~Dezastrul din învăţământ – Apel adresat conducerii ţării

Este evident impasul in care a intrat educatia si formarea profesionala in ultimele luni:

1. Evaluari externe, europene, plaseaza educatia si formarea profesionala din Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana, din care facem parte ca membru cu drepturi si obligatii depline.

2. Mobilitatea romanilor in piata muncii europene este impiedicata de calificarea mediocra a acestora, „capsunar” fiind aproape un brand al Romaniei in piata muncii din UE.

3. Organizarea examenelor si admiterea la liceu de anul acesta au fost contestate de societatea civila si categorii largi de profesori. Drept raspuns, Ministerul Educatiei a emis in data de 23 mai 2008 un comunicat de presa in care infiereaza reprezentantii societatii civile, ai parintilor, intr-un stil securisto-stalinist, pe care-l credeam de mult apus.

4. Resurse financiare importante alocate educatiei sunt cheltuite fara evaluari postfinantare, sau, in alte cazuri, raman necheltuite.

5. Exista in continuare o prapastie intre piata muncii si oferta din planurile de scolarizare, avand drept consecinta deficite enorme de muncitori  in piata muncii din Romania.

6. Semnalele de alarma ale medicilor, parintilor, asociatiilor neguvernamentale asupra  factorilor de risc la sanatatea elevilor pe care  ii contine  actualul curriculum sunt ignorate. Starea de superioritate si dispret pe care oficialii din educatie o manifesta fata de aceste semnale confirma, cu pretul sanatatii elevilor, lipsa totala de comunicare intre oficialii statutului din educatie  si partenerii de interese din societate.

7. Nu se realizeaza descentralizarea, chiar si atunci cand baza legala exista (legile 354, 349/2004).

8. Nicio persoana nu raspunde pentru impasul in care ne aflam in acest domeniu sensibil, lucru de neacceptat.

9. Nu avem proiecte viabile in educatie, realizate cu sprijinul specialistilor romani si europeni si al societatii civile din Romania, fapt de asemeni de neacceptat, desi legea 17/2007 nerespectata si nepusa in practica de catre MEC infiinteaza structura necesara implementarii celor mai bune practici mondiale.

10. Managementul ramane in continuare extrem de politizat, functiile de conducere fiind moneda de schimb pentru clientele de partid. Managementul la varf este ocupat de oameni politici fara nici o legatura cu educatia, in cel mai bun caz cu bune intentii, dar mereu incompetenti.

11. Nu exista intentia macar, a Ministerului Educatiei, de a compatibiliza si alinia sistemele noastre de educatie si formare cu sistemele similare din Europa. Educatia continua a adultilor este de 10 ori mai redusa decat media tarilor din UE.  Si aceasta in conditiile in care exista un bazin important de forta de munca in mediul rural, care nu are acces la piata muncii din cauza pregatirii precare.

Pana in prezent, Primul Ministru al Romaniei, Presedintele Traian Basescu, n-au intervenit pentru ca aceasta stare de lucruri sa inceteze si evolutia sistemelor din educatie sa intre pe un fagas normal, mai  ales prin dialog cu parintii si alti parteneri interesati.
Educatia unui popor nu este monopolul unui minister, cu atat mai putin al unui ministru.
Educatia unui popor reprezinta sansa dezvoltarii socio-economice a tarii, partener credibil si demn al Uniunii Europene.

Fata de aceste considerente, va rugam, sa interveniti rapid pentru ca sa inceteze aceasta stare de lucruri, pentru reasezarea sistemelor de educatie si formare profesionala pe fagasul normal.
Pana nu e prea tarziu si lucrurile nu  scapa complet de sub control.

Cerem retragerea din functie a ministrului educatiei si a secretarilor de stat numiti pe criterii de apartenenta politica si inlocuirea lor cu specialisti in educatie numiti strict pe criterii profesionale.

Cerem ca pe viitor prin lege conducerea MEC sa fie numita strict pe criterii profesionale, singurul criteriu admisibil si pentru administratia MEC si a ISJ-urilor.

Consideram ca implicarea corpului profesoral in campaniile politice incarca orice cod de deontologie profesionala si atragem atentia ca Societatea Civila este formata din cei ce sufera direct impactul negativ sau pozitiv al educatiei.

Consideram ca incalcarea acestor cereri reprezinta un act nedemocratic ce trebuie sanctionat la cele mai inalte foruri internationale

Consideram ca educatia este o problema internationala, nu doar nationala, strategica in perspectiva managementul crizelor conexe dinamicii actuale si ca educatia trebuie sa ajute generatiile de elevi sa fie pregatite pentru o realitate a viitorului, nu sa devina masa de manevra pentru interese locale

Semnatari (lista semnaturilor este deschisa si fara data limita)

– IRSCA Gifted Education

– Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

– Fundatia „Euro – Asia Promotion and Cultural Foundation” (EAPCF)

– Romanian-American League

– Fundatia filantropica Omenia Tg. Neamt

– Biroul Regional pentru Cooperare Teritoriala Phare CBC

– ECOM-Asociatia de protejare a omului si mediului pentru o dezvoltare durabila in lume

– CUFR-Conseil Universitaire, Formation, Recherche auprès des Grandes Ecoles Françaises –Bucarest

– AUFDB – Asociatia Umanitara a Femeilor Democrate din Bucuresti

– Asociatia Culturala LES AMIS DE LA FRANCE – Petrila, Valea Jiului, Jud. Hunedoara

– Asociatia Regionala de Educare a Adultilor Suceava (AREAS)

– Asociatia „Prietenii Omului- Umanism, Cultura”

– Asociatia Tineretea si Prietenia

– Fundatia Alma Sophia

– Asociatia de Dezvoltare Economico-Sociala

– Asociatia invatatorilor Brasoveni

IMPORTANT

Invitam toti reprezentantii societatii civile sa semneze acest apel la ADRESA:

www.supradotati.ro/apel.php

Apelul este deschis. Semnaturile continua sa fie stranse fara data limita.

APEL ADRESAT CONDUCERII TARII,

PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU,

PRIMULUI MINISTRU CALIN POPESCU TARICEANU,

PRESEDINTILOR PARLAMENTULUI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s