~Andrei Vartic: „2 mii de tancuri ruseşti pe Prut“

În timp ce România politică şi mediatică se interesează miticeşte de felul cum tricotează public Elena Udrea, în Basarabia, zisă şi republica Moldova, comunistul Vladimir Voronin (urmaşul lui Lionea Tismaneţki din Soroca, tatăl lui Vladimir Tismăneanu) nimiceşte cărţile editate în România numai fiindcă au în titlu termenul român (în RM este interzisă editarea unor asemenea cărţi). Ce face România când aceste năucisme comunisto-hitleriste se întâmplă într-un stat membru al Consiliului Europei? România politică tace. România din masmedia tace. Gazetele centrale româneşti tac. Institutele de cercetare a crimelor partidului comunist tac şi ele. Poporul român nu iese la demonstraţii de masă în piaţa palatului Victoria. Şi Voronin, susţinut de ortacii săi creştin şi democraţi, trimite în rashod, adică anihilează, adică arde, zeci de titluri de carte românească (aşa cum s-a întâmplat recent când au fost nimicite 64 de titluri donate de municipiul Călăraşi din România oraşului Călăraşi din RM).

În timp ce fâş-pâşul electoral năuceşte bunul simţ românesc cu promisiuni şugubeţe sau arogante (cică fiece român care se va întoarce în România va primi de la PSD câte 20.000 euro – înmulţiţi-le cu un milion şi veţi obţine 20 de miliarde de euro. Are PSD şi România aceşti bani?) acelaşi V. Voronin a lichidat limba română a românilor din Basarabia şi pe Internet. Fiindcă nu există şi limbă austriacă îndrăznim să întrebăm pe toţi miniştrii de externe ai României de după 22 decembrie 1989, dar şi pe toţi prim miniştrii şi preşedinţii României cum se face, domnilor, că pe Google (la opţiunile limbă preferată) există „limbă moldovenească” (şi nu există limbă austriacă, braziliană sau belgiană), că www.google.md este scris în limba moldovenească, că pe Wikipedia este elogiată limbă moldovenească, că în enciclopediile de diferite feluri ale marilor mahări de pe Internet limba moldovenească e la ea acasă, de parcă nu are nici măcar vreo asemănare cu limba română?

Înţelegem şi ştim că opoziţia românească din Basarabia, fiind organizată din intelectuali, lipsiţi şi de dreptul de a-şi redobândi cetăţenia română (basarabenii bogaţi sau sunt cu Voronin, sau sunt băgaţi la puşcărie, sau sunt alungaţi din RM) nu are putere să influenţeze asemenea monştri de pe Internet ca Google, Wikipedia sau Microsoft. Dar România chiar să nu poată trimite un funcţionar superior de la Ministerul de Externe în Bordul acestor imperii ale Internetului şi să le demonstreze că nu există nici o diferenţă – nu de dialect, ci de grai – între limba româna vorbită în România şi cea vorbită în spaţiul pruto-nistrean?

Zădarnic, însă, vom aştepta răspunsuri de la Ministerul de Externe al României la întrebările noastre. Tăcerea cât un hău a cuprins toate Ministerele de Externe al României după ce încă în decembrie 1989 au apărut aceste probleme în păinjenişul global şi, mai ales, după ce Basarabia a scris în „Declaraţia de Independenţă a republicii Moldova” că limba de stat în acest stat este limba română.

De ce ignoră România mediatizarea atât de puternică a limbii moldoveneşti pe Internet, dar şi în actele UE (cum s-a văzut)? De ce nu-i pasă României politice de soarta a 3 milioane de români din Basarabia? Oare nu cumva fiindcă cineva – sau mai mulţi de cineva – vor cu tot dinadinsul ca 2 sau 5 mii de tancuri ruseşti să apară într-o bună dimineaţă pe toată lungimea Prutului? Sau a Siretului, că aşa scandau la Chişinău – de-şi rupeau gâtlejele – „comuniştii români” la 28 iunie 1940: „Vrem Moldova până la Siret!”.

ANDREI VARTIC, Chisinau

www.voceabasarabiei.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s