~Oina – Jocul naţional românesc

Este greu de crezut ca a existat vreun neam de oameni care sa nu fi imaginat jocuri in care o minge mica sa fie lovita cu un bat, insa putine dintre ele au fost pastrate vii. Nu putem sa nu observam cu bucurie ca, dintre toate, cel creat de inaintasii nostrii este de departe cel mai complex si cel mai dinamic.

Jocul de oina a primit statutul de sport national pentru ca dintotdeauna a fost, indiscutabil, ce mai popular; ca dovada, la prima editie a campionatului national de dupa razboi, in anul 1951, s-au format ad-hoc si au participat peste 1.000 de echipe. Fara sa ne dam seama, oina este mai reprezentativa pentru noi chiar decat imnul national care, sub diverse pretexte, este inlocuit la fiecare schimbare de regim politic.

Din 1989 incoace, din motive ce nu sunt justificate prin regulile economiei de piata, oina a fost considerata si ea o marfa, etichetata ca greu vandabila si prin urmare scoasa complet de pe canalele de finantare si din atentia mass media.

Daca din puct de vedere al numarului de practicanti, oina a ajuns acum la un moment de rascruce, ea ramane in contnuare o componenta importanta a cultrii noastre traditionale si inca mai pastreaza un germene al identitatiid e roman.

La fel ca in basmul „Fat Frumos cu stea in frunte”, unde o singura scanteie a dus la renasterea lui Fat Frumos, acest articol, prcum si materialele ce urmeaza a fi publicate, se doreste a fi scanteia care va sa reaprinda in fiecare dintre noi mandria de a ne simti putin mai romani, in aceasta lume care ne vrea a fi orice altceva.

MIHAI TOCIU,
Membru, Biroul FEDERATIEI ROMANE DE OINA

Extrase din DVD-ul editat de Asociatia ‘Oina’ si Federatia Romana de Oina

Partea I: Explicarea terenului de oina

Partea a II-a: Descrierea jocului

Partea a III-a: Faze comentate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s