~Ecaterina Chifu: „Emigranta româncă“

Noi suntem Romani si Romance si ne-am nascut „intr-o tara mandra si binecuvanta intre toate tarile semanate de Domnul pe pamant” cum scria N. Balcescu.Dar vicisitudinile/greutatile vietii ne-au facut pe milioane de romani sa parasim plaiul strabun caci :

„La noi sunt codrii verzi de brad/Si campuri de matase/La noi atatia fluturi sunt /Si-atata jale-n case” cum spunea Octavian Goga, in urma cu un secol .Am plecat din „Dulcea Romanie, tara mea de glorii, tara mea de dor” cum o numea M. Eminescu si am luat calea pribegiei, pornind in necunoscut .Aici am inceput aventura cunoasterii unei alte lumi, o lume ce ne-a uimit si fascinat, caci era diferita de a noastra.Am lasat copii si parinti singuri, in speranta unui trai mai bun.Stralucirea lumii in care am venit ne-a facut sa uitam de griji si suferinte, de necazurile de acasa si am inceput sa ne integram, mai greu sau mai usor, caci trebuia sa invatam limba si legislatia tarii de adoptie.Acasa parca eram uitati de Domnul si traiam cu teama zilei de maine, in permanent stres. Foarte hotarati sa ne facem o viata mai buna, am incecat sa ne adaptam, mai greu sau mai usor. Femeia romanca s-a facut repede apreciata peste hotare, caci suntem renumite pentru harnicia noastra, respectul pentru oameni, grija pentru igiena si curatenie.Unele sunt muncitoare in diferite inteprinderi, altele menajere la diferite familii, altele lucreaza in spitale sau camine de batrani, altele in turism, comert sau educatie. Frumoase si demne, romancele au un farmec aparte, au un „Nu stiu ce si un nu stiu cum”, ceva special ce le deosebeste de altele. Sa fie oare zestrea genetica, sa fie poate amprenta ce a pus-o in sufletul nostru „Spatiul moritic” cum il numea Lucian Blaga, acea undulare deal\vale ce ne face sa fim precum natura frumoasa a patriei noastre.Multe femei s-au facut remarcate, in pictura in arta, in literatura, in sport,in medicina, caci si-au pus toata energia sa reuseasca in viata.Multi si-au dat seama de valoare umana a femeii romance emigrate, caci ea este priceputa, indemanateca, respectoasa, ingrijita, cocheta. Daca sunt si femei cu mai putin noroc, cele ce au fost traficate spre profitul unora nesatui de bani, sa ne rugam pentru, ele sa scape de acest trist destin.Ne arde sufletul de dorul copiilor nostri (fericite mamele ce isi copii aproape de ele) dar suportam departarea, in speranta ca le vom face un viitor mai bun acestor copii.

Spun acum

„O rugaciune catre ceruri zboara/O rugaciune catre Dumnezeu/Ma rog din suflet pentru a mea tara/ Si pentru tine scump copil al meu”

Fie ca Domnul sa vegheze asupra noastra, sa ne apere, sa ne ajute sa ne realizam un viitor mai bun, sa cunoastem bunastarea mult dorita

CHIFU ECATERINA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s