~Mircea Popescu: „Senatorul pentru diaspora“

Hai sa vedem care ar fi „beneficiile” statutului de parlamentar al unui reprezentant al diasporei din America?
1. Statutul de Senator al unui stat strain care actioneaza pe teritoriul Statelor Unite (nu stiu cum este in Canada) se supune prevederilor FARA, un astfel de Senator fiind considerat „agent strain”: „The Foreign Agents Registration Act (FARA) was enacted in 1938. FARA is a disclosure statute that requires persons acting as agents of foreign principals in a political or quasi-political capacity to make periodic public disclosure of their relationship with the foreign principal, as well as activities, receipts and disbursements in support of those activities. Disclosure of the required information facilitates evaluation by the government and the American people of the statements and activities of such persons in light of their function as foreign agents. The FARA Registration Unit of the Counterespionage Section (CES) in the National Security Division (NSD) is responsible for the administration and enforcement of the Act.”

2. Ca senator, va trebui sa-si deschida un Birou permanent la care va avea cel putin un secretariat. Un asemenea Birou in Statele Unite trebuie sa fie aprobat de Departamentul de Stat si va putea functiona doar intr-o anumita zona acceptata de autoritatile americane, o zona aflata sub protectia speciala de securitate si care va costa muuuult mai scump decat un sediu oarcare. In orice caz, un asemenea Birou nu poate functiona acasa, deoarece un Senator al unui stat strain nu este acelasi lucru cu un consul onorific (vezi FARA).

3.Salariul pe care-l va plati celui/celor care asigura functionarea permanenta a secretariatului de la biroul senatorial se face conforme legislatiei americane fiind controlabil de IRS (impozite, social security, etc).

4.Ca reprezentant al diasporei din Statele Unite si Canada, un senator va trebui sa-si consulte periodic electoratul si pentru asta va trebui sa se deplaseze la Los Angeles, San Francisco, Chicago, Detroit, Atlanta, Fort Lauderdale, Las Vegas, Phoenix, Toronto, Montreal, etc. Nu cred ca exista inca reglementari care sa stipuleze cine va suporta cheltuielile astea de zeci/sute de mii de dolari (transportul / transporturile de la Bucuresti pana in localitatea in care se afla Biroul de senator si la celelelate centre enumerate mai sus, camerele de hotel, diurna, salarii pentru personalul Biroului, etc. Este posibil ca o parte sa fis suportata din bugetul Parlamentului, probabil in limta unui plafon maxim care oricum nu cred ca va acoperi decat partial aceste sume impresionante.

5.Salariul de parlamentar este aproximativ egal cu castigul mediu al unui american 6.343 lei lunar = 2758 dolari sau cca. 16$/ora. Din care se mai scad si impozitele aferente.

6. Numai cheltuielile pentru intretinere personala din Romania, adunate cu cele din America ar depasi cu mult venitul obtinut din salariul de parlamentar roman.

7. „Beneficiile” gen influenta, relatii la care se gandeste tot romanul, sunt fara substanta pentru un deputat care locuieste in alta tara.

8. Daca „senatorul pentru diaspora” ar locui in tara fiind rupt de electoratul sau, pe cine ar reprezenta acolo? Doar anumite grupuri de influenta din Romania sau interesele partidelor?

9. Domnia sa, asemeni celorlalti care nefiind in stare sa miste un deget pentru Romania ii improasca cu venin pe cei care sunt mai buni, ar dori sa se inhame la functia de reprezentant al diaporei pentru a avea astfel de „beneficii” ?

MIRCEA POPESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s