~Cezar Adonis Mihalache: „Falanga a biruit!“

S-a dorit mai puternic decât sistemul. Şi, pentru a dovedi ţării că nu a greşit când a pus în fruntea ei un fost comandant de navă, obişnuit cu „biruinţa” (deşi mai mult prin snoavele marinăreşti), s-a luat de gât cu sistemul. L-a condamnat, l-a îndoilat aşezându-i pe umeri roba unei încriminări publice pentru posteritate, ba, i-a trimis ferparul şi la marile curţi ale Europei, să vadă ţara cât de puternic este.

Numai că, fie sistemul i-a jucat o festă şi l-a tras în piept la cacealmaua încriminării populiste, fie el a bătut palma cu acesta prelungindu-şi presupusul pact semnat în adolescenţa sa zburdalnică. Oricum ar fi, rezultatul pare a fi unul singur. Sistemul s-a impus. L-a învins cu propriile arme, mai mult, pentru a-i arăta cine trage ultimul condei l-a repus în drepturi şi pe unul dintre ucenicii cu trese suspect de torsionate la raportul torţionistilor de drepturi.

Dacă lucuruile s-ar fi oprit aici, poate că nimeni nu ar fi sesizat inversarea de roluri. Numai că, fără pic de jenă, afişând chiar un aer uşor paranoic, sistemul a trimis un mesaj direct nu atât ocârmuitorilor care se cred în fruntea lui, cât mai ales cetăţenilor, mai ales celor mândri de votul lui „Să trăiţi bine!”.

Sistemul a ieşit la raport, cu un soi de discurs de flagelare a întregii ofuscări a feluriţilor reprezentanţi ai societăţii civile, mulţi dintre ei şi autori a unor rapoarte îndreptate împotriva megasistemului moştenit, lansând pe piaţa certitudinilor mândra cifră a sumei de „foşti” perpetuaţi prin cotloanele acronomului folosit drept paravan.

Astfel, pentru a lăsa bâza zvonurilor în colapas (în fapt, ultima tribună de demascare a conspiraţilor de către reprezentanţii societăţii civile), falanga revenită a sistemului a trasat pe caldarâmul reasfaltat al jertfei decembriste cifra perpetuării. Încă 120 de foşti securişti mişună lejer în actualul SRI. Instituţia-sistem i-a păstrat întrânsa pe „oamenii cu experienţă” din vechea securitate, pentru că, în balanţa faptelor şi a moralităţii, apasă „profesionalismul şi experienţa lor”.

De fapt, aşa a supraveţuit, huzurit şi, mai apoi, a înflorit sistemul. Fluturând „profesionalismul” foştilor în balans cu tinereţea şi lipsa de experienţei a noilor valuri. O justificare peticită cu mâna fiecărei guvernări pentru a justifica păstrarea unor procente, fie ele şi în descreştere, pentru controlul jocurile din megasistem. Ce dacă acei specialişti au mai şi îmbătrânit între timp, au rămas în urma noilor mentalităţi, a posibilităţii reale de a se adapta noilor cerinţe? Prezenţa lor era un mesaj al refuzului megasistemului de a-şi abandona drumul bătătorit pe spinarea noastră.

Astăzi falanga megasistemului se laudă că mai sunt doar 120 de foşti, un număr „nesemnificativ în raport cu efectivele serviciului”. Şi transmiste clar societăţii mesajul refuzului de a mai micşora acest procent, considerând pesemne că 18 ani reprezintă o distanţare suficient de mare pentru a uita semnificaţia termenilor de torţionist, turnător ori urechist.

Pentru sistem, „partea morală a reformei” s-a consumat în clipa în care a fost predată arhiva. Cei 120 de „supravieţuitori” vor rămâne deci tot pe posturile lor, fiind poate temeliile pe care va trebuie reconstruit sistemul în cazul unei noi „reforme”.

Dar mesajul cel mai puternic al noii imagini a falangei megasistemului a fost transmisă chiar către şeful statului, prin precizarea menţinerii într-una din funcţiile de adjunct al directorului SRI al generalului trecut în rezervă chiar de preşedintele ţării în vremea în care lupta cu sistemul.
CEZAR ADONIS MIHALACHE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s