~Cora Saurer-Chioreanu :Un patrimoniu lăutăresc, ridicat la rang de artă în Elveţia

Dacă publicul aude doar numele grupului fără arcuşul săltând virtuoz pe coardă, îşi imaginează că moda tarafurilor şi lăutarilor de origine estică a făcut o victimă în plus în comerţul cu manele. La o a doua privire asupra noului disc Inversion, uimirea ia locul curiozităţii, iar dacă atenţia ajunge şi mai departe, la afişul sărbătorii de 10 ani de existenţă a grupului muzical Trio Lăutari şi la detaliul descrierii pieselor propuse la aniversare, admiraţia copleşeşte melomanul.

Trio Lăutari este un grup elveţian, format în 1996 din trei muzicieni clasici de elită, care din pasiune pentru muzica din ţările de Est, prea puţin cunoscută şi comercializată atunci, decid să aducă în faţa publicului elveţian autentica vioiciune a acordului şi elegia pastoralei mioritice. Cornelia Arn, cunoscută publicului şi ca membră a grupului elveţian la folia, cu care concertează de asemenea muzică populară românească, este o violonistă de excepţie, despre care adevăraţi scripcari români spun că are un singur dezavantaj spre a fi ridicată la rang de rapsod, cel de a fi femeie… Violonista, care are la bază înalte studii de vioară şi de vioară barocă, transcrie după ureche, în adevărata tradiţie populară românească tot ce aude ca ritm românesc. Interpretează la vioară şi cu vocea cele mai dificile bucăţi muzicale din repertoriul popular, respectând informaţia muzicală colecţionată, care se regăseşte public în docta explicaţie etnografică din prezentarea fiecărui cântec de pe album. Jürg Luchsinger, acordeonist, profesor la Academia de muzică din Basel, acompaniază Trio-ul excelând în ritm kletzmer, dar iubind totodată tradiţia muzicală de java franceza, tangoul, muzica de salon şi cea contemporană. Frantisek Szanto, contrabasist de renume mondial, în jazz şi orchestre internaţionale de divertisment, aduce grupului acordul perfect al unei Europe de Est fără graniţe, în care muzica depăşeşte hotarul, reuşind să retransmită publicului îngemănarea ritmului kletzmer cu virtuozitatea lăutărească.

Albumul Inversion, creat pe o trilogie de sens al cuvântului dor, prezintă 18 piese autentice de muzică românească şi yiddiş din Moldova, Oltenia, nordul Transilvaniei, alături de un tribut direct lăutarului din Cântece de Mahala, culese de Anton Pann, la care grupul face referinţă. Muzicienii elveţieni prezintă publicului tradiţia lăutărească din sudul României cu nume de mari virtuozi, Carabulea, Răducanu Creţul Solcan şi Florea Cioacă, la care se revendică. In notele explicative ale discului numele acestor mari lăutari apar documentat alături de tradiţia taksim-ului şi a vechii manele turceşti din muzica lăutărească română. Melomanul elveţian află ceea ce înseamnă pentru satul românesc o horă, o doină, o haţegană sau un dans al arcanului.
Trio Lăutari ne dă o lecţie de pasiune, de modestie dar şi de ştiinţă a conservării şi a punerii în circuitul universal al unui patrimoniu muzical din spaţiul larg românesc, ignorat şi în mare parte distrus azi de un comerţ al subculturii urbane.

CORA SAURER CHIOREANU , RO-CHance, Elveţia, platformă de promovare a culturii româneşti