~Elena Anusca-Doglan: „Cu noi este Dumnezeu!“

Cu pace-n suflet sa va gaseasca acest mesaj. Zilele astea la biserica ” Sfinta Paraschiva ” din orasul nostru s-au adus moastele Sfantului Nectarie, ocazie cu care am primit o foaie de misiune crestin-ortodoxa cu indemnul de a o trimite la cat mai multi romani. Desi, sunt incepatoare in ale scrisului la calculator, ma straduiesc sa implinesc acest indemn.
„Cu noi este Dumnezeu.. .

.. . . . . . . . noi nu suntem cu EL”

Opreste-te romane o clipa din alunecarea ta in aceasta lume. Iesi din vacarmul in care traiesti, fa liniste in jurul tau si asculta tacerea, asculta-ti sufletul.. . . Ai obosit alergand sa-ti faci un rost, sa aduni, sa ai, sa pozezi, sa domini, sa stapanesti, sa te impui, sa fii cineva, sa le arati altora ce ai tu, cine esti tu. Ai obosit tarandu-te, luptand sa existi, umplandu-te cu imitatii straine si cu nefirescul care n-ar trebui sa fie.

Opreste zgomotul si.. . . celularul, retrage-te in liniste si taci. Cauta catre sufletul tau, pipaie-l acolo in umbra ta, nestiut de nimeni. Este pace acolo?Multumire? Bucurie? Iubirea si fericirea umplu inima ta?

Cu siguranta ca nu. Cu siguranta te macina ceva:un necaz, o durere, ceva nu merge cum trebuie. Chiar daca viata ta este „implinita”, in sufletul tau este nemultumire. Ai tot ce-ti trebuie si totusi ceva lipseste, o unda de insatisfactie te macina;mereu vrei sa pui ceva in locul ACELA si niciodata nu ajungi la masura dorita. De ce? Ce lipseste? Un singur lucru, legatura adevarata cu Dumnezeu, cu acel Dumnezeu care la botez ti-a pus PECETEA DUHULUI SFANT si te-a facut CRESTIN. EL este in tine dar tu nu vrei sa stii de el. Te incapatanezi sa traiesti fara EL, fara dragostea LUI, fara ajutorul LUI, fara bucuria de a fi cu EL. Tu doar te prefaci intr-un fel ca esti cu EL, pentru ca de fapt iti duci crucea de unul singur.

Si cum traiesti fara Dumnezeul tau?Asa.. . risipindu-ti viata numai catre cele lumesti, uitand ca ai suflet si ca trebuie sa ai grija de el, asa cum ai grija de trup, uitand sa-ti cresti copiii cu frica de Dumnezeu, uitand de iubirea de aproapele, instrainandu-te de toti ai tai, vanzand tot, chiar si sufletul de s-ar putea si devenind individ intr-o turma de care profita toti si nu o persoana libera, demna si placuta lui Dumnezeu cum este un crestin.

Necazurile te apasa, problemele te depasesc, crezi ca de unul singur reusesti?

Nu, si n-ai sa potipentru ca Dumnezeu trimite peste tine incercari ca macar in acele clipe sa-ti amintesti de EL. Dumnezeu din iubire incearca totul ca sa te intoarca la EL;si oricat ai fi de departe de EL, oricat ai fi de cazut, de prins in pacate cand te-ai hotarat sa-ti intorci fata spre EL, te asteapta sa-ti daruiasca iubire pentru ca a spus:” N-am venit pentru cei drepti, ci pentru cei pacatosi”.

Parintii nu te-au iubit, nimeni nu te-a iubit, cine mai crede astazi in iubire, in Dumnezeu?

Tocmai tu care negi, pentru ca in strafundul fiintei tale ceva striga dupa iubire, dupa Dumnezeu. Esti dur la suprafata, esti rau in aparenta, dar acolo in adancurile tale este chipul lui Dumnezeu, este EL, care ti-a dat viata si care te cheama catre EL, te asteapta cu rabdare si dragoste. Intoarce-te, suflete, la EL, striga precum Mantuitorul pe cruce:”Dumnezeul meu, de ce m-ai parasit”, desi nu EL te-a parasit, ci tu pe EL. Striga suflete catre EL, vorbeste-ti asa cum nu ai facut-o niciodata, spune-i tot ce te doare, ca la cel mai apropiat prieten, spune-i toata neimplinirea ta, plangi pe umarul lui Dumnezeu.

Nu poti sa plangi.. . , macar spune-i ceva. . . , striga dupa ajutorul LUI. Pune inceput bun in relatia ta cu EL, cu Dumnezeul care te-a luat in palmele LUI la botez. Fa un pas catre EL si El va face catre tine zece. Nu-ti lasa sufletul sa moara, iesi din conditia de „mutant”in care te-a adus societate de consum.

Incepe relatia cu Dumnezeu si lasa-ti sufletul sa fie viu, sa traiasca. EL nu vrea sa fii un mort care traieste. Da viata sufletului tau, curatandu-l prin spovedanie.

Asa cum trupul trebuie spalat de murdarie si sufletul se primeneste prin pocainta, recunoasterea pacatelor si marturisirea lor. Duhoarea trupului o simti dar pe a sufletului nu, pentru ca stai in ea si te-ai obisnuit, nu mai faci deosebirea intre curat si murdar nestiind cum e sa fii curat. Nu stii cum zburda sufletul eliberat dupa baia spovedaniei sincere si adevarate. De ce te lipsesti de aceasta eliberare?

Avem un Dumnezeu al iubirii care a spus :”Nu vreau moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu” si a adaugat:”Veniti la mine toti cei osteniti si impovarati” si „Pacea mea o dau voua „. Tu la cine te duci? Unde iti odihnesti sufletul? Unde este tihna ta? Unde gasesti bunatate, blandete, intelepciune, dragoste care sa-ti umple fiinta si sa lumineze in jurul tau, sa te faca puternic, asa incat si ceilalti sa te respecte, sa te iubeasca, cand vor vedea in tine adevaratul OM.

Apropie-te de biserica, de Sfanta liturghie ca sa-ti hranesti sufletul, sa-l simti pe Mantuitorul care se aduce pe sine jertfa celor prezenti. Primeste hrana de la Dumnezeu, prin Duhul Sfant, de acolo de unde Dumnezeul iubiriiindeamna:”Luati, mancati, acesta este trupul meu „.. . . Infricosatoare taine, dumnezeiasca traire,. . . si tu crestine nici macar nu stii ca exista !.. .

De unde iti alimentezi puterile sufletesti ca sa faca fata tumultului in care traiesti?

.. . Stapanesti, posezi, domini, iti satisfaci dorinta, profiti de celalalt si mai devreme sau mai tarziu suferi. Iata motivul divorturilor. Iata de ce casniciile si relatiile noastre sunt cum sunt. Iubirea adevarata este numai in trei:eu, tu si Dumnezeu intre noi.

In Noul Testament „Epistola I catre Corinteni ” Sf. Apostol Pavel a scris cea mai frumoasa oda de iubire:

„.. . . . de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.. . . . . . . . Dragostea indelung rabda ;dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste Dragostea nu se poarta cu necuviinta , nu cautaale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. DRAGOSTEA NU CADE NICIODATA”.

Aceasta este intelepciunea lui Dumnezeu si daca traiesti altfel nu mai iesi din hatisul neputintelor.

Intoarceti-va, frati romani si crestini, pentru ca asa va numiti, la credinta, hraniti-va sufletele cu aSfanta Liturghie, cu cuvantul lui Dumnezeu si cu rugaciune ca sa puteti sa va cresteti copii cu frica de Dumnezeu. Lipsa credintei in parinti duce la ratacirea copiilor. Si”Unde

nu este credinta si dragoste adevarul este orb”(Sf. Nicolaie Velimorovici). Haide-ti sa iesim din orbirea si ingenuncherea in care suntem. Ne-am pierdut credinta, ne pierdem identitatea de oameni si neam. Eminescu spunea”Inapoi la musatini” adica inapoi la credinta strabuna!

Sa-l cautati pe Dumnezeu daca nu vreti sa le plangeti de mila copiilor vostri care nu va mai respecta ca parinti pentru ca nu-l mai mvad pe Dumnezeu in voi.

Copii vostri nu au nevoie de „Super Nany” si de bunastarea materiala ci de dragostea lui Dumnezeu care sa vina la ei prin voi. Si cata suferinta au cand n-o gasesc ! Toata razvratirea si modul rebel in care va trateaza vrea sa spuna ca nu-s iubiti, ca nu va simt bsufletul, pentru ca lipseste Dumnezeu. Si cu cat biata mladita are in spate mai multe generatii de necredinciosi cu atat intunericul si impietrirea sunt mai mari. Sa ne fereasca Dumnezeude cei ce vor veni dupa noi, daca nu ne intoarcem din ratacire.

Astazi nu mai suntem o turma si (un Dumnezeu), pentru ca pe pastorun Pastor nu-l mai recunoastem. Modelul lumii, fara Dumnezeu, nascut in Occident, intra tot mai mult in intimitatea nostra si raul care ne musca, patrunde adanc, aducand imbolnavire si instrainare.

Suntem in postul mare, sa luam aminte sa postim, sa ne spovedim pacatele si neputintele, sa ne innoim sufletele in biserica lui Dumnezeu si sa-lugam sa ne intoarca la lumina.

In biserica noastra crestina se canta „Cu noi este Dumnezeu, intelegeti neamuri si va plecati, caci cu noi este Dumnezeu”. Da, Dumnezeu este cu noi, noi nu mai suntem cu EL!.. . . . . . . ne-am plecat si la unii. . . . . . si la altii.. . . . . . . . .

Dupa revolutie am strigat:”Noi nu ne vindem tara !” Am vandut-o frati romani! Prea putine mai sunt ale noastre. Ne-au mai ramas sufletele. Aveti grija cui le vindeti!

Dumnezeu sa ne ajute, sa ne lumineze si sa ne intoarca pasii pe calea LUI.

Sa tinem aproape de EL. Sa fim in corabia LUI, care este salvarea noastra din mana celui care ne-a facut sclavi ai uraciunii, ai uitarii si nesimtirii celei pierzatoare de suflet. Amin

Rugaciune

Doamne, Dumnezeule atottiitorule, cel inchinat in Sfanta Treime, Cel mare si minunat, Cel ce versi mila Ta celor ce te iubesc pe Tine, ridica Stapane bunule, indurat si indelung rabdator, pacatele mele, ca la Tine, Doamne Dumnezeul nostru este dreptatea, iar la mine rusinea fetei. Ca am gresit inaintea Ta, Doamne, si n-am ascultat glasul Tau, ca sa umblu intru poruncile Tale. M-am lepadat de Tine, Doamne Dumnezeul meu, si s-au lipit de mine toate relele.

Am pacatuit, curateste-ma, Doamne, am nelegiuit, iarta-ma Stapane;am gresit, imblanzeste-te, Sfinte, si arata-ti fata Ta, Doamne, peste robul Tau si trimite-mi ajutorul Tau, Puternice, si ma scoate din toata ticalosia si din toata primejdia, pentru milostivirea T. Si sa nu ma dai pana in sfarsit intru pierzanie, pentru faradelegile mele, ci degraba sa ma intampine indurarile Tale din veac sunt sp-re zidirea Ta, ca Tie se cuvine toata slva, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Poti sa faci o fapta buna multiplicand acest mesaj pentru a ajunge la cat mai multi romani.

Doamne ajuta!

Profesor ANUSCA-DOGLAN ELENA, Vaslui, Romania