~Dan Tănasă: „Scandaluri noi, cu caracter de segregaţie, în Covasna“

Membrii Asociatiei „Noi Romanii” isi exprima indignarea pentru felul cel putin defectuos in care Consiliul Judetean Covasna intelege sa promoveze, in scop turistic, judetul Covasna. Astfel, in cursul zilei de ieri, Consiliul Judetean Covasna a lansat o pagina web destinata atat celor care vor sa viziteze zona in scop turistic, cat si potentialilor investitori, adresele la care poate fi vizitata fiind www.covasna.net, in limba romana, si www.kovasna.net, in varianta maghiara. Portalul contine informatii legate de obiectivele turistice care pot fi vizitate in judet, caile de acces, posibilitatile de cazare si masa, de petrecere a timpului liber, evenimente, precum si o rubrica destinata cumparaturilor de obiecte artizanale din zona. Vizitatorul este intampinat pe prima pagina a portatului de mesajul „Bine ati venit in regiunea Trei Scaune” si o imagine in care apar doi tineri imbracati in costume populare maghiare, iar pe fundal fiind prezentat monumentul maghiarilor de pretutindeni, ridicat anul trecut in apropierea localitatii Moacsa. Pozele, informatiile despre evenimente, precum si cele turistice, ignora cu desavarsire elementul romanesc, dorindu-se inducerea ideii ca in zona traiesc numai maghiari.

Noi, membrii Asociatiei „Noi Romanii”, atragem atentia administratiei publice locale controlate de UDMR ca in judetul Covasna exista un procent, semnificativ, de 25% de cetateni romani de nationalitate romana, platitori de taxe si impozite la bugetul local si judetean. Consideram ca acest demers „turistic” al conducerii Consiliului Judetean Covasna se inscrie in seria actelor de epurare etnica a zonei, prin fortarea romanilor de a parasi zona. Romanii din zona sunt supusi unor umilinte perpetue, tratati ca cetateni de rangul doi si ignorati atunci cand vine vorba de pastrarea identitatii lor etnice si culturale. Mii de tineri romani nu rezista presiunii si parasesc in fiecare an zona, considerand absurd faptul ca trebuie sa invete o limba straina pentru a se putea angaja, in propria tara, in sectorul privat sau cel de stat.

Asociatia „Noi Romanii” va depune o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, intrucat considera ca acest portal constituie o discriminare a cetatenilor de nationalitate romana ai judetului, care platesc taxe, dar care nu sunt reprezentati intr-un demers realizat de Consiliului Judetean Covasna din bani publici.

Biroul de presă al Asociaţiei „Noi Românii”
Purtător de cuvânt – DAN TANASĂ
office@noiromanii.ro
01.02.2008

Asociaţia „Noi Românii”
Str. Lacramioarei, nr. 18, bl. 42, sc. C, ap. 1
Loc. Covasna, jud. Covasna
Nr. 120/ 01.02.2008