~Dan Brudaşcu cere demiterea conducerii ICR

Scrisoare deschisă Presedintelui Traian BASESCU,

Excelenta,

Deoarece nu am siguranta ca cei abilitati sa o faca v-au adus la cunostinta modul scandalos in care Institutul Cultural Roman intelege sa slujeasca cultura romana peste hotare, o fac eu. Asta si ca urmare a ultimelor performante penibile inregistrate de angajatii acestei institutii. A continua in acest mod se va reusi nu doar indepartarea diasporei, care nu se regaseste spiritual in aceste mizerii impardonabile oferite, pe post de cultura si civilizatie romaneasca reprezentativa.

Nu cred, Domnule Presedinte, ca puteti ramane in continuu indiferent la aceste crase dovezi de incompetenta si inconstienta. Oricat de obligat i-ati fi d-lui Patapievici pentru serviciile ce v-a adus si continua sa va aduca, a tolera in continuare prestatiile lui mediocre, dar extrem de costisitoare pentru bugetul de stat, ar insemna ca, in fapt, toate acestea sunt patronate chiar de Dumneavoastra si au  menirea de a compromite, si in acest fel, interesele nationale ale Romaniei pe plan national.

De altfel, prezenta d-lui Patapievici in fruntea acestei institutii, care are tot dreptul sa fie una prestigioasa, tratata cu respect in tara si strainatate – ceea ce, vai, nu se intampla deloc – a insemnat nu doar marginalizarea si invrajbirea elitei culturale din tara, iar mai nou si din diaspora, ci si constituirea, in jurul dansului, a unei pseudo-elite, din care nu lipsesc, asa cum s-a vazut, fostii securisti sau colaboratori ai acestora, a unei gasti bugetofage, cu promovarea careia sunt cheltuite sume exorbitante. Iar efectul este aproape de zero. (In chiar conducerea Institutului Cultural Roman se afla, de altfel, fosti colaboratori ai CC al UTC, prezenti constant in juriile concursurilor de pozie si literatura de preamarire a regimului comunist, sau nepoti de superobedienti culturnici socialisti sau redactori sefi de publicatii socialiste. Din acest punct de vedere, ma intreb si va intreb, Domnule Presedinte, cum se impaca cruciada Dv. anti-comunista cu locurile caldute si super remunerate ale fostilor lachei comunisti sau a odraslelor acestora!? O fi doar praf in ochii fraierilor?)

Daca avem in vedere activitatea unor institutii asemanatoare straine aflate in Romania si cea a ICR, orice om de buna credinta se ingrozeste efectiv. Pentru asemenea activitate intreaga conducere a ICR si a centrelor de peste hotare nu ar trebui doar demisa in maxim 24 de ore, ci si deferita Justitiei pentru prejudicierea intereselor culturii romane, pentru gravele deservicii aduse tarii.

Va adresez, Domnule Presedinte, aceste randuri ca unul care, ca deputat in legislatura 2000-2004, in opozitie cu atitudinea propriului partid de atunci, am sustinut la fiecare discutare a bugetului suplimentarea rezonabila a bugetului acordat fostei Fundatii Culturale Romane pentru ca eram convins de rolul extraordinar pe care aceasta institutie il poate juca in promovarea in lume a imaginii Romaniei, a artei, literaturii si culturii nationale. De asemenea, am sustinut cu entuziasm infiintarea ICR convins ca acesta se va apropia de performantele institutiilor straine similare. Din pacate, insa, m-am inselat enorm. Dupa preluarea institutului de catre actuala conducere a inceput si dezastrul in acest domeniu, insotit de interminabile scandaluri, certuri ca la usa cortului, rafuieli ca intre gasti primitive, injurii nesfarsite, dar, ceea ce este cel mai grav, indepartarea graduala a unei parti insemnate a diasporei, mai ales a scriitorilor si artistilor ce traiesc peste hotare. In momentul de fata, ICR este tot mai izolat atat in tara cat si peste hotare. Ii mai calca pragul doar cei din gasca agreata de actuala conducere, pe care, ca recunostinta, aceasta o gratuleaza sistematic cu importante sume de bani pentru a promova peste hotare mizerii ca si cele ce insotesc textul ce va adresez.

Daca Domnia Voastra ramane, in continuare, insensibil si indiferent fata de asemenea situatii va fi foarte grav si va veti face personal vinovat de compromiterea imaginii culturii romane in lume. Singura solutie ce va ramane, Domnule Presedinte, este semnarea unui decret prezidential de demitere urgenta a intregii conduceri a ICR.

Cu stima,

Dr. DAN BRUDASCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s