~Ovidiu Creangă: „O prioritate românească o invenţie importantă“

Eram cercetator ştiinţific la INCECHIM (Institutul de Cercetari Chimice) din Bucureşti unde lucram din 1948, cînd împreună cu alţi cîţiva ingineri am pus bazele cercetării ştiinţifice în România. Țin minte ca era anul 1961, eu lucram la îmbunătăţirea bateriilor galvanice Leclanche pe care le fabrica „Electro Banat” din Timişoara şi care aveau o „durată de viaţă” foarte scurta din cauza calităţii proaste a Piroluzitei, (Bioxit de Mangan) de la Iacobeni-Bucovina. Într-o buna zi mă trezesc că mă vizitează în laboratorul unde lucram, doi colonei de armată, nu securişti. Colonelul inginer Ștefănescu şi colonelul inginer Lică Stancu. Pe Lică Stancu îl cunoşteam că îi controlasem lucrarea de diplomă şi îi dadusem nota mare, era o lucrare bună Eu eram utilizat de Politehnica în funcţia de specialit, ca să controlez lucrările de dilomă ale absolvenţilor şi să le dau un calificativ. Am controlat şi lucarea lui Pacepa, care este tot inginer chimist, şi a avut o lucrae bună.

Coloneii lucrau în laboratorul de cercetări al Academiei Tehnice Militare din Dealul Spirei, comandantul unităţii era Generalul inginer Burlacu. Coloneii mi-au spus că scopul vizitei lor este să mă roage să accept să lucrez o perioadă în cadrul Academiei Militare ca şef al unui colectiv de cercetători militari ca să descoperim o sursă de curent primară deoarece elemntul Leclanche nu corespunde scopului, în primul rînd ca nu se poate reîncîrca, apoi curba tensiunii este inconstantă. De la tensiunea iniţială de 1,5 Voltţi scadea treptat pînă la zero. România care era membră în „Tratatul Miltar de la Varşovia” coordonat de Uniunea Sovietică, a primit ca sarcină să descopere o sursă de curent care să aibă o tensiune constantă pînă la epuizarea depolarizantului şi să poată fi folosită de mai multe ori, adică să fie un acumulator nu o pilă, cum era Leclanche. Coloneii ştiiau că eu mă ocup de cîţiva ani de „surse primare de curent electric” din care motiv a venit la mine să-i ajut. Aveau aprobare din partea Direcţiei ICECHIM să lucrez in cadrul Academiei Militare pînă reuşim să realizam sarcina cu care nu era de joacă.

În Academie, mi s-au repartizat în colectivul meu colonelul inginer Ștefănescu, colonelul inginer Lică Stancu şi un tehnician „ac” (angajat civil) a cărui nume nu-l mai amintec. Am lucrat cca. o jumatate de an şi am realizat un prototip şi un proces tehnologic (tradus în limba rusă) pe care generalul Burlacu, comandantul Academiei le-a trimis la Moscova.

Colectivul nostru a înaintat procesul tehnologic la Oficiul de Stat pentru Invenţii din Bucureşti cerînd să ni se recunoască lucrarea ca originală şi să ni se dea calficativul de invenţie. După un studiu adecvat colectivul nostru a primit CERTIFICAT DE AUTOR Nr. 42236 din 22 mai 1962 sub numele de „ACUMULATOR CU ELECTROZI DE AMALGAM CADMIU-OXID DE ZINC-ARGINT CU ELECTROLIT ALCALIN”, deci era invenţie. Ca electolit noi am folosit clorura de amoniu., (însă şi clorura de litiu folosită astazi ete tot un electrolit alcalin căci şi litiul este un metal alcalin alături de Sodiu, Potasiu şi Amoniu). După o perioadă, am fost informat ca acumulatorul nostru a fost folosit ca sursă de energie electrica în Sputnicul care a zburat cu prima fiinţă vie, biata căţeluşe LAIKA. La acea vreme încă nu se utilizau celulele solare ce se folosesc astăzi la nave cozmice.Toate „bateriile” (care de fapt sunt acumulatori) ce se folosesc intens astăzi, în cellulare, aparte pentru surzi, radiofonie, tehnica foto şi în toate domeniile fără de care tehnica avansată de astăzi nu ar fi posibilă. au la baza invenţia noastră. Diferenţa este că s-au adus multe îmbunătăţiri modelului nostru original. În primul rînd este folosirea electrolitului care este clorură de litiu nu clorură de amoniu cum am folosit noi.

OVIDIU CREANGĂ

2 sept. 2008

Un răspuns

  1. Nu l-am cunoscut personal pe Ovidiu Creanga dar sunt sigura ca este un om deosebit. Ma poate ajuta cineva cu datele dumnealui de contact?
    A lucrat, asa cum reiese din articol, la Institutul de Cercetari Chimice, devenit in 2004 ICECHIM unde sunt angajata in prezent si am dori sa stim mai multe despre activitatea sa in cadrul Institutului.
    Daca ma poate ajuta cineva cu datele de contact am fi foarte recunoscatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s