■ Claudia Măru Hanghiuc

CANDIDAŢI LA FUNCŢIA DE «PĂCĂLICI»

Unii dintre candidati, contemporanii noştri, fac magariile politicii de mahala cu atata vehementa incat par a fi dusmanii omenirii. Sau poate chiar sunt! E ca în povestea aceia cu schizofrenicul care arunca cu bolovani in flori ca sa le distruga si care atunci cand este întrebat: DE CE? a spus: „natura mi-a facut o festa urata si eu inca nu am incetat sa i-o platesc!” Cam asa fac si astia care-si bat joc de oameni si de bunul simt al convietuirii intr-o comunitate. Parca ar vrea sa se razbune pe lume pentru ca sunt ei … candidati la functia de PACALICI !
De ce nu au nimic de zis profesionistii adevarati? Oamenii de cultura? De stiinta!?Educatorii? De ce nu riposteaza prin a le intoarce spatele si la propriu nu numai la figurat? Probabil din prea mult bun simţ. Sau poate ca ei spun, dar nu pot fi intelesi de cei care ar trebui sa raspunda cu capul de nivelul de trai şi valorile cotidianului oamenilor pe care ii cunosc doar din patru in patru ani . Lumea interlopa scoate capul si ataca la lumina zilei pentru a-si apara interesele, politicienii se tin de maini si canta prin tara la masă cu alegatorii din popor mancand fasole cu ciolan… si intrecandu-se in amenajarea de parcuri de joaca pentru copii chiar si in cartierele in care media de varsta este de 75 de ani. Stiti ce mi-a spus [din greseala, zic eu] un candidat la fotoliul unei primarii dintr-un loc cu multi amarati dar cu potential geografic de invidiat? Citez:
– Dumneata nu vezi ca nu mai stiu sa vorbeasca romaneste corect, ca totul s-a manelizat? Pe ce lume traiesti? Daca vrei supunere, da-i prostimii ce ii place. Vrei sa le faci dumneata educatie de una singura? Ai mustrari de constiinta pentru prostia latino-balcanica in care ne balacim cu totii? Cine crezi ca mai e dispus sa citeasca “realul” pentru a cunoaste ADEVARUL ? Care adevar? Adevar in ziua de azi? Atata timp cat exista telenovele pe toate televiziunile si mere turcesti cu 60.000 kilu? Asta place! E mai usor de tinut in frau o natiune de prosti care sa creada toate rahaturile pe care le insira astia cu bani si cu scoala politica. Cam acesta sa fie ADEVARUL?
Bine spus domnule Nemoianu:
“In rest , suntem in Mainile lui Dumnezeu care lucreaza doar Binele”.
Noi nu avem decat un singur lucru de facut: sa cautam sa-l intelegem!

_____________

ADEVĂRUL DUMNEZEULUI NOSTRU

Un mare cărturar de-al nostru, arhitect, Cristofi Cerchez pe numele lui, şi-a strigat în suflet durerea încât am auzit-o venind spre noi de la o departare de 100 de ani. Iata ce spunea:
– Când aud cântându-se “”Deşteaptă-te române”” mă apucă jalea, indignarea şi întristarea pentru că-mi dau seama că sunt vorbe goale, vorbe carora noi nu le patrundem intelesul! Adevăratul duşman al ţării nu-l reprezintă cei din afară! Ci noi suntem, cei dinlăuntrul său!”
Ce om extraordinar! A fost un mare iubitor de adevăr, care a crezut până-n ultima clipă a vieţii lui că neamul acesta românesc o să se deştepte o dată şi-o dată şi va dori în cele din urmă să-şi cunoască înaintaşii. Sa-i cunoasca si sa-i cinsteasca pentru a putea intelege identitatea cultural-spirituala care ne apartine. Pe asta si-a cheltuit domnul Cerchez toata averea. Pe raspandirea istoriei si credintei !
Ce cred eu?
Noi , romanii , nu stim decat sa ne indignam. Asta e foarte bine, dar o atitudine “culturala” nu luam! In ziua de astazi nu mai speriem pe nimeni cu amenintari verbale sau faptice. Razboaiele se duc la nivel cultural si educational. Cine detine stiinta manipularii psihologice detine si percutorul si bomba.
Domnul Moruzzi spunea ca evreii au o expresie: “cine citeste nu mai are timp sa faca bani!”. Eu spun ca cine n-are bani doar se teme de puterea de cumparare a celui cu bani. Dar nimeni nu respecta cu adevarat pe cei cu bani. Banii inseamna puterea de a cumpara ceva. Cultura este cea care te invata CE ANUME SI CUM ANUME trebuie sa cumperi. Daca nu vom intelege ca nu banii ci nivelul cultural este cel care-i face pe cei din jur sa te respecte vom pierde toate razboaiele, fie ele la nivel modern sau feudal, etnice sau culturale, de aparare a Crestinismului sau unei anume forme de organizare sociala. Unii dintre unguri se lauda ca au facut parte dintr-un imperiu ce a tinut Europa sub calcai. Ei sunt cei care au ramas la nivel de Ev Mediu. Daca vrem sa-i vedem cum se indoaie sub povara privirilor noastre mustratoare… daca vrem sa-i determinam sa nu se mai creada “buricul pamantului”… daca vrem sa ne respectam reciproc ca adevarati oameni moderni… ei bine, trebuie sa avem CULTURA neamului si neamurilor internationalizata. Acesta este singurul drum al Respectului.
Ia incercati dumneavoastra , domnilor , sa raspundeti la grosolania domnului Astalos, Ministru in Guvernul Romaniei, doar cu inteligenta, cultura, istorie, civism, educatie… adica tot ce poate sa arate un popor civilizat, o vitza nobila.
Si revin la ceea ce spun mereu: cunoasterea de sine a unui popor vine din sapaturile arheologice si din citirea pergamentelor sau pietrelor scrijelite de cei ce-au vrut sa ne transmita mandria ca suntem NOI! Dar daca toate aceste lucruri ni se par hilare, daca in loc sa aducem in inimile copiilor nostri istoria adevarata ne chinuim sa pastram franturi si firimituri, vom fi de rasul celor asemenea domnului Astalos si vom primi franturi si firimituri de viata! Sa nu ne mai infuriem doar pe unguri si sa nu le mai cerem doar lor sa iasa AFARA! Afara UNDE? Afara din constiinta de neam? Afara din mijlocul neamului romanesc din care si ei fac parte chiar daca nu vor sa recunoasca asta?
Hai sa le cerem sa iasa afara din PROSTIE si sa le aratam noi un drum DESTEPT pe care sa mearga alaturi de cei care-si cunosc ADN-ul. Stiti ce cred eu ca este ADN-ul? ADEVARUL DUMNEZEULUI NOSTRU!

_____________

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s