~Cezar Adonis Mihalache: „Defectorul limbii române“

În 2005 a spus că „un colonel Dumitrescu” a încurcat operaţiunea de salvare a jurnaliştilor răpiţi în Iark. A folosit un nume de „cod”, pentru că lipsa sa de curaj în a spune lucrurilor pe nume era deja celebră. Atunci, un om a fost dat afară din SIE. Acum un „imbecil” a încurcat alte operaţiuni de salvare. Cei drept de mai mică anvergură pe plan electoral-emoţional, dar suficient de importante pentru ca Traian Băsescu să nu rostească, din aceeaşi lipsă a curajului de a-şi asuma „delaţiunile”, numele persoanei respective.

Dar, dacă „imbecilul” de acum pare să-l fi iertat pe şeful statului pentru ieşirea sa, încurcă-lume din povestea cusută cu aţa albă a răpirii din Iark este decis să meargă până la capăt. Astfel, fostul colonel SIE Ionel Dragomir, dat afară în scandalul răpirii jurnalistilor români în Irak, l-a dat în judecată pe Traian Băsescu, solicitându-i să precizeze dacă el este „colonelul Dumitrescu”, acel ofiţer care ar fi încurcat operaţiunile de salvare. O cerere destul de dură adresată unui om lipsit de caracter, care se ascunde în spatele epitetelor ori de câte ori are de făcut un reproş. Pentru că, acesta este Traian Băsescu: un personaj care fuge în spatele băşcăliei şi a ironiei, iar când se îngroaşă gluma împinge în faţă „no-coment”-ul administraţiei prezidenţiale. Numai că, de data aceasta, „colonelul sabotor” vrea să facă lumină, fiind de aşteptat ca demersul acestuia să ducă la o încâlcire şi mai stranie a iţelor prezidenţiale care au cusut povestea răpirii pentru următorii 40 de ani. Şi nu atât pentru a-i face dreptate celui împins în această poveste, cât mai ales pentru a-l mai struni pe Traian Băsescu.

Teoretic, misterul acuzaţiei ar trebui să plece de la persoana asupra căreia s-a revărsat înfierarea prezidenţială în 2005. Pentru că nimeni nu ştie cum s-a ajuns de la Dumitrescu la Dragomir, dar este evident că un un om a plătit cu funcţia pentru a fi mascat cel puţin un anumit grad de incompetenţă în gestionarea crizei. Iar un cap de acuzare împotriva lui Traian Băsescu vine, deloc întâmplător acum, chiar dinspre Serviciul de Informaţii Externe, instituţia recunoscând oficial că l-a dat afară pe colonelul Dragomir în urma afirmaţiilor preşedintelui. Într-un fel, SIE s-a spălat pe mâini, cel chemat în judecată fiind şeful statului care trebuie să spună dacă „Dumitrescu”, persoana despre care a vorbit el, este colonelul Ionel Dragomir.

O situaţie destul de jenantă, fără prea multe posiblităţi de ieşire. Pentru că, dacă Traian Băsescu va spune că Dumitrescu nu este „Dragomir”, atunci preşedintele va avea de dat nişte explicaţii. În primul rând serviciilor secrete, care nu vor accepta să cadă vinovăţia asupra umerilor SIE doar pentru că Traian Băsescu a avut gura prea slobodă. Daca va spune că este vorba de Dragomir, atunci şeful statului va trebui să aducă şi dovezi, iar dacă nu le are va trebui să plătească daune. Iar şeful statului nu poate nega asocierea pe care a făcut-o pentru că, prin iţele mai multor istanţe, SIE a avut grijă să recunoască, fie şi indirect, că a acţionat la presiunea preşedintelui. Este drept, serviciul a încercat să împingă povestea cât mai departe de propia-i ogradă, susţinând că nu i-a reproşat colonelului Dragomir „relaţia directă cu presa”, ci „neglijenţa şi proasta gestionare a informaţiilor clasificate, aflate în custodia sa”, fapt ce ar fi creat premisele (şi nu existenţa de facto!) unei scurgeri de informaţii în exterior. De fapt, Ionel Dragomir a fost trecut în rezervă pe motiv că ar fi fost sursa jurnalistului Ovidiu Ohanesian în ancheta ce a fost demarată dupa terminarea crizei. În acest fel, SIE îl lasă singur pe Traian Băsescu în explicarea marotei „colonelului sabotor”, reproş făcut în timpul crizei efective, şi nu după.

Aparent, o situaţie complicată pe care Traian Băsescu va trebui să o lămurească singur. Nu se va putea ascunde după pretextul secretului de stat, mai ales că abuzul pe care l-a suferit Ionel Dragomir a fost recunoscut de Curtea de Apel Bucureşti (care a admis anularea actului administrativ de trecere a acestuia în rezervă). De fapt, este clar că Traian Băsescu a deranjat, iar serviciile secrete îi trag preşul de sub picioare, folosindu-se de gafele preşedintelui (bine „clasate”) pentru a-i face o altfel de imagine.

CEZAR ADONIS MIHALACHE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s