~Mitropolitul Serafim: „Despre rostul nostru în Europa”

Intre cele patru tari ortodoxe: Bulgaria, Cipru, Grecia si Romania, cu un total de 40 de milioane de credinciosi, Romania este numeric cea mai importanta. Aceasta caracteristica, precum si ” criza istorica” pe care o traieste Occidentul ar putea avea efecte la care nu ne-am gandit pana acum , obisnuiti fiind sa traim cu convingerea ca „Lumina vine numai de la Apus” iar noi trebuie sa stam tot timpul cu privirea in pamant. Iata si aici cateva ganduri ale IPS Serafim Joanta , Mitropolitul roman al Europei Occidentale , care ar merita citite cu ingandurare:

# Occidentul este o societate materialista si de consum. Religia este impinsa in sfera privata. Spiritul dominant este goana dupa bani si dupa placeri. Familia traditionala, adica tineri casatoriti la starea civila si religios, este pe cale de disparitie. Astazi, majoritatea copiilor se nasc din cupluri „accidentale” sau provin din familii divortate. Perversiunile sexuale sunt prezentate pana si in cartile pentru scolari, ca fiind conforme cu natura. Or, toate acestea ii deregleaza pe oameni si ii nefericesc. Tocmai de aceea, astazi, este mai multa suferinta in lume decat exista altadata. Bineinteles ca tinerii romani care traiesc aici cu greu pot rezista spiritului veacului. Foarte multi se pierd, ajungand la experiente extrem de dureroase. Dar exista intotdeauna calea pocaintei, a intoarcerii. Aici intervine Biserica Ortodoxa. Harul mantuitor, libertatea exista doar in Biserica. Iar romanii sunt, in general, legati de Biserica, cauta Biserica, mai ales cand se afla la stramtoare. Aceasta este o pedagogie divina: Dumnezeu ne intoarce pe calea cea buna, prin necazurile care vin asupra noastra, datorita pacatelor pe care le savarsim.

# Spiritualitatea ortodoxa este o sansa pentru viitorul Europei, poate singura pentru supravietuirea ei. Pentru ca o structura ca aceea a Uniunii Europene, bazata doar pe elementul economic si politic, nu poate avea sanse sa dainuiasca, fara un fundament spiritual, duhovnicesc. Crestinismul occidental a pierdut mult din filonul sau mistic. Dimpotriva, ortodoxia a pastrat toata bogatia mistica din perioada cand crestinatatea era una. Cine se apropie de traditia ortodoxa si incearca s-o traiasca in Biserica, sub indrumarea unui duhovnic, acela este salvat. Este rolul nostru, al ortodocsilor din Europa unita, de a trai cat mai autentic credinta noastra si de a o transmite mai departe, prin exemplul vietii. Caci numai exemplul convinge!