~Ioan Miclau – „Semnele Vremii”: Albinele dispar

UN FENOMEN MIRACULOS IN VIATA SI COMPORTAMENTUL ALBINELOR

Am iubit intotdeauna albinele. In gradina mea am tinut initial cinci , apoi zece familii de albine, iar ulterior mi-am luat licenta de „stupar”, si aveam miere suficienta sa bucur si toti vecinii de pe strada mea din Cringila. Asta era cu vre-o 10-14 ani in urma. Dar am apucat sa observ si sa invat multe din comportamentele albinei, la stupina, la plecarea dupa polen precum si la reintoarcerea ei. Observam piciorusele lor incarcate de polen auriu, observam doicile cum se ocupau de hranirea larvelor tinere, trantorii, regina, gardienii de la urdinis, si asa mai departe, fiecare la atributiunile sale.

Am ramas surprins gasind in presa virtuala articolul: „Vanishing honeybees mystify scientists”. Citind cele spuse , mi-am dat seama ca intradevar ceva misterios duce la alienarea albinelor in orientarea lor pe drumul dus-ntors, adica spre campiile si gradinile ce asteptau polenizarea florilor, precum si reintoarcerea lor cu polenul adunat, plata muncii lor. De fapt , albinele prin munca lor sustin generos viata omenirii. In articolul amintit se spune ca bilioane de albine nu mai ajung sa faca aceasta polenizare, astfel ca in SUA, disparitia albinelor vor aduce mari pierderi in agricultura si mai ales in livezile cu pomi fructiferi. Disparitia miraculoasa a albinelor se sesizeaza in Europa si Brazilia.

Crescatorii de albine raporteaza moartea a zeci de mii de albine. Din studiile si cercetarile facute apare un fenomen neclar, deoarece albinele plecate si neintoarse, dispar fara sa mai fie gasite, cazute, in gradinile cu flori, sau la urdinis, cum este natural a fi gasite moarte.

Acest aspect a atras atentia oamenilor de stiinta, mai ales ca crescatorii de albine dovedesc practic cum dintr-o familie sanatoasa de albine, la un moment dat nu mai gasesc decat regina (matca), puietul, cateva doici si trantorii. Stiam din practica mea cu albinele, cum intotdeauna cand se imbolnavea o familie, recunosteam asta dupa albinele moarte din fata urdinisului. Cred ca cei ce cerceteaza fenomenul si opteaza pentru ideea dezorientarii in drum al albinei, a ratacirii si mortii aiurea, sa nu fie neaparat o presupunere de inlaturat.

Cu atat mai mult cu cat nici la suprafetele intinse la peioada infloririi, albine moarte nu sunt gasite, dar uneori nici nu mai ajung sa realizeze polenizarea, ceea ce e si mai daunator.

Acest miracol in viata albinelor, poate fi o fereastra spre a privi si spre ierbicizarile masive aplicate agriculturii, zic eu, dar si una spre legitatile naturale, a climei in schimbare, care modifica sistemul natural de orientare a insectei, deoarece aspectul a fost sesizat abia incepand de anul trecut”. Fiinte fiind, electromagnetismul cosmic posibil perturbat, nu ar fi o minune a stiintei de azi sa-l gaseasca raspunzator pentru multe alte fenomene in lumea si comportarea fiintelor de azi”.

Ioan Miclau, Australia