~Octavian D. Curpaş-,,Arizona: un stat magnific cu mult soare!”

Supranumit “Statul Marelui Canion”, localizat in Sud-Vest-ul Statelor Unite, la Est de California, Arizona este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase state din SUA. Cu un numar considerabil de puncte de atractie turistica, printre care Grand Canyon, Sedona, Payson, Lake Havasu si Lake Pleasant, Arizona atrage anual mii de turisti, afluenta acestora atingand cote alarmante in timpul iernii.
Pe de alta parte, statul Marelui Canion se bucura de un exceptional progres economic, fiind catalogat ca unul dintre cele mai favorabile zone in ceea ce priveste oprtunitatile de afaceri. Majoritatea companiilor americane de constructii au achizionat aici mii de hectare, transformand desertul intr-o zona foarte placuta de locuit. Cine a vizitat acest stat sau a locuit aici, ii cunoaste frumusetea calma si linistea. Motto-ul statului Arizona este “Ditat Deus” (“Dumnezeu imbogateste” sau in engleza “God Enriches”), sensul de “imbogatire” fiind unul mai larg, nu se refera doar la aspectul financiar.

Actualmente statul Marelui Canion are aproape sapte milioane de locuitori, numarul acestora fiind in continua crestere. Capitala statului este Phoenix, care este totodata si cel mai mare oras din Arizona.

Datorita faptului ca in zona metropolei Phoenix s-au construit, in ultimii ani, sute de mii de case, din luna ianuarie, 2006, oferta imobilelor depaseste cererea acestora, fapt care conduce la o scadere drastica a preturilor. Prin urmare, la sfarsitul anului 2008, Arizona a ajuns sa aiba cele mai avantajoase preturi la case. Acest fapt stimuleaza mii de persoane, care nu au fost niciodata proprietari, sa isi achizitioneze aici prima lor locuinta.

Pe langa factorul economic, un alt considerent pentru care cetatenii americani prefera sa vina sa locuiasca in Arizona, il constituie clima. Excluzand lunile: iunie, iulie, august si septembrie, cand temperatura atinge si cote mai ridicate, am putea spune ca opt luni din an clima este perfecta. Abundenta de soare, aerul : bolile cardovasculare, reumatism, pneumonii, astma, tuberculoza, bronsitele cronice si alte boli respiratorii. In desert au aparut zeci de localitati balneare pentru tratarea bolilor menionate mai sus cat si cele de rinichi, reumatism, a bolilor nervoase etc. In Arizona vremea este senina aproape tot timpul

Referitor la structura oraselor din Arizona, am putea spune ca exista cateva localitati care s-au dezoltat intr-un mod mai aparte in ultimul deceniu. Unul dintre orasele care au luat amploare intr-un mod cu totul remarcabil in ultimii ani este localitatea Surprise. Aflat in partea de Nord-Vest a metropolei Phoenix, The City of Surprise a fost catalogat ca fiind orasul cu cel mai rapid ritm de dezvoltare in SUA, in perioada 1990-2006. Daca in anul 1990, acesta era un mic “satulet” cu o polulatie de 7.000 de locuitori, in luna august, 2006, orasul a atins cifra de 100.000 de rezidenti, iar in august 2008, populatia a ajuns la 120,000 de locuitori. Expertii in dezvoltari urbanistice estimeaza ca pana in anul 2020 orasul va avea peste 500.000 de locuitori. Un lucru fascinant in “orasul surprizelor” este ca aici totul este nou, incepand de la case si pana la oameni. Aproape fiecare rezident este venit de undeva. In Surprise intalnesti oameni care s-au mutat recent de pe intreg teritoriul SUA, cei veniti din California, Nevada si Ilinois, constituind totusi un procentaj mai ridicat. O dovada incontestabila a progresului pe care il inregistreaza “orasul surprizelor” este faptul ca aici se construieste un centru commercial imens de tipul celui mai mare mall din SUA, “Mall of America” din Minneapolis, statul Minnesota. Constructia acestui “mall”in Surprise se va finaliza la sfarsitul anului 2010. Centrul comercial va purta denumirea de “Prasada” si va dispune de peste 500 de magazine, numeroase restaurante, sali de cinema, parcuri de distractii si agrement. Mall-ul care se construieste in Surprise pe o suprafata de 4.200 de acri (aproximativ 1.700 de hectare) va deveni un adevarat motor economic pentru intreg statul Arizona. Acesta va atrage saptamanal numerosi vizitatori din toate statele dar mai ales din California, avand in vedere ca va fi amplasat aproape de Express-ul “I-10”, primul oras din “Golden State” (Blythe) fiind situat la o distanta de doar 230 de mile de Surprise. In momentul de fata Surprise detine o suprafata de 85 “square miles”, edilii orasului avand un plan urbanistic zonal de-a extinde acest oras pana la 326 “square miles” (aproximativ 835 de kilometri patrati). Exista multe alte orase care au inregistrat un progres remarcabil in ce priveste dezvoltarea urbanistica in zona metropolei Phoenix in ultimii ani. Dintre acestea amintim: Goodyear, Peoria si Sun City in partea de Vest si Chandler, Gilbert si Queen Creek in partea de Est.

Orasele cu cele mai ridicate preturi la imobile din Arizona sunt: Paradise Valley, Scottsdale, Fountain Hills, Cave Creek si anumite zone din orasul Phoenix. Ca o particuparitate, in Fountain Hills se afla o fantana care se crede ca ar fi cea mai inalta din lume.

In ce priveste comunitatea romana, potrivit unor estimari, in Arizona locuiesc peste 50,000 de conationali. De asemenea in momentul de fata in acest stat exista zece biserici crestine romanesti, de toate denominatiile.

Afacerea principala a romanilor din Arizona este in domeniul caminelor de batrani. Cele mai multe business-uri de acest gen sunt concentrate in Phoenix, Scottsdale si Glendale.

In orasul Surprise exista in momentul de fata 119 de aziluri pentru varstnici (Assisted Living Homes) dintre care cel putin 75 sunt detinute de romani. De asemenea, un segment important dintre romanii din Arizona detin afaceri in domeniul constructiilor si al trasporturilor comerciale. Exista apoi un numar destul de semnificativ de persoane de nationalitate romana care lucreaza in domeniul medical (asistente medicale, tehnicieni, contabili, functionary etc). In randul comunitatii exista de asemenea cativa medici, avocati, artisti, ofiteri de politie si mai multi profesori si ingineri. Unii romani sunt stabiliti in metropola Phoenix de peste 30 de ani. Cea mai mare parte dintre conationalii nostri, insa, s-au mutat in Arizona in ultimul deceniu, majoritatea locuind in prealabil in alte state din SUA.

Octavian D. Curpas

Surprise, Arizona, USA

Email: Justitia@Justice.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s