~Cezar Adonis Mihalache: „Fularul galben de la ţară“

Ar fi vrut să-şi păstreze doctrina. Să nu se atingă nimeni de numele istoric al formaţiunii, chiar dacă preţul plătit, rămânerea pe tuşa politicii, era destul de mare pentru aceia care au fost odinioară la putere.

O vreme destul de îndelungată au reuşit să-şi păstreze “independenţa”. Nu au făcut alianţe şi nici nu au renunţat la doctrină. Totuşi, pofta unora de a reveni la masa puterii a fost prea mare. Interesul s-a dovedit mai presus de orice doctrină, iar ţărărniştii au cedat în faţa şansei de a reveni în familia îndestulătoare a clicii politice. Au făcut însă o înţelegere în care ei chiar nu contează, condamnându-şi formaţiunea la dispariţie.

Ţărăniştii au renunţat la debaraua prăfuită în care îşi ţineau şedinţele şi au decis să se întoarcă în luxul sediului de partid. Poate chiar în cel guvernamental. Au renunţat pentru aceasta la tot. La istoria partidului, la numele formaţiunii, la doctrina şi idealurile asumate la vârsta senectuţii. Au parafat decesul formaţiuinii, oferind-o gata sacrificată liberalilor.

Ţărăniştii au înţeles, în sfârşit, că nu vor mai ajunge niciodată la putere. Iar pentru mulţi dintre lierii formaţiunii acest lucruu doare. Suferinţa liderilor nu vine însă din aceea că partidul nu va mai fiinţa prea curând pe eşichierul, ci din ratarea şanselor de a se mai chema politiceni cu acte în regulă. De aceea, mai mulţi ţărănişti au ales să dezerteze, luând cu ei însă şi partidul, decizând să candideze listele liberalilor la toamnă.

Astfel, potrivit unui acord semnat cu PNL, liberalii vor asigura participarea ţărăniştilor la alegerile generale “sub denumirea şi sigla PNL”, aceştia punându-le la dispoziţie 30 de colegii uninominale. Acordul, care nu are nici măcar formă de troc politic, ci este o trecere cu bagaje cu tot în altă luntre, nu permite PNŢCD să participe sub propria-i siglă în cadrul “alianţei”. În schimb, ţărăniştii (de fapt, foştii ţărănişti) vor fi obligaţi să-i sprijine pe candidaţii liberali în toate colegiile uninominale din ţară.

Parlamentarii ţărănişti cosmetizaţi cu sigla PNL vor avea totuşi dreptul de a-şi exprima “identitatea”. Dar nu în public, ci în cadrul grupurilor liberale din cadrul celor două camere.

Ce se va întâmpla în aceste condiţii cu PNŢCD? Răspunsul este simplu: o parte din formaţiune va fi absorbită, iar cealaltă va dispărea la propriu. Pentru că, în virtutea legii, ţărăniştii care vor participa la alegeri sub sigla PNL vor trebui să-şi dea demisia demisia din propriul partid. Evident, dacă nu vor ieşi parlamentari, pierderea va fi dublă. Atât a lor, cât şi a partidului, condamnat la dispariţie.

Partea bună este că, în sfârşit, analiştii au o certitudine. Liberalii şi-au găsit partenerul de alianţe. Spre marea dezamăgire a electorului dornic e alianţe contra-naturii, cei “aleşi” nu au fost social-democraţii (şi nici nu vor mai putea fi în condiţiile în care zestrea liberală s-a “îmbogăţit” cu ştergare ţărăneşti). În schimb, au crescut şansele ca decedata convenţie să-şi tragă măruntaiele sub pelerine noii alianţe portocalii. O fantoma cu proteză dentară gata să se reaşeze la masa bucatelor învelită în fulare şi ştergare.

CEZAR ADONIS MIHALACHE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s