■ Corneliu Florea

CORNELIU FLOREA ŞI AMINTIRILE LUI

CONTEMPLARI … SI NOI II VEDEM PE EI …

Ion Nicoara si cu mine privim cum lumea trece inainte. Noi am trecut-o deja. Pentru generatia noastra nascuta odata cu al Doilea Razboi Mondial a fost o perindare anevoioasa, plina de mizerii in care am fost trasi, impinsi, calcati in picioare …

A trecut multa lume de atunci. Multi au murit atunci si de atunci. Da si multi s-au nascut de atunci. Acum trec de vreo patru, cinci ori mai multi decit cind am inceput noi sa trecem. Si nu trec, cum am inceput noi sa trecem, asa ca o cautare a dorintelor, uitindu-ne in toate partile, acum ei fug, fug cu totii, care cum pot. Parca-i marathon.

– Ii marathon in tata regula, numai uitate la ei

– Da unde se grabesc asa de nici nu vad ce e prin lumea cea mare si istoria ei ?

– Spre globalizare li s-a dat directia, cica acolo vor ajunge la fericirea cea mare !

– Asa-i ! Lumea-i pornita dupa fericire, de cind o aparut.

– Drept ii, si noi tot dupa fericire am pornit cind am scapat din lagarul comunist

– Nu se compara, noi ne-am luat lumea in cap de desnadejde. Am plecat in cautarea libertatii. Sa fim liberi, sa muncim pentru noi, sa fim stapini pe viata noastra. Cei ce vin acum din Romania, nu arata cum aratam “noi tradatorii” dinaintea de 1989. – Nu arata ca noi, dar tot pentru o anumita fericire au evadat si fugit si ei. Au fost tinuti, mai ales in anii optzeci, sa nu zic chiar ca intr-o inchisoare, dar toata tara a fost un lagar de munca fortata in schimbul unei existente de inchisoare politica. Si dintr-o data cortina de fier a cazut, toate ferestrele, usile, portile s-au deschis si au fost liberi. Liberi sa zboare; incotro au vazut cu ochii si cum i-au dus capul !! Si noi daca nu reuseam sa tradam tradarea romanilor inainte de 1990, poate zburam odata cu ei …

– Si totusi e o mare diferenta. Mare diferenta; noi am tradat sistemul dictatorial comunist, ei au tradat revolutia care le-a dat libertatea ! Libertate ce trebuia folosita si la refacerea tarii,nu numai pentru a pleca din ea.Dar nu au fost pregatiti pentru o asemenea libertate data de marea si brusca decompresiune, care i-a uluit, buimacit si dezorientat. Imediat au aparut atotstiutorii bucuresteni, toti intelectuali si elite care mai de care, dandu-se anticomunisti din tata-n fiu dupa ce ani de zile platisera cotizatie pcr si nu numai . Au aparut si alti rau sfatuitori din tara si din afara si impreuna au dat drumul la o noua mass medie de propaganda occidentala. Sute, mii de falsi disidenti au aparut ca ciupercile otravitoare dupa ploaie, intre care s-a inregimentat scriitorimea cu “literatura de rupeau sertarele sub greutatea lor”, filosofi, fiindca odata au dat mina cu Noica si tot felul de revolutionari si membri de partide istorice nevazuti si neauziti de zeci de ani si nici la evenimentele din Decembrie 1989 ! Iar deasupra, peste toti astia, au luat pozitii strategice mercenarii lui Soros, pusi sa spele scoarta cerebrala romanilor, cu peria de radacini, dupa care au trecut la o noua reeducare. A patra reeducare intr-un secol !!

– Asta stiu si ei, dar nu-i intereseaza de vremurile noastre, nu le pasa de tradarea noastra, de tradarea lor. Ei cu ideile vremurilor lor ! Normal sa nu-i intereseze trairile si justificarile vremurilor noastre, fiindca deasupra tuturor, idependent de momentul cind trec prin lume,sunt niste legi dominante, de sine statatoare pe care inca omenirea nu le-am descifrat in intregime, dar una pare simpla si aproape sigura; fiecare dintre noi trecem o singura data prin lume repede, repede, norocosi sau ghinionisti, nimerind sau gresind, sfirsind in moarte dupa care nici nu mai stim ca am trait !! Daca e sa ne luam dupa legea asta, atunci fara alte comentarii au si ei dreptul la capitalism cum am avut si noi, mai ales ca in Romania inca nu au imaginea reala a capitalismului din noul mileniu. Sa mai adaug si alta indubitabila constatare; tot ce nu ne este bine cunoscut si nu ne este permis ne fascineaza, fiindca bipezii lui Dumnezeu au o curiozitate fara margini….

– Curiozitatea costa scump, mai ales in capitalism unde daca bani nu sunt, nimic nu este !! Capitalismul a transformat marea majoritate a bipezilor lui Dumnezeu in marathonisti dupa bani, bani, bani !! Noaptea ei, cu totii, viseaza numai bani, dimineata incep alergatura dupa banii visati, iar seara osteniti ii socotesc si constata ca mai trebuiesc, tirziu adoarm visnd din nou banii fericirii capitaliste de a doua zi. De multe ori m-am intrebat, cite s-au facut si se fac din ideea de-a face bine semenilor si cite din ideea de scoate bani de la ei. Ma intreb fiindca sunt asaltat tot timpul de vinzatori, indirect prin reclame, pe toate canalele TV si pe toate paginile ziarelor, peste tot din biserici pina la WC-urile publice. Veninind in strainatate, daca vrei sa-ti cumperi standardul capitalist de existenta trebuie sa renunti la libertatea visata, la identitate si personalitate, la idealurile din adolescenta si tinerete, trebuie sa devii un alergator contra cronometru, sa muncesti indrumat si supraveghiat, sa devii un robotel biologic ce raspunde promt la comenzile ordonate de societatea bazata pe exploatare civilizata. Se pare ca majoritatea romanilor sositi dupa caderea cortinei de fier, inca nu au realizat intreagul tablou capitalist, desi digera greu strainatatea, dar nu spun, tac si rabda umilintele, mimind multumire de parca tot ce-i inconjoara le-ar apartine. In toti acesti ani, din 1990 incoace, standardul economic capitalist a invadat deja Romania. Gasesti tot felul de masini, de magazine si mall-uri burdusite cu de toate, de apartamente cu mobilierul lor la ultimul racnet capitalist, nu mai trebuie sa alerge pina-n Africa de Sud sau Alaska ca se le aiba vinzindu-si energiile printre straini. Se pot intoarce in tara cu aceiasi dorinta de prosperitate capitalista ! Noi cind am sosit si am descifrat practic sistemul capitalist a trebuit sa-l suportam si sa ne subordonam, pentru ca nu puteam sa ne intoarcem in Romania dictaturii comuniste; dintre doua rele am ales raul cel mai mic. Astazi romanii sunt liberi in ambele directii si este excelent ca oamenii sa fie liberi, sa umble si sa cunoasca,sa-si caute fericirea unde vor,dar e pacat sa-si piarda patria pentru atita lucru …

– In aceste vremuri, in marathonul spre globalism, notiunea de patrie se diluiaza asa de mult incit foarte putini ii mai dau importanta, respectul si daruirea care i-a fost acordata de generatiile anterioare. Pentru multi, din lumea care trece alergind acum prin fata noastra, “unde e patria acolo mi-e bine” a devenit ” unde mi-e bine acolo e patria”, este singurul lor tel . La batrinete, cind nu mai pot tine pasul marathonului globalist-capitalist, poate vor dori sa se intoarca in patrie, dar s-ar putea sa fie prinsi si detinuti de sistemul in care s-au incorporat, prinsi de familia ce devine multietnica, de proprietatea agonisita, de vreo boala chronica si un sistem de asigurari sociale, prinsi de inertia senectutii. Intoarcere nu se mai poate face dupa treizeci, patruzeci de ani de instrainare, ea trebuie sa survina in primii zece, cinsprezece ani pina nu esti prins definitiv .

– Ai uitat, insa, ceva foarte important: daca mai au unde sa se intoarca !?! Fiindca in vremea asta, in care romanii sunt plecati dupa bani si adorarea snoaba a occidentului, Romania va fi ocupata de asiatici, de indo-pachistanezi si arabi care nu si-au inchipuit o tara atit de frumoasa si bogata nici in cele mai frumoase visuri ale pardisurilor lor…

_____________

CE MAI VINDE BĂSESCU…

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI, Articolul 13:

„În România, limba oficială este limba română”

Mass-media românească şi-a informat onor audienta că „şeful statului a făcut o vizită în judeşul Covasna la începutul lunii August 2007. Foarte bine, că şefu’statului a făcut o vizită, este una din poftele sale să umble din judeţ în judeţ în stil original. Adică în cămăşuţa „second hand” larg deschisa la gât, marinăreşte, agitat şi gesticulând în căutare de popularitate dar mai ales de voturi. Cineva spunea că, alearga cu limba scoasă peste tot, după voturi şi afaceri. Avea dreptate, aşa-i în politică, nu e nevoie de principii şi caracter ci de promisiuni şi aranjamente, de strâns mâini şi voturi: „Trăiască şefu’ statului!”

În judeţul Covasna, problema „cu limba scoasă” este mai sensibilă decât în judeţul Tulcea, pentru că şefu’statului nu vorbeşte ungureşte iar covăsnenii, care-s când unguri cănd secui, nu vor să audă româneşte. Dar batrânul lup de taverne e şiret şi le poate întoarce ca la Ploieşti, aşa că le-a cântat covăsnenilor ceardaşul care le place.

Cu această ocazie, şefu’statului Băsescu Traian a declarat covăsnenilor: „… limba româna ar trebui predată ca limbă străină copiilor maghiari”. Bravo şefu’, ai mai dat o teză de politician ticălos, să nu te miri dacă ve-i fi detestat de majoritatea cetăţenilor.

Argumentare:

Întâi, istoriceşte şi etnic, copiii covăsnenilor nu sunt maghiari, dar asta ar fi prea mult să se ceară actualului şef de stat, care a venit în Covasna, cu limba scoasă după voturi, dorind cu disperare încă un mandat (de şef) de stat la Cotroceni.

Al doilea, habar’n’are că România are o Constituţie! Este drept că a jurat cu mâna pe EA, dar el a crezut că este lista de bucate, meniul, care îi va fi servit după investitură. Când a văzut că e plină de articole, s-a uitat cruciş şi a zis: „Luaţi, mă, asta de aici şi aduceţi lista de bucate şi băuturi. Acum, îs şefu’statului, eu fac legile!”. Da, domnilor intelectuali, care aţi semnat apelul de salvare a suspendatului, dacă citea Constiţutia României, dacă îl ajuta şi sfântul Sisoie să o înţeleagă, atunci în judeţul Covasna parte din „statul naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil“ (Este Primul articol al Constituţiei României) le-ar fi spus că ei sunt cetăţeni români, iar limba română este limba oficială al Statului Român. PUCTUM!

Înainte de-a trece mai departe să deschidem paranteze. Una pentru grupa GDS-22-Soros. Da, Întâul Articol al Constituţiei României spune că suntem stat naţional, aceasta în sensul geografic, istoric şi majoritar etnic, şi nu afecteaza cu nimic drepturile etnicilor minoritari din România; citiţi cu atenţie articolele constitutionale 4 si 6, mergeţi şi vizitaţi Covasna! Le pot citi şi vizita Covasna şi amicii dlui Băsescu de la Neptun, cei mai intelectuali dintre toţi. Şi o paranteză pentru şefu’statului: „Nu trebuie vândută toată România (mai lasaţi şi la alţii) şi nu călcaţi în picioare istoria şi CONSTITUŢIA ROMÂNILOR! Fiţi fără frică, veţi mai primi un mandat de şef de stat. Din două motive (eu spun unul!). În România nu există, la ora actuală, o personalitate adevarată, adecvată funcţiei de preşedinte al României, aşa ca e încă vremea ticaloşilor, parveniţilor şi mai ales… a marionetelor…

Copiii cetăţenilor români din Covasna, pe lânga drepturile de aşi învăţa şi cultiva limba maternă, trebuie să învete limba română ce este limba oficială, nu străină, dragă şefu-statului! Aşa este în toată lumea, deocamdată. De exemplu în America de Nord, imigranţii şi copiii lor nu învaţă limba engleza ca pe o limbă străină şi drept limba oficială, astfel se încadrează perfect în societatea nord-americană. Să presupunem că nişte covăsneni, alergici la limba oficială din România, se mută în Patagonia. Ce credeţi, vor primi autonomie după câteva generaţii sau vor învăţa pe de rost… patagoneza?

Mulţi cetăţeni români consideră că s-a mers prea departe cu trocul de privilegii contra voturi din 1989 încoace, atât de departe încât segregaţionismul şi iredentismul unora e în floare. E timpul să se tragă linia şi să se socotească. De dragul ’telectualilor democraţi de Damboviţa, nu începem să socotim cum a trebuit să înveţe covăsnenii români limba lui Horthy din 1940 până în 1964 când s-a trecut din nou la administraţia pe judeţe (socotim numai comparativ cum este in restul lumii!). În ce altă ţară din lume, un şef de stat le-a mai spus alergicilor la limba oficiala să o înveţe ca pe o limbă străină?

Cu această ofertă din partea lu’ şefu-statului pentru strângere de voturi viitoare, covăsnenii au mai făcut UN PAS MIC spre segregaţie, spre autonomie. În curând, vor trece la ALT MIC PAS: în toată lumea limbile străine sunt facultative! … ş.a.m.d.

Vorbind despre segregaţie şi autonomie, lu’ şefu-statului i s-a pus sub nas şi un referendum neoficial al „180.000 de persoane, locuitori ai ţinutului secuiesc, care au votat în favoarea autonomiei”. Nu am aflat din mass-media dâmboviţeană ce a zis şefu’statului. Dar sunt sigur că nu a avut replica! Să vedem şi referndumul celorlalţi 18.000.000 de cetăţeni, dacă sunt de acord cu aceasta autonomie din mijlocul ţării. În fond şi la urma urmei, de ce să nu se facă şi un astfel de referendum? Marea majoritate a cetăţenilor români îi iubesc pe secui, aşa cum sunt, nu vor să se despartă de ei, de ele… Dar nu este cazul, dacă covăsnenii i-au promis toate voturile lor, ale lor şi ale străbunilor lor, la viitoarele alegeri, trocul s-a încheiat deja în spatele uşilor închise, după un plan rămas de la alt „super-demitar”, cu mai multe ouă, Adrian Nastase. „Daţi-mi toate voturile voastre şi trec toată România înapoi la împărţirea pe regiuni şi voi o veţi avea pe a voastră!” Şi oricum, şefu’statului e în avantaj, e deja şefu’ şi împreună cu amicii săi de la Neptun vor schimba Costituţia. Tismăneanu o rescrie pe cea din 1952, adusă de tăticu lui de la Moscova (e pe regiuni gata facută!). Plesu va scoate primul articol al actualei constitutii, iar marele carturar – eseist Patibularul Patapievici, care genetic are pică pe cei (îl citez) „23 de milioane de omuleţi patibulari de pe plaiul mioritic”, va scoate limba oficială, limba română, despre care i-a scris în august 1991 lui Alexandru Paleologu, că „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau să o folosim numai pentru înjurături…” (vezi „opere alese” Politice pag 64, ediţia 1996).

Ce bucurie va fi, ce vuiet democratic în zările lumii, iar marea intelectualitate va sta la picioarele celui pe care îl vor alege şef-de-stat-pe-viaţa! Vivat Trajanus!

Şi în tot aceast extaz de democraţie pentru care ne invidiază mapamondu’ şi planiglobu’, vine un conservator sadea, Dan Voiculescu, şi plin de pizma îl detestează: „Ma întreb cât va dura pâna când Traian Băsescu (au fost colegi de instituţie, îşi permite!) va cere ca românii să fie trataţi ca cetăţeni străini în Harghita şi Covasna?” Trecem peste cacofonia necesară în aceasta situaţie şi îi răspundem: cât de curând! Cât priveşte intervenţia lui Mircea Geoană în această chestiune, iar a dat cu bâta’n balta, când naiv (n-am zis „prostănac”!), se aştepta la înţelepciune de la şefu’statului…

_____________

“CEREBRALIZAREA” DUPA IORGULESCU

Am citit mai de mult interviul luat in “Cotidianul “de Bucuresti lui Adrian Iorgulescu , in care, vorbind de populatia de “la tara” ,acesta isi pune intrebarea cum sa “ii transformam pe tarani in fiinte cerebralizate” Am fost izbit de grobianismul numitului ministru.

Eu sunt nepot de taran, mi-am petrecut vacantele la tara, cu neamul meu taranesc. Am fost medic de tara cinci ani de zile, acum sunt medic in Canada. Nu pot sa cred ca un cetatean roman, nascut in Romania, poate chiar roman, sa faca o asemenea afirmatie, in Tara in care marea majoritate a intelectualilor au radacini taranesti !! Si chiar daca nu ar avea radacini taranesti, bunul simt si minima educatie nu permite asemenea expresii. Iar un politician cu pretentii de democrat, in nici o alta tara europeana sau neeuropena, nu comite asemenea greseli anticetatenesti. Este absolut condamnabila afirmatia sa in lumea civilizata , exceptiile intilnindu-se numai pe malul bucurestean al Dambovitei !!

Aceasta expresie, ne permite sa-i sugestionam “ministrului” sa se cerebralizeze pe el insusi intii ! Daca va reusi, desi se pare ca e prea tirziu, sa se uite putin in jur si sa vada cite din “elitele” politice si culturale bucurestene ar trebui sa le puna pe lista lui de cerebralizari . Il ajut si eu, numai daca poate ma invata ca , odata cu cerebralizarea, sa le inoculam bun simt social, discernamint si caracter “elitelor” bucurestene. Pina atunci am sa scriu ceva despre cit de “cerebralizat” este un ministru de Bucuresti.

Imi pare rau, am fost atit de revoltat, incit am trimis un email dupa ce am citit acest interviu;replica normala,care bineinteles ca nu a fost afisata, ca asa e dreptul la replica intr-o piata libera a presei bucurestene !!

Nu am nimic cu autorul interviului,un ziarist, nici cu supracerebralizatul ministru ; dar ma intreb cum se poate ca dintr-o capitala de 2 milioane citadini, nu s-au gasit zece intelectuali, din parinti sau bunici tarani, sa-l traga de mineca un pic . Cum se poate ca nici-un scriitor roman cu radacini taranesti sa nu ia atitudine ?!?

DECULTURALIZAREA ROMANIEI este un proces real, care a inceput in 1990 si de atunci se accentueaza mereu. Orice clarvazator, care nu trebuie sa fie nici portar la minister, realizeaza cine este de vina si de unde ar trebui inceputa cerebralizarea. Numai ministrul nu vede sau ii e frica sa vada.Astfel ajung la concluzia ca Ministerul Culturii in Romania este o institutie absolut nefolositoare, in detrimentul culturii romanesti, care a inceput de la tara, si de acolo izvoraste inca !! Cum imi permit eu sa spun acest lucru ? Simplu cum ma cititi, plus ca in Canada nu exista un asemenea minister si cultura se descurca, bine-merci, singura si fara indrumatori de cerebralizare

…s.a.m.d … Sa traiti bine …si cei supracerebralizati si cei mai putin …

_____________

„DE SFÂNTUL NICOLAE 1949 LA PITEŞTI“

COMENTARIU DESPRE REEDUCARE

Despre reeducare, despre reeducarea prin tortura de la Piteşti am auzit vag în România. Abea în străinatate am reuşit să-mi fac o imagine clară despre abominabila stare de fapte petrecute în inchisoarea de la Piteşti între 1949 şi 1951, unde au fost reeducati, atât prin suplicii fizice bestiale cât şi calvar psihic peste o mie de studenţi care apoi au fost trimişi în alte închisori din Romania pentru a continua reeducarea.

În 1981, Virgil Ierunca la Paris scoate volumul Piteşti în care direct, clar şi bine informat prezintă, într-o sută de pagini, întreg procesul reeducarii. Iniţierea, aprobarea, pregătirea, declanşarea odioasei tragedii, apogeul şi diseminarea malignei metode în alte închisori, a început de Sfântul Nicolae 1949 la parterul închisorii, în camera 4, zisă spital şi a continuat luni şi ani. Frânarea şi apoi încetarea reeducarii prin maltratare psihică şi fizică se datoreşte unui complex de fapte şi împrejurari, a rezistenţei din celelalte închisori, a aflării şi răspândirii adevărului în ţară şi străinatate ceea ce ar duce la noi condamnări a sistemul totalitar comunist din ţară. Ministerul de Interne îsi dă seama ca a mers prea departe cu reeducare pe care a iniţiat-o, dar pretinde ca nu a ştiut nimic pâna ce nu a primit sesizări şi plângeri din partea deţinuţilor. Promite că va face cercetări şi dacă este cazul va deschide un proces celor vinovaţi.

Comandant suprem al securităţii care avea în subordine şi închisorile politice din România, a fost timp de 16 ani generalul Alexandru Sergheievici Nicolski, născut la Cernăuţi în 1915 şi înregistrat cu numele de Boris Grünberg, evreu. Racolat, instruit şi trimis în spionaj în România de catre NKVD în 1941 este prins şi îşi declară identitatea sub numele de Nicolski din Chişinău. A fost condamnat şi închis la Aiud pâna în august 1944, când este eliberat şi reîncadrat în NKVD şi din fost caporal la transmisiuni devine în scurt timp general de securitate la români. Este ajutat de colonelul Mihail Düberger, care devine în timp generalul Mişu Dulgheru şi de către colonelul Iosif Zeller. Împreună au fost de acord să iniţieze un proces de maltratarea psihica şi fizică a studenţilor din închisoarea Piteşti pentru a le înfrânge rezistenţa anticomunistă pentru care au fost condamnaţi. Ideea reeducării vine din Euro-Asia comunistă a lui Stalin şi Mao unde „nimeni nu poate ieşi din închisoare fără a fi devenit comunist sută la sută! Zelul depus de conducerile închisorii în colaborare cu unii deţinuţi a întrecut toate aşteptările şi atunci, cei trei au hotărât să disemineze reeducarea prin tortură în celelalte închisori şi la canal.

De executarea cu râvna psihopatologica la începutul nemaîntâlnitei reeducări sunt culpabili câţiva studenţi deţinuţi. Eugen Ţurcanu, capul tiraniei de la Piteşti, în liceu a făcut parte din fraţiile de cruce, dar după 23 August se înscrie în partidul comunist pe care-l slujeste cu devotament încă de când era student la drept. Este inteligent şi perfid. Partidul îl răsplăteşte pentru serviciile sale de informator deschizându-i calea spre diplomaţie. Dar fatalitate; la arestările legionarilor din 1948, un student sub tortură recunoaşte că Ţurcanu a făcut parte din fraţiile de cruce. Cum acest amanunt Ţurcanu a uitat să-l declare în autobiografie, partidul nu l-a iertat şi aşa a ajuns la Piteşti spre nenorocirea celorlalţi studenţi. În inchisoare, inteligenţa sa devine diabolica, ucigător de razbunătoare. În jurul lui se grupează alţi studenţi ce afişau convingeri comuniste pentru a-şi ameliora detenţia: Cornel Pop student medicinist, Nuţi Pătrăşcanu student medicinist, Ion Bucovineanu student politehnist, Coriolan Coifan student politehnist, Dan Diaca student medicinist şi alţii se alatură pe parcurs acestui proces macabru, iniţiat şi supravegheat din umbra de cei trei mari securisti: Grünberg-Nicolski, Dülberger şi Zeller.

Virgil Ierunca descrie fazele reeducării sub tortura insuportabilă, care înfrâng orice morală, orice voinţă, orice fiinţă umană. În repetate rânduri aduce citate şi exemple din scrierile lui Dumitru Bacu, ceea ce m-a făcut curios să îi citesc volumul de 250 de pagini „The anti-humans” apărut în 1971 la Englewood în Colorado, fiind traducerea în engleză după „Piteşti, centrul de reeducare studenţească” publicat prima dată în 1963 la Madrid. Dumitu Bacu este aromân din Grecia, care a luat bacalaureatul la Constanţa şi a fost student politehnist pâna în 1949, când a fost arestat politic. Închis la Aiud află şi se interesează despre reeducare, iar la Gherla a venit în legatură cu studenţi reeducaţi şi a fost şocat, a rămas stăpânit de ceea ce a aflat. Având cetăţenie grecească a fost eliberat în 1956, dar a mai ramas încă trei ani în România preocupat să afle cât mai mult şi amanunţit despre reeducare şi reeducaţii din închisorile comuniste, ca odată ajuns în străinatate să scrie, să facă cunoscut, să raspândească tragedia studenţilor deţinuţi.

Prin definiţie, reeducarea este o metodă de-a înlocui educaţia primordială, comportamentul individual şi social cu o alte idei, teorii, concepte religioase, politico-sociale, ştiinţifice de către figurile dominante ale momentului istoric respectiv. Reeducarea a avut de-a lungul istoriei omeneşti diferite denumiri şi s-a propagat prin diferite metode, dar la Piteşti a ajuns la o formă nouă, originală, înspăimântătoare. În paranteză scurtă, vorbind despre reeducarea de-a lungul istoriei, putem considera şi demonstra că şi creştinizarea a fost o reeducare paşnica, divina a lumii antice care apoi, din nefericire a degenerat în inchiziţie. Napoleonismul a fost, pentru o scurta perioadă istorică, o reeducare europeană, ce a lăsat nişte seminţe în urmă! Recent, nazismul lui Hitler, comunismul lui Lenin-Stalin sau explozia tehnologiei militare de azi sunt reeducarii cu consecinţe grave asupra societăţii, a fiinţei umane, care nu poate deveni nouă tot timpul prin reeducarea forţată de la un dominant la altul! E drept, astăzi reeducarea are noi mijloace, aparent libere şi civilizate, de ştergerea educaţiei primordiale prin procedeul brainwashing după care începe îndoctrinarea cu intenţiile de dominare ale liderilor de moment. În România, după Decembrie 1989 asistăm la un nou proces de reeducare, de data asta prin mass-media „liberă şi democrată” condusă nu de studenţimea de la Piteşti ci de intelectualitatea lefegistă de la GDS, Dilema, ICR, TV. Astazi, românii nu mai trebuie să devină tot felul de „oameni noi” ca în trecut, ei sunt reeducaţi să le fie ruşine că sunt români, fiind învinuiţi, înjosiţi, umiliţi, degradaţi „à la Piteşti” pâna ce ajung în pragul renegării identităţii naţionale, a renegării personalităţii de afirmare liberă şi aduşi în situaţia să cerşească o nouă identitate europeană…

Întorcându-ne la cartea lui Dumitru Bacu, mărturiile lui sunt zguduitoare. Dacă tot procesul reeducării a început rudimentar şi paşnic la Suceava, la Piteşti a atins cote de infern, unde psihologic erau supuşi anxietatii, depersonalizări prin presiunea forţei brute ce întrece orice limite de rezistenţă. Citind metodele, înşiruirea victimilor şi a ucişilor cartea mi-a dat insomnii, iar când adormeam mă cuprindeau coşmarurile şi mă zbăteam să mă trezesc. Faceţi rost şi citiţi-o, face parte dintre adevăratele dovezi de condamnare a comunismului. Veţi afla despre studentul Gheorghe Şerban care s-a sinucis, aruncându-se de la etajul trei să scape de tortura psihico-fizica, de studentul Bogdanovici care a înebunit în cruntele bătăi şi mergea la Ţurcanu să-l implore să-l omoare în bătăie. Ţurcanu nu a ezita să-l omoare prin lovituri cu bocancii în abdomen pâna i-a produs hemoragii fatale, iar certificatul de deces eliberat de conducerea închisorii avea diagnosticul de dizenterie! Au fost mulţi studenţi care încercau orice metodă de sinucidere şi studenţi ucişi, Dumitru Bacu da o cifră de 15 cazuri. Apoi citim despre teroarea pe care au indus-o la Canal studenţii reeducaţi sau în alte închisori, despre comportamentul bestial al studenţilor reeducaţi care luau medicamentele colegilor lor bolnavi de tuberculoza avansată la inchisoarea sanator din Târgu Ocna.

Şi totuşi, în această neagră teroare, în care nici un student nu a scapat nereeducat, începe rezistenţa. Întâi la Piteşti, apoi la închisoarea de la Ocnele Mari şi Gherla. Directorii închisorilor au pretins că nu ştiu nimic, la fel Grünberg, Dülberger şi Zeller, dar vor cerceta. Întradevar reeducarea este frânată, apoi stopată şi se deschid anchete. Se aranjează un proces care dovedeşte neamestecul şi necunoaşterea faptelor de către factorii de răspundere până ce nu au fost sesizaţi şi sunt condamnaţi la moarte sau închisoare pe viaţa fostele lor unelte, ce le-au fost atât de obediente şi sârguincioase, pentru ştergerea urmelor. Au rămas însă martori! Interesant, atât Virgil Ierunca cât şi Dumitru Bacu, îl includ şi pe studentul medicinist Gheorghe Calciu printre reeducatori, considerat la Gherla drept unul dintre colaboratorii apropiaţi a lui Ţurcanu. A fost şi el luat de la Gherla, unde era cunoscut ca eminenţa cenuşie a directorului inchisorii şi dus la Bucureşti în cadrul procesului intentat capilor reeducării. Nu a recunoscut nimic şi a scăpat cu viaţă. Eliberat în 1964 s-a preoţit, dar a uitat să depună mărturia despre Piteşti…

De curind am citit în „ Memorialul Durerii” al doamnei Lucia Hossu Longin, capitolul „Experimentul Piteşti”, unde sunt numai 12 pagini ce conţin comentarii şi interviuri. Se comentează, în limita spaţiului rezervat, esenţialul despre Piteşti în care este trecută şi aprecierea lui Aleksandr Soljeniţân despre Piteşti: „a fost cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”. La interviuri, generalul Grunberg-Nicolski cu dezinvoltură a negat amestecul său în procesul reeducării prin tortură a deţinutilor politici, în timp ce Petre Ţuţea, care la închisoarea de la Ocnele Mari s-a confruntat cu studenţii reeducatori prefera să nu dezvaluie această năpastă, ce a început de Sfântul Nicolae 1949 la Piteşti.

_____________

„MOSSAD“

“Welcome to the Mossad. Its full name is Ha Mossad, le Modiyn ve le Tafkidim Mayuhadim ( The Institute for Intelligence and Special Operation) Our motto is:

“By way of deception, thou shalt do war”

(pagina 53 din BY WAY OF DECEPTION de Claire Hoy si Victor Ostrovscky editia intiia apruta in 1990 )

M O S S A D

Si Mossad-ul a avut un fel de pacepa. Se numeste Victor Ostrovsky . Zic un fel fiindca diferentele sunt mari: pacepa a fost o sluga fara identitate si morala nationala, care si-a tradat stapinul si colegii, pe cind Victor Ostrovscky a fost un ofiter al Mossad-ului, dedicat poporului israelian, dar cind a fost impins peste limita moralei sale si-a dat demisia, nu a trecut in tabara cealalta ca pacepa. S-a retras si a scris, impreuna cu Claire Hoy, BY WAY OF DECEPTION cea mai detaliata prezentare pentru publicul din lumea larga a institutului de inteligenta si operatiuni speciale ale Israelului . Prin aceasta prezentare – cartea a aparut in 1990 si rapid a fost tradusa si editata in numeroase tarii ale lumii – cititorii de pretutindeni au aflat foarte multe date despre Mossad . Au inteles structura complexa si functionalitatea variata a acestui serviciu de spionaj si tot felul de operatiuni inteligent organizat si eficace prin agresivitate.

Victor Ostrovsky, naratorul principal al acestei “bombe cu adevar”despre Mossad este evreu. S-a nascut in Edmonton, Provincia Alberta, Canada in 1949. Tatal sau a fost aviator in armata canadiana in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial, dupa care a plecat in Israelul, unde s-a inrolat in armata israeliana, fiind capitan. Mama sa, invatatoare, a fost activa in miscarea de rezistenta si militara a Israelului. De la parintii sai a preluat sentimentele nobile si daruirea fata de neamul sau si la rindul sau s-a dus in Israel unde a facut trei ani armata, servind de-a lungul Riului Iordan si Inaltimilor Golan. La terminarea stagiului militar era deja ofiter. Pentru scurt timp a revenit in Canada, apoi, in 1977 s-a rentoars in Israel si si-a continuat cariera militara. Facindu-si datoria cu devotament, este remarcat de superiori sai dar si de Mossad, care isi recruteaza viitoarele cadre dupa ce in prealabil le urmaresc atent ani si ani de zile sa fie siguri de alegere. Cei ce corespund tuturor criteriilor de selectionare sunt admisi la Midrasha – academia Mossad-ului – aflata in nordul Tel Aviv-ului. Printre selectionati, abea in 1982, a fost admis si Victor Ostrovsky. Atunci, bucuros marturiseste ca a acceptat inrolarea fiindca nu credea ca armata singura poate garanta securitatea staului. Si la fel ca multi tineri ofiteri evrei vedeau in Mossad singurul serviciu de siguranta, de securitate, un simbol al virfului apararii statului israelian. Pe parcurs, atit in academie cit mai ales dupa ce a ajuns katsa (ofiter al Mossad-ului) unele idei si fapte ii vor modifica parerile si ii vor diminua elanul, ca in final deceptionat sa demisioneze. Ori, se stie ca din servicile de inteligenta nu se poate demisiona ca de la serviciile comunale, ori le tradezi, punindu-te in serviciul altora pina ce te prind si te lichideaza ori le desconsipiri public, ceea ce insemna ca iti asumi pe fata riscul primului caz. Probabil ca Victor Ostrovsky a fost atit de revoltat incit si-a asumat acest risc in locul tacerii.

Aparitia volumului BY WAY OF DECEPTION in 1990 a fost o mare bomba.

Pentru primadata, destainurea si dezvaluirile facute de catre un ofiter incadrat in nucleul Mosad-ului a avut efectul unei bombe care a explodat in plin. Devastator a aruncat in aer ceea ce se considera o fortareata inpenetrabila pina la aceasta data.

Acest serviciu de inteligenta, spionaj si operatiuni speciale a fost infiintat in Septembrie 1951 dupa doi, trei ani de planuiri minutioase la care a luat parte activ prim-ministrul David Ben-Gurion. Este un serviciu absolut independent, secret si autofinantat. Pina la aparitia cartii lui Victor Ostrovsky nu se stia prea multe despre Mossad doar ca exista si actioneaza peste tot. In mass medie era prezentat foarte rar cu succese din citeva operatiuni speciale. Rasunator, pentru ca asa trebuia sa apara, a fost urmarirea si rapirea lui Adolf Eichmann din Argentina, judecarea si condamnarea la moarte in Israel. Ceea ce deosebeste esential Mossad-ul de celelalte servicii de inteligenta, spionaj si operatiunii speciale nu este numai organizarea si functionarea propriu zisa cit mai ales cantitatea de informatii care ii vin, pe tava, din intreaga lume !! Evrei din diaspora, adica cei raspinditi in intreaga lume considera de datoria lor sa fie alaturi de Israel si legatura o fac si prin agentii Mossad. Niciun alt serviciu de inteligenta nu dispune de atiti informatori in lumea larga precum Mossad-ul. De retinut.

Centrul, nucleul serviciului este mic dar consistent, format numai din 1200 de ofiteri – care nu au rang militar si sunt numiti katsa – katsas, ce isi desfasoara activitatea in opt departamente . Cum este de asteptat cel mai mare departament este cel ce primeste si prelucreaza cantitatea enorma de informatii primita din intreaga lume, fiindca nici o alta tara nu are o asemenea retea de informatori ca Israelul. Urmeaza departamentul de legatura cu alte servicii de inteligenta de la care Mossad-ul asteapta si primeste date importante, reale si in schimb le dau dezinformatii si apa de ploaie. Este dezvaluit de catre autor faptul ca, Mossad-ul stia precis despre atacul arab impotriva batalionului american ce station in Beirut, dar nu le-au transmis informatia care ar fi fost salvatoare !! Astfel in urma atacului din 23 Octombrie 1983 au murit 241 de militari americani ( pag 321-326) Un alt departament foarte bine pus la punct si eficient este cel al specialistilor in psihologia individuala si colectiva. Aici, inteligenta superioara, rafinata impleteste diabolic propaganda dezinformarii sau a intoxicatiei in masa, avind colaboratori infiltrati in toata mass media omenirii. Deasemenea, urmareste profilul comportamental si psihic a persoanele publice din orice tara, care cu argumente se opun politicii si propagandei israeliene si apoi le “trateaza adecvat”. Din acest departament se tine aprinsa flacara antisemitismului. Trebuie mentionat si departamentul operatiunilor speciale in care se pun la cale mari sabotaje, actiuni paramilitare destructive, asasinate. Victor Ostrovsky da citeva exemple,dar lista este mare si deschisa. Umanismul, democratia, concordia nu trec pragul Mossad-ului, numai pentru a se manipula cu ele. Fiind un serviciu care se autofinanteaza se deda la orice activitate din care iasa bani, cit mai multi bani: de la vinzare de armament la vinzare de droguri (pe care cel mai bine le vind prietenilor lor americani) de la antrenare de grupuri de teroristi la cele mai diverse escrocheri. Victor Ostrovschy da numeroase exemple concrete in cartea sa ce uimesc prin abjectia lor.

In 1990, la aparitia acestei depozitii despre Mossad, evreii din intreaga lume au fost alarmatii fiindca autorul ii indica clar si cu exemple cit de sirguinciosi culegatori de informatii sunt pentru Mossad oriunde s-ar afla ei in lume, sublinind ca orice evreu se considera obligat moral sa receptioneze si sa transmita agentiilor tot ce este legat de diaspora lor, de Israel. “Culegatorii de informatii” sunt in legatura cu agentii Mossad, care sunt in jur de 35.000 dispersati in toata lume (din Statele Unite pina in Romania si Russia, din Scandinavia pina in Africa de Sud, din Patagonia pina in Japonia ) iar acestia sunt in legatura cu ofiterii (katsas) Mossad-ului. La vreme acceia, scrie Victor Ostrovsky computerul Mossad-ului avea peste un milion si jumatate de fise. Sa nu neglijam ca de atunci au trecut 20 de ani, electronica si informatica s-au dezvoltat enorm, a aparut internetul, care este cea mai extraordinara inventie in comunicatia omenirii. Lucrarea nu a convenit nici celorlalte mari servicii de informatii, fiindca indirect erau puse in inferioritate fata de eficacitatea profesionala a celor de la Mossad. Cu o structura simpla si un numar redus de ofiteri, Victor Ostrovsky la vremea aceia vorbeste numai de 1.200 de katsas, Mossad-ul are un randament similar cu CIA ( 25.000 angajati) sau cu KGB cu cei 250.000 de kegibisti !! Americanii au fost socati sa afle din aceasta carte ca, Mossad-ul are o unitate secreta, speciala, perfect acoperita de katsas pe teritoriul tarii lor care ii spioneaza din toate punctele de vedere , denumit AL. Un adevar greu de digerat, avind in vedere ca dupa Germania, Statele Unite au pompat cei mai multi dollari in statul prieten israelian. Si canadienii au avut parte de surprize aflind ca Mossad-ul , cu predilectie, foloseste pasapoarte canadiene pentru agentii lor acoperiti care cutreiera lumea ca joviali cetateni canadieni ….

Si acum, fiindca suntem oameni liberi intr-o parte a lumii libere ce isi zice democrata si civilizata (civilizatia, totusi nu inseamna numai a nu mirosi a transpiratie) sa ne permitem si intrebarea: este posibil sa avem evrei in Romania fara Mossad ?!? Pina acum am pus aceasta intrebarea doar in particular si de fiecare data am primit acelasi raspuns: imposibil ! Si am primit tot felul de expicatii care sustin raspunsul,incepind cu:“unde e evrei e si Mossad-ul cu holocaust si antisemetism dupa el”

Aceasta a aprut si mai clar, pronuntat si continuu dupa executarea dictatorului antisemit ! La inceput, a aparut cuplul Brates – Stark alertindu-i pe bucuresteni, ca sunt atacati in citadela televiziunii libere de teroristi, de palestinienii lui Ceausescu ! Groza generala. Apoi a sosit frumosul revolutionar Petrica a lui Valter Roman in pulovar rosu si dupa el “Mos Mossad” alias Silviu Brucan, care le-a spus romanilor ca sunt “stupid people” Imediat, noii revolutionari au acceptat verdictul si dupa ei toata mass media si cultura …dar toate astea au fost doar inceputul,dupa 17 ani multe s-au mai petrecut si se petrec…

_____________

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s