~Florin Dobrescu: „Aiud – luptătorii anticomunişti comemoraţi de Ziua Crucii“

Peste 300 de persoane de toate varstele s-au adunat, duminica, 14 septembrie, la mausoleul ridicat de fostii detinuti politici la Aiud, in memoria miilor de luptatori anticomunisti morti in conditii de exterminare in penitenciarul din localitate.
Reprezentand un sir de 7 cruci infratite, purtand pe brate o alta cruce uriasa (ceea ce simbolizeaza crucificarea martirilor din temuta temnita a Aiudului), toate sustinute de un imens osuar-biserica, zidit chiar in cornisa „Rapei Robilor” unde, intre 1945-1964, erau ingropati, fara cruce si in secret, detinutii politici exterminati de comunisti, mausoleul a fost ridicat dupa 1990, prin stradaniile supravietuitorilor acelui experiment sangeros, grupati in asociatiile fostilor detinuti politici de pe intregul cuprins al tarii. In prezent, acolo functioneaza un schit, osuarul avand, cum am spus functia de altar in care se oficiaza zilnic Sfanta Liturghie crestina pentru mantuirea sufletelor martirilor anticomunisti.
Comemorarea acestora in Ziua Crucii a devenit o traditie tinuta anual cu sfintenie de supravietuitorii temnitei Aiudului si de urmasii celor exterminati.
Cei prezenti au asistat la traditionala slujba a parastasului crestin, dupa care a urmat cuvantarea preotilor Gheorghe Bogdan (greco-catolic) si Ioan Sabau (ortodox), ambii fosti luptatori in Rezistenta Anticomunista si detinuti politici. Ei au evocat in cuvinte impresionante semnificatia jertfei camarazilor lor ucisi de regimul comunist si bratul armat al acestuia – Securitatea, insistand pe caracterul nonviolent dar in acelasi timp intransigent cu perpetuarea vechilor structuri si emntalitati, al luptei pe care cei ramasi o continua azi.
Din peste 300 de piepturi a rasunat Imnul legionarilor cazuti, in timp ce asistenta crestea vazand cu ochii, prin alipirea trecatorilor localnici.
La manifestare au participat si numerosi membrii ai Partidului „Pentru Patrie” si Fundatiei „Prof. George Manu”, organizatii care au participat la organizarea evenimentului alaturi de schitul local si de Asociatia fostilor detinuti politici.
Ceremonia a fost urmata de o masa crestina la cantina Scolii de soferi din localitate, oferita prin stradania ostenitorilor la schitul de langa monument si Asociatiei fostilor detinuti politici si luptatori anticomunisti.
FLORIN DOBRESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s