~Alexandru Leitner-Moruzzi: „Coborarea cu o treaptă în evoluţia socială“

Credeam ca am depasit stadiul lozincilor fara acoperire si am avansat catre analiza pertinenta, fie ea si cu iz partinic. Ce inseamna doctrina adevarata de stanga? Si mai ales cum se poate construi o societate capitalista in chingile unei doctrine "adevarate" de stanga?
Materialul(in circulatie ) este o tampenie cu zulufi, o revarsare umorala a urii fata de stanga. Aflu ca socialismul n-a avut valori dar dupa prabusirea lui a avut loc un proces de devalizare. Pai este un non sens, o ineptie.

Daca n-a creat valori atunci ce s-a devalizat? Praful de pe toba?
Hai sa lasam lozincarii in durerea lor si sa vedem realitatea. Romania a trecut (si trece) printr-o experienta unica in istoria ei: coborarea cu o treapta in evolutia sociala. N-am gresit, in mod normal, socialismul ar trebui sa fie superior capitalismului. Numai ca el trebuia sa vina in mod natural si nu plantat de totalitarismul sovietic. Aceiasi situatie si cu revenirea la capitalism. Acesta trebuia implantat gradat in economia de stat si nu grabit si facut deavalma la presiunile statelor capitaliste lihnite dupa noi piete si bogatii la pret de nimic.
Pamantul trebuia inapoiat taranilor, dar CAP-urile nu trebuiau desfintate imediat. SMT-urile trebuiau sa ramana in custodia statului impreuna cu toate imbunatatirile funciare. La fel si bogatiile subsolului, marile combinate, flota aeriana si navala. Numai ca, n-a fost asa si nu Moscova este de vina. Moscova avea propriile ei probleme ca sa-si mai faca griji pentru ce se intampla prin Romania. Rolul ei s-a terminat dupa declansarea decembriadei.
Am fost o saptamana intr-o statiune in care functioneaza atat economia de piata cat si protectia sociala: Olanesti. Zeci de hoteluri si pensiuni noi, cochete (cum numai prin Presbaum am mai vazut) si alte zeci in plina constructie. Servicii excelente la preturi pentru toate buzunarele, inclusiv compensate prin masuri sociale. Cand vi din Bucurestiul murdar si corupt crezi ca te afli in alta tara. Si zici: uite ca se poate!
Eu cred ca n-avem timp de prostii cu doctrine ci doar trebuie promovate competentele! Ca-s de stanga sau de dreapta, nu conteaza daca sunt competente! Si mai zic ceva: ochii cat cepele pe Suedia! Sa-i lasam pe dobitoci sa se sperie de drobul de sare de la Kremlin ...
ALEXANDRU LEITNER-MORUZZI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s