~Mariana Gurza: „Masacru urbanistic pentru city“

Iata cum previziunile prof.dr.Artur Silvestri incep sa apara.Daca in anul 2002 , in  imediata apropiere a Bisericii Armenesti,  s-a demarat construirea unui imens bloc de otel si sticla, un „masacru urbanistic” cum spunea la vremea respectiva renumitul analist si profesor de gestiune imobiliara la Bruxelles, Artur Silvestri, am fost martorii efectului construirii haotice si ilegale.
La vremea respectiva s-au tras semnale de alarma privind conservarea centrului istoric, a cartierelor cu traditie si „tinuta arhitectonica”.
Artur Silvestri a fost o voce puternica ce s-a opus acestui proiect, indemnand la studii si luciditate.
Millenium Business Center construit de grecii de la Aegek-Rom Construct, au investit 25 de milioane de dolari intr-o structura de 72 de metri inaltime, cu 19 etaje si patru subsoluri, umbrind prin raceala sa arhitectura veche, afectand grav rezistenta bisericii si a cladirilor din vecinatate.
Focul, ca un blestem al vremurilor de altadata, poate va da de gandit edililor in pastrarea si conservarea patrimoniului national, invitandu-i totodata la receptarea semnalelor primite de la cei mai valorosi analisti.
„Proiectele imobiliare actuale din centrul Capitalei care vizeaza modificarea zonelor cu arhitectura traditionala, dar si desenarea de noi cartiere si blocuri de birouri, in spatii prea putin conforme destinatiei lor, reprezinta „cel mai important masacru urbanistic produs in ultimele decenii intr-o capitala europeana”, a declarat Artur Silvestri, presedintele Asociatiei Romane pentru Patrimoniu. „In alte tari, autoritatile sunt atente la reactia cetateneasca si stiu «regula Turnului Montparnasse» din Paris, ramas izolat intr-un oras unde nici o constructie nu mai poate depasi, astazi, 37 de metri. Un exemplu pentru edilii romani ar putea fi si «Modelul Barcelona», unde tot ce a insemnat dezvoltare s-a tradus prin ridicari de cladiri noi in Diagonal Mar, la marginea de Rasarit a orasului, si nu in «vatra traditionala» ce ramane «sanctuar». Aceste modele de dezvoltari urbane ar trebui studiate mai atent”, declara Artur Silvestri.

MARIANA GURZA

http://74.125.77.132/search?q=cache:Fe4THDua0oEJ:http://www.cotidianul.ro/sapte_pitici_care_zgirie_norii-8359.html+artur+silvestri+despre+clubul+millenium&cd=6&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&lr=lang_ro>

Masacru urbanistic pentru city

Cind aude de fenomenul „zgirie-nori” in Bucuresti, Artur Silvestri, analist si profesor de gestiune imobiliara la Bruxelles, vorbeste despre un masacru urbanistic. „Ne-am stricat orasul intr-un mod organizat. In Occident, fenomenul de conservare a traditiei este lege. Nu se trece peste asta. Nici nu se pune problema sa modifici structura unui cartier cu traditie, cu tinuta, cu arhitectura”, spune el. Explicatia sa pentru noua moda a cladirilor inalte este ca Bucurestiul „isi cauta cu infrigurare un city, adica o arie urbana reprezentativa prin tinuta de afaceri”.

http://www.mail-archive.com/bucuresti@yahoogroups.com/msg00889.html

Articol semnalat de Dl.Artur SILVESTRI:

Curierul National va prezinta santierele bucurestene care pun in pericol viata cetateanului si a orasului. Alaturi de dumneavoastra putem pune capat haosului si ilegalitatilor din constructii. Nu trebuie decat sa ne scrieti!

Haosul legat de constructiile mai mult sau mai putin autorizate din Capitala pare sa nu se mai termine.
Dupa scandalul legat de constructia blocului cu 13 niveluri din Piata Revolutiei, cel al constructiei cladirii de 19 etaje de langa Catedrala Sf. Iosif, cel al constructiei de langa Biserica Armeneasca sau constructia unui Mall langa Biserica Kretzulescu, apare un altul pe tapet: constructia unei cladiri cu 12 etaje situata pe strada Academiei, cu violarea proprietatilor vecine. Pentru oprirea tuturor acestor constructii, mai multe asociatii si ONG-uri au organizat si vor organiza mai multe mitinguri de protest.
Biserica Armeneasca
In imediata apropiere a Bisericii Armenesti, incepand cu anul 2002 s-a demarat construirea unui imens bloc de otel si sticla. Fundatia acestei cladiri, cu o adancime de 28 de metri, datorita faptului ca nu a fost cercetata structura straturilor de pamant din zona, a afectat grav rezistenta bisericii si a cladirilor din vecinatate.
Apa provenita de la afluentii subterani ai Dambovitei a spalat nisipul de sub monumentul arhitectonic – iar Biserica Armeneasca s-a rupt in trei bucati intr-o singura noapte.
Au mai fost afectate casa parohiala si Muzeul Dudian, aflate in imediata apropiere.
Ministerul Culturii si Cultelor nu a intervenit sub nici o forma in aceasta poveste, lasand lucrurile sa se desfasoare in mod natural – desi exista o legislatie de protejare a monumentelor arhitectonice.
Catedrala Sf. Iosif
O alta constructie foarte inalta, ridicata langa Catedrala Sfantul Iosif, ameninta structura acesteia.
Dupa mai multe proteste ale bucurestenilor, Inspectoratul de Stat pentru Constructii a concluzionat ca proiectul nu este conform cu prevederile legale, dar, cu toate acestea, lucrarile de ridicare a imobilului au continuat. Dupa ce s-a apelat fara rezultat la autoritatile romane, tema a fost supusa dezbaterii Parlamentului European. In text se cerea „adoptarea masurilor necesare pentru stoparea construirii ilegale a acestui imobil si sa pastreze Catedrala pentru a permite cetatenilor Bucurestiului accesul liber la lacasul de cult, care reprezinta o mostenire culturala majora”.
12 etaje in locul Teatrului Excelsior
In ceea ce priveste cladirea de 12 etaje din Piata Revolutiei ridicata in locul Teatrului Excelsior, controalele efectuate de inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Constructii au evidentiat ca aceasta se construieste incalcandu-se proprietatile vecine (s-au daramat inclusiv garduri de delimitare). In urma constatarilor inspectorilor, potrivit carora fundatiile cladirilor din vecinatatea imobilului care se ridica pe strada Academiei nr. 28 – 30, sector 1, sunt serios avariate, s-a cerut firmei constructoare, A.B. Investitii si Constructii SRL, stoparea lucrarilor pana la efectuarea unei expertize tehnice. Numai ca ordinul n-a fost respectat decat doua zile.
Lucrarile pentru fundatie sunt continuate, in ciuda faptului ca autorizatia a fost eliberata numai pentru construirea fatadei, iar distanta dintre peretii imobilului nou si cladirile vecine este mult sub trei metri, asa cum prevede legea.
Proteste
„Mutilarea” cladirilor istorice, a parcurilor si spatiilor verzi din Bucuresti au starnit indignare in randul mai multor organizatii apolitice. Grupul de initiativa ”Grupul Civic Bucuresti”, Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie si Civic Media atrag atentia asupra faptului ca ”nu vom putea deveni niciodata o capitala europeana, cu atat mai putin de interes turistic, fara a pastra si respecta simbolurile patrimoniului cultural al Bucurestiului”.
Membrii celor patru grupuri apolitice cer pastrarea zonei Pietei Revolutiei ca zona istorica protejata, ”cum ne-a parvenit de la inaintasi”. In acest sens, ei solicita ”oprirea imediata a santierului blocului de 13 nivele de pe locul Teatrului Excelsior, care a fost demolat, si reproiectarea teatrului in stilul arhitectonic al Pietei Revolutiei in urma unui concurs arhitectural” si ”intreruperea proiectului constructiei de blocuri din centrul Pietei Revolutiei si a Mall-ului de langa Biserica Kretzulescu”.
Cladirile de business, la periferia oraselor
Mariana Duma, reprezentant al Grupului de initiativa – ”Grupul Civic Bucuresti”, ne-a declarat ca ”atat cetatenii, cat si specialistii sustin ca, daca aceste blocuri vor fi ridicate, specificul cultural al Centrului Istoric al Capitalei ar disparea la umbra unor imobile de otel si sticla, cu alta destinatie decat cea culturala. In capitalele europene, cladirile destinate business-ului sunt concentrate la periferia acestora. De aceea, cerem in mod categoric punerea in valoare a simbolurilor culturale si istorice, cum sunt Palatul Regal, Ateneul Roman, Biblioteca Universitara, prin construirea de obiective culturale si turistice: un nou teatru pe locul vechiului Teatru Excelsior si amenajarea de locuri de promenada si monumente”.
Proiectele imobiliare actuale din centrul Capitalei care vizeaza modificarea zonelor cu arhitectura traditionala, dar si desenarea de noi cartiere si blocuri de birouri, in spatii prea putin conforme destinatiei lor, reprezinta „cel mai important masacru urbanistic produs in ultimele decenii intr-o capitala europeana”, a declarat Artur Silvestri, presedintele Asociatiei Romane pentru Patrimoniu. „In alte tari, autoritatile sunt atente la reactia cetateneasca si stiu «regula Turnului Montparnasse» din Paris, ramas izolat intr-un oras unde nici o constructie nu mai poate depasi, astazi, 37 de metri. Un exemplu pentru edilii romani ar putea fi si «Modelul Barcelona», unde tot ce a insemnat dezvoltare s-a tradus prin ridicari de cladiri noi in Diagonal Mar, la marginea de Rasarit a orasului, si nu in «vatra traditionala» ce ramane «sanctuar». Aceste modele de dezvoltari urbane ar trebui studiate mai atent”, declara Artur Silvestri.

Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s