■ Alexandru Leitner-Moruzzi

_________________

ROMÂNIA LA OLIMPIADĂ; CUM E BILANŢUL?

Eu zic ca e de bine! Nu pe plan sportiv ci pe plan politic: tranzitia spre capitalism se apropie de sfarsit! Probabil ca la urmatoarea Olimpiada o sa repetam "succesurile" din 1952, urmand ca peste 8 ani sa luam tot atatea medalii cate luam inainte de WWII !!!

Ce pretentii putem avea atunci cand bazele sportive se transforma zilnic in terase, blocuri de birouri, cartiere de fitze? Cand banii (extrem de putini) alocati sportului de performanta sunt inghititi de multimea de functionari care alimenteaza birocratia sportului, sefii acestora avand rang si salarii de secretari de stat? Cand sportul de mase este privit si tratat ca o "marota", la moda fiind drogurile, prostitutia infantila si "habarnamismul" generalizat? Pana si fotbalul este in decadere, acesta devenind o afacere ca oricare alta afacere: in cativa ani echipele romanesti vor fi formate aproape in exclusivitate din "stranieri" si victoria de la Sevilia va ramane (un timp) in amintire ca si legendele populare romanesti.
Asteptam din partea Comitetului Olimpic International sa introduca probe noi: mituirea la bara, shpaguirea de mare viteza, tunuirea la sol, unde precis ca vom conduce detasat ...

________________

SCRISOARE DESPRE AMPRENTELE ROMILOR CĂTRE UN ROMÂN DIN AMERICA

M-am gandit mult inainte de a intra in discutia despre "romi". Nici eu nu-i iubesc pe ROMANII de origine tiganeasca, dar nici nu-i urasc. Caut sa ma tin Discutia insa avea alt subiect (nu dragostea sau ura): daca mai exista demnitate umana, daca mai exista prezumtia de nevinovatie. Am inteles din expozeurile dvs ca in SUA toti cetatenii sunt priviti ca potentiali infractori. Si, ca sa nu existe dubii, voi lucra cu materialul clientului:
1. "Romanii din America sunt amprentati automat de serviciul de emigratie cand intra in tara“. Americanii de origine romana nu sunt considerati hoti periculosi si deci nu e nevoie sa fie amprentati."
Fraza este, dupa parerea mea, un non-sens! Doar daca, dupa dobandirea cetateniei, "dosarul" dvs este distrus. De ce sa amprenteze americanii de origine romana daca au fost amprentati automat atunci cand aveau statutul de emigranti? Apoi, tot din "materialele" oferite de dvs, aflu ca nici romanii (cetateni americani) din generatii urmatoare parintilor emigranti nu "scapa" de amprentare ("Ti se iau amprente de cum ceri un act de identificare“ sau carnet de conducere"). In aceasta situatie, de ingenunchiere a demnitatii umane, este firesc sa gasiti absolut normal sa traiti intr-un univers al cyborgilor (acum imi dau seama de unde s-a inspirat Isac Assimov), care se considera liberi, dar nu sunt mai liberi decat este Grivei in curtea stapanului lui - sunteti liberi in functie de cat de lung este lantul (adica "politically correct")!

2. "Presupun ca romanii sunt prea dominati de tsigani ca sa ia vreo masura. Inteleg ca este plin de avocati ai tsiganilor in Romania." Presupunerea este gresita, atat prima propozitie cat si a doua. Deoarece prima are un caracter rasist, nu consider ca necesita o replica. Cu a doua este altceva. In primul rand, avocatii nu pot exercita o presiune care sa duca la dominatia cuiva. Avocatul are rolul de a apara un inculpat si, daca obtine scoaterea de sub invinuire, inseamna ca dosarul a fost prost instrumentat sau procurorul a fost slab pregatit si nu a putut sustine acuzatiile. Asta este o "chestie" care vine din "adancurile istoriei" si gasim radacinile ei in dreptul roman. Este ceva mai diferit decat "Curtea cu Jurati", unde procurorul si avocatul sunt un fel de actori (uneori saltimbanci), decizia fiind stabilita de jurati, de multe ori in functie de cum le-a placut "interpretarea actorilor". Mark Twain spunea ceva in genul acesta si ne-a lasat un gust amar cand a descris cum scapau de pedeapsa criminali fara dubiu - juratii fiind fârtatii lor de jafuri!
3. Domnule , amprentarea nu va duce nicaieri si dvs ar trebui sa stiti mai bine ca mine, ca cetatean al statului unde Mafia a controlat si controleaza tot. Oamenii acestia, "tsiganii", trebuie ajutati sa se integreze, chiar cu forta (nu ma contrazic, asteptati). Ei trebuie sa fie scosi de sub influenta asa zisei "culturi tiganeasti" si "indopati" cu cultura moderna, universala. Asa ca, "puradeii" nu trebuie sa fie amprentati cu forta ci trebuie dusi cu forta la scoli, daca se poate fara specific etnic. Eu stiu ce trebuie facut cu forta si mi-am expus de multe ori parerea, luand peste bot replicile celor care confunda obiceiurile (apucaturile) cu cultura. Din pacate Romania nu este apta (cel putin in acest moment) sa faca ce trebuie. In schimb Europa ar putea. Europa are posibilitatea sa le asigure un trai decent si, in contrapartida, sa le ceara sa se supuna regulilor de convietuire. Abea atunci cand se constata rea vointa si apar fenomene de infractionalitate, are tot dreptul sa aplice metodele politienesti. Caz in care n-ar mai fi nimic rasial. Europa, Tu cea care ne-ai criticat mereu ca nu facem nimic in favoarea tiganilor, ai astazi posibilitatea sa ne dai o lectie usturatoare! Poti sa ne arati pe viu incapacitatea noastra! Deocamdata, te porti mai rau ca noi, n-avem ce invata! Tu vrei sa alungi tiganii din Uniune catre Romania, in timp ce noi nu ne-am permis sa-i alungam spre Asia. Europa, demonstreaza-ne ca nazismul a murit si a fost adanc ingropat!

__________________________

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s