desi cu o serie de probleme legate de mutatul dintr-un loc in altul, proportional cu numarul celor prezenti la Sf. Slujbe, copiii si tinerii continua sa fie o prezenta imbucuratoare in comunitatea noastra. Este de apreciat contributia lor la organizarea multora din programele culturale prin care in decursul anului ne-am serbat momentele importante din istoria neamului nostru.

Socializarea la cafeaua de dupa slujbe

Cum este bine cunoscut, s-a traditionalizat deja obiceiul ca la Biserica noastra, dupa fiecare Sf. Liturghie sa se ofere celor prezenti o cafea si o gustare, uneori chiar masa, ocazie foarte nimerita de socializare si cunoastere reciproca.

Toate activitatile mentionate, precum si multe altele neamintite aici, au facut din Biserica noastra un adevarat centru cultural romanesc, de promovare si traire a celor mai semnificative valori istorice, culturale si spirituale ale neamului nostru, au contribuit la formarea acestei comunitati, la crearea unui spirit prietenesc, de familie, deschis, de incredere, respect si armonie in randurile enoriasilor de la biserica noastra.

* * *

Acesta este bilantul muncii noastre de un an de zile la Institutul si Biserica „Sf. Apostoli Petru si Pavel”.

Trebuie sa mentionez ca aceasta activitate atat de bogata si diversa, cu caracter religios-duhovnicesc, teologic, cultural, social n-ar fi fost posibila fara contributia majora, semnificativa, dedicata si perseverenta, fara rabdarea si daruirea, intelegerea, dragostea si zelul D-nei Preotese Claudia Damian care a lucrat uneori zile si nopti de-a randul, cu pasiune si dragoste la munca de culgere de texte si tehnoredactare, la cea religios pastorala si culturala.

Calduroase multumiri aduc acum tuturor membrilor Consiliului si Comitetului de administratie in frunte cu domnii si doamnele:

Dr. Napoleon Savescu, Daniel Damian, Cristian Pascu, Flaviu Ritiu, Mircea Ralee, Grigore Sandul, Mircea Ghita, M.N. Rusu, George Stirbei; Claudia Damian, Eva Damian, Mihaela Stan, Cornelia Grosaru, Mariana Plate, Lucia Columb, Minerva Bucur Radu, Saveta Covaliu, Livia Dumitrescu, Constanta Boca, Coca Spiciuc, Florica Zisu, Nicole Smith, Maria Ralee, Victoria Plavitu, Ileana Sofinet, Ana Karnianski, Valentina Ciaprazi, Florica Tomoiaga, Nuti Ionescu, care de asemenea au fost tot timpul alaturi de mine ajutand Biserica cu bani, munca si timp, ori de cate ori a fost nevoie.

Un special cuvant de multumire se cuvine a fi adus aici familiei Daniel si Mihaela Stan din parohia noastra pentru sprijinul material esential oferit Bisericii noastre cu deosebita dragoste si generozitate.

In sfarsit, vreau sa mentionez aici sprijinul semnificativ pe care l-am primit din partea presei locale, ma refer in special la ziarele Meridianul Romanesc (Marius Badea, Lia Lungu, Gabi Kovacz), Romanian Journal (Vasile Badaluta, John Predescu), New York Magazin (Grigore Culian), precum si ajutorul pretios material si moral primit de la toti credinciosii, prietenii si sustinatorii Bisericii noastre care intotdeauna au avut un cuvant bun de apreciere sau incurajare pentru tot ceea ce impreuna am realizat pana acum.

Intr-adevar, toti cei mentionati nominal sau colectiv au contribuit intr-un fel sau altul, in mod pozitiv la formarea si intarirea acestei comunitati, la atmosfera prieteneasca, familiala, deschisa, incurajanta, primitoare ce o caracterizeaza, si care este evidenta cu prisosinta la toate intrunirile noastre sociale sau culturale de orice fel, de la cafeaua si gustarile oferite dupa Sf. Slujba, pana la sarbatorirea de mari evenimente culturale, si care au contribuit de asemenea la crearea atmosferei liturgice de aleasa inaltare si zidire duhovniceasca ce caracterizeaza slujbele noastre.

Tuturor le doresc ca Milostivul Dumnezeu sa-i rasplateasca insutit pentru dragostea lor, cu sanatate si implinirea celor ce le sunt de folos, pentru ca, pe mai departe, cu acelasi entuziasm, impreuna, ca intr-o singura mare familie, sa putem continua munca inceputa spre bucuria si folosul nostru si spre slava lui Dumnezeu.

Pr. Prof. Dr. Theodor Damian

30-18 50th Street

Woodside, NY 11377

Tel./Fax: (718) 626-6013

E-mail: DamianTh@aol.com