~Av. Ioan Solomon: „Referendumul autonomist atacă direct Constituţia“

Catre CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI SFANTU GHEORGHE

Domnului Primar al municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad

Referitor la proiectul de hotarare privind organizarea referendumului local in vederea consultarii cetatenilor din Mun. Sf. Gheorghe privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna, conform initiativei legislative„Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc”

Declansarea de catre dvs. a dezbaterilor publice privind un proiect de hotarare care vizeaza organizarea in data de 30.11.2008, in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, cand se sarbatoresc 90 de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu Romania de la 1 Decembrie 1918, a unui referendum local in vederea legiferarii autonomiei teritoriale maghiare a asa-zisului „Tinut Secuiesc”, precum si postarea pe site-ul oficial al Consiliului Local al municipiului Sfantu Gheorghe, a „Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc” material de propaganda politica vadit anticonstitutional, nu poate fi perceputa decat ca o noua actiune provocatoare, de sfidare premeditata a demnitatii nationale a poporului roman, prin care se urmareste intretinerea si amplificarea tensiunilor interetnice in scop ingust, electoral si politic.

Ca persoane alese in fruntea obstii la primele alegeri locale de dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, de la care asteptam o atitudine deschisa, europeana, initiatorii si promotorii acestui demers se dovedesc, contrar asteptarilor, continuatori sarguinciosi ai politicii separatiste si izolationiste, de inspiratie medievala, a antecesorilor lor, care nu ne-a adus decat inapoiere economica, saracie si frustrare tuturor celor ce locuim aici.

Consideram ca este de datoria dvs. in calitate de Primar, care a jurat la investire sa respecte Constitutia si legile Romaniei spre binele tuturor cetatenilor municipiului sa nu dati curs si amploare publica unor astfel de demersuri politice utopice si neavenite, care nu sunt doar neconstitutionale si contraproductive, ci de-a dreptul periculoase pentru linistea si prosperitatea zonei.

Dvs. urmariti organizarea unui referendum local pentru o initiativa legislativa care vizeaza practic, in esenta, in pofida art. 1 din Constitutie, crearea in mijlocul Romaniei – stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil – a unui „stat in stat”, a unei „mici Ungarii” scoase qvasitotal de sub autoritatea statului roman ( care ar ramane doar formala), condus de autoritati statale proprii ale maghiarilor, in care ar urma ca limba maghiara sa fie limba oficiala, iar noi, romanii, am deveni minoritate nationala in propria tara, supusi de drept autoritatilor maghiare care ne-au dovedit pana acum, de facto, cat ne pretuiesc. Este de remarcat ca actiunile revizioniste sistematice de contestare a Tratatului de la Trianon desfasurate pana in prezent de organizatiile initiatoare ale „Statutului de autonomie al Tinutului Secuiesc”, vadesc ca in perspectiva, acest demers este doar un pas, o etapa intermediara, care ar asigura conditii pentru o secesiune totala, intr-o etapa urmatoare, de statul roman.

Conform art. 3 din Legea referendumului nr.3/2000,: „problemele care, potrivit art. 148 din Constitutie, nu pot fi supuse revizuirii nu pot face obiectul referendumului”, iar art. 148 din Constitutie prevede: (1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.

De asemenea, adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala, fiind probleme de interes national, nu doar local, ele nu pot forma decat obiectul unui referendum national, initiat exclusiv de Presedintele Romaniei si organizat la nivelul intregii tari, si nu al unui referendum local.

Actiunea dvs. contravine flagrant atat Constitutiei si legilor Romaniei, cat si dreptului international, urmarind introducerea in dreptul intern a drepturilor colective pentru minoritatile nationale, nerecunoscute de dreptul international, fiind un demers legislativ incompatibil cu spiritul, valorile si tendintele europene actuale care promoveaza interculturalitatea, unitatea in diversitate si nu separatismul si segregarea pe criterii etnice.

Pentru cele de mai sus, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna va solicita sa renuntati la aceasta initiativa neavenita si sa retrageti de pe site-ul oficial al Consiliului Local al municipiului Sfantu Gheorghe si din dezbaterea publica aceste demersuri nocive care invenineaza inutil atmosfera si viata locuitorilor municipiului nostru.

Asteptam de la dvs. initiative pozitive, serioase si constructive, care sa duca la coeziune si concordie intre noi, nu la dezbinare si ura, si care sa raspunda asteptarilor si sperantelor de mai bine ale tuturor locuitorilor municipiului Sfantu Gheorghe, in slujba carora va aflati ca alesi locali.

Sfantu Gheorghe,

23.09.2008

PRESEDINTE,Av. Ioan Solomon

FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN HARGHITA SI COVASNA

str.Grof Miko Imre, nr.2, tel/fax. 0267/313534 mun.SF.GHEORGHE, jud. COVASNA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s