~Angela Nache-Mamier: „Paştele Francez – tradiţiile rămân vii“

La Frontignan ,artizani brutari si cofetari  sarbatoresc La Miquette de vreo 3 ani.

Dar trebuie sa ne întoarcem în timp în 1692 pentru a întelege naserea acestei curioase traditii proprie orasului capitala a vinului muscat.

Deci în 1692,Confreria Pénintents Blancs decide sa sarbatoreasca Pastele distribuind paine pe gratis.

Un secol mai târziu calugarii Capucini cer brutarului sa confectioneze un cozonac cu anason pentru a-l oferi bolnavilor si saracilor în Joia Sfanta .

Acest mic cozonac se va numi La Miquette.

Astazi ,de vreo 3 ani încoace, Clubul Taurin Frontingnanais si alte asociatii (de ex :Culture-Avenir-Tradition)au decis sa reînvie aceasta traditie.

Duminica ,strazile erau animate de la 10 dimineata ;

Membrii acestor asociatii ,îmbracati în vesminte de epoca au defilat în oras  ,oprindu-se în fata fiecarei brutarii participând la aceasta actiune pentru a receptiona cosul umplut de miquettes .

La ora 11 ,toata lumea s-a reunit la biserica pentru a participa la slujba de Pasti si preotul a binecuvântat în mod simbolic o Miquette uriasa ,facuta special de unul dintre brutarii mizercordiosi. In timpul ceremoniei ,pentru a reaminti ca nu de mult aici mai erau stâne si ciobani ,un cioban la pensie a venit în brate cu un miel care sfâsia linistea slujbei cu « beee-urile » lui  tremuratoare.Dupa o ora , toata aceasta  multime s-a reântâlnit în fata bisericii din sec XII,pentru a împarti si gusta la miquette însotita de pahare cu muscat-ul prieteniei.

Dupa prânz ,les miquettes ,recoltate în timpul defilarii,au fost redistribuite între diferitele case de pensionari din oras.

Orasul Frontignan cunoscut în lume pentru vinul sau licoros si dulce ,de culoarea soarelui cît  si pentru sticla lui ondulata(se spune ca Hercule trecând prin orasul cetate romana pe timpuri ,a baut cu atâta placere si cu atâta sete ca a ondulat sticla celebra de atunci) va face totul ca aceasta miquette sa fie cunoscuta si recunoscuta.

ANGELA NACHE- MAMIER