Vera Maria Neagu: Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău va fi al patrulea locaş de cult orto-dox, ca mărime, din Europa

Catedrala din centrul municipiului Bacău are 70 de metri lungime, 38 de metri lăţime şi 63 de metri înălţime. Este unul dintre cele mai mari locaşuri de cult de rit răsăritean din Europa, ea situându-se pe locul patru, după bazilica „Aghia Sophia” din Constantinopol/Istanbul, Catedrala nouă din Moscova, şi cea din Parnas (Grecia). Este construită într-un stil ce cuprinde elemente specifice arhitecturii bizantine şi arhitecturii din timpul lui Ştefan cel Mare (1457-1504).

Lucrările impresionante la Catedrală au început la 10 metri sub pământ, ceea ce echivalează cu un bloc cu trei etaje. Subsolul cuprinde două nivele: la nivelul ultim vor fi o sală de expoziţie, depozit de carte, adăpost de apărare locală antiaeriană, iar mai sus un paraclis, după care, la cota 0 începe Catedrala, cu ziduri de beton ce ating în anumite tronsoane o grosime de un metru.

Cupola din naos are o deschidere de 24 de metri, adică mai mult de jumătate din cea a Sfintei Sofia din Constantinopol, a cărei cupolă are 40 de metri.

Catedrala are 18 clopote, toate fabricate la Innsbruk, şi au fost sfinţite la 29 iunie 2007. Acestea au greutatea între 4,5 tone şi 30 de kilograme. Din cele 18 clopote, 13 sunt concepute în formă specială şi vor fi sincronizate de computere, putând să redea mai multe melodii specifice anumitor momente din timpul anului bisericesc. Celelalte cinci sunt clopote clasice

Crucile pentru Catedrala din Bacau au fost sfinţite la 7 septembrie 2008. Ele au fost realizate din inox cu unele elemente aurite, la firma Constructii Utilaje Speciale (CUS) Bacău. Crucea principală are 7 metri înălţime, o deschidere a braţelor laterale de 4, 20 metri, şi o greutate de peste 2 tone. Ea va fi montată pe turla centrală a Catedralei. Celelalte trei cruci vor fi montate pe turlele care adăpostesc clopotele impresionantului locaş de cult din Bacău. Acestea au patru metri lungime şi 2,46 metri deschiderea braţelor.

Ceremonia de sfinţire a crucilor a fost urmată de cea de târnosire a locului pe care se va înălţa un alt locaş de cult, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, oficiate ambele de P.S. Părintele Ioachim Băcăuanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

VERA MARIA NEAGU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s