~Bogdan I. Stanciu: Proiectul ARCHE

ARCHE – UN DISCURS METAPOLITIC DE DREAPTA

Ce e Proiectul Arche?

Proiectul de fata (descris aici >>> ) se doreste a fi un grup de studiu si dezvoltare a unei directii metapolitice, capabil de a propune intelectualitatii actuale o alternativa la ideologia de stanga cvasi-dominanta. Constituit sub forma unui think-tank, Proiectul Arche ridica ideea indelung suprimata conform careia Dreapta este o solutie viabila la marxismul mai mult sau mai putin disimulat al unei importante proportii a mediului academic.

Totodata, Proiectul Arche isi propune sa studieze, la modul cel mai liber, diferite curente, idei, scoli de gandire ce au marcat umanitatea, cautand sa sublinieze fundamentele ideatice ce au stat la baza constituirii unei gandiri de Dreapta. De aceea, Proiectul nostru evita atributul de „politic”, preferandu-l pe cel de „metapolitic”, avand in vedere ca cercetarile noastre nu vizeaza la modul concret scena politica si manifestarile ei, ci mai degraba ideile fundamentale pe care notiunea de politic se construieste.

Un alt element definitoriu al Proiectului Arche este independenta sa fata de orice partid, miscare, grupare ori front politic. Nu respingem ideea unei colaborari cu nici una dintre aceste forme de iterare a politicului in concretul social, insa refuzam gandul realizarii agendei lor, nedorind a ne considera un varf de lance al mercenariatului intelectual, atat de prezent in societatea actuala.

De asemenea, Proiectul Arche – in studiile sale – va cauta sa reliefeze genealogia ideii de Dreapta, multiplicarea si fragmentarea acesteia de-a lungul timpurilor, precum si nasterea dihotomiei Dreapta-Stanga pe care o va supune unei perspective critice. In aceasta maniera, ganditorii de Stanga nu vor fi evitati in cadrul Proiectului nostru. O lupta in sfera ideilor tinde intotdeauna sa abordeze din cat mai multe unghiuri posibile problematica pusa in discutie. O astfel de abordare poate fi un prim pas in recastigarea intelectualitatii de partea gandirii de Dreapta, dupa indelunga ei confiscare in Stanga esichierului politic.

Ce semnificatie are „arche”?

In greaca veche, cuvantul „ἀρχή” („arche”) semnifica ideea de „origine”, de „inceput”, dar si pe cea de „putere”. In consonanta cu telurile Proiectului nostru, aceasta denominatie sugereaza necesitatea intoarcerii la origini, la principiul prim, pentru a putea reitera o Dreapta conforma cu apetenta culturala a societatii actuale. Astfel, doar prin studierea si aprofundarea fundamentelor, a „originii” unei idei, aceasta poate gasi o cale de a patrunde in constiintele contemporanilor.

Totodata, in contextul filosofiei presocratice, „arche” -desi teoretizat in moduri diferite- a simbolizat principiul ce trece dincolo de aparente, de manifestari concrete, fundamentul pe care lumea a ajuns sa se construiasca, prin derivare. In aceasta linie de gandire, in cadrul metapolitic, tindem spre cercetarea si dezvoltarea Ideii pe care toate celelalte s-au dezvoltat, cautand intelegerea mecanismelor si metodelor prin care aceasta a cuprins scena politica si culturala si a permeativitatii tuturor paradigmelor, la nivel global.

http://proiectularche.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s