Vine şcoala şi-n Canada

La initiativa Forumului pt Istorie, Culturä si Latinitate « AGORA ROMAGNA LATINA »-CANADA Sub genericul  « Didactica AGORA », în aceastä säptämânä  ( 24.08.08 -30.08.08 ), a avut loc o colectä-donatie de carte si material didactic, destinate copiilor de vârstä scolarä primarä din comunitätile român-canadiene din Montréal.

Pe lângä matematici, arte plastice si muzicale sau stiintele naturii, s-au avut în vedere specificitätile «canadian-françaises» ale Montrealului care fac ca micutii scolari români-canadieni de aici sä fie confruntati de la cea mai fragedä vârstä cu imersiunea trilingvä românä-francezä-englezä. S-a încercat de asemenea integrarea in mod constructiv a diferite metode pedagogice provenite atât din Canada cât si din România , Franta, Belgia si alte täri ale Uniunii Europeene. Ca atare au fost colectate, asortate si oferite manuale si caiete de exercitii pentru clasele I-IV provenite din România ( Abecedare, Educatie plasticä, Matematici ), Belgia ( Limba Francezä, Ortografie, Lecturä, Aritmeticä, Matematici, etc. editate de  prestigioasa editurä didacticä si pedagogicä  Wesmael – Charlier din Namur ), Canada ( Limba Englezä, Diversitate Religioasä, beletristicä, etc. ), Franta ( Limba Francezä, reviste pt copii , beletristicä, etc. )

Mai multe dintre materialele didactice recoltate si redistribuite, provin de la tineri si tinere român-canadieni care au obtinut rezultate excelente în parcursurile lor academice anterioare si au dorit astfel sä se implice în perpetuarea acestei frumoase traditii din comunitätile române. Mentionäm în acest context  si implicarea deosebitä a unor benevoli, colaboratori fideli ai AGORA ROMAGNA LATINA, care au räspuns la apelul nostru si s-au implicat în trierea materialelor si redistribuirea lor la beneficiari. Astfel, dintre scriitorii români de la Montréal, poetul George Filip , el însusi autor de cärti de poezie pentru copii, s-a ocupat de conditionarea si livrarea unor astfel de materiale didactice pe lângä Biblioteca si scoala duminicalä  a centrului cultural « Preot Petre Popescu » de pe lângä Biserica românä Buna-Vestire din Montréal. Subliniem totodatä si implicarea d-lui Bogdan Dänälache – cercetätor biomedical, a d-nei Amalia Chichiusan si a d-rei Amelia Irina Manolescu la succesul acestei activitäti, la început de nou an scolar.

Cu aceastä ocazie, Forumul AGORA ROMAGNA LATINA –Canada multumeste participantilor si adresându-se  tuturor celor interesati de perpetuarea limbii române în contextual diasporei cât si a traditiei de excelentä academicä, cunoscutä la români, reaminteste importanta sprijinului familial dar si comunitar  acordat copiilor pe toatä perioada studiilor si în special la început,  la scoala primarä deci. Asociatiile de Scriitori din Montréal si din alte comunitäti, scriitorii însisi, dincolo de eforturile ce depun pt stricta promovare a carierelor lor personale, ar putea avea un impact pozitiv deosebit dacä s-ar implica mai mult.

Ne apartine tuturor sä ne implicäm în cultivarea vlästarelor române de mâine si aici în diaspora.

Consemneazä Daniel Constantin Manolescu – Coordonator principal

«AGORA ROMAGNA LATINA » Forum pt Istorie, Culturä si Latinitate, Canada

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s