■ GÂNDURI DE DEPARTE – o rubrică de Alexandru Nemoianu (SUA)

CRIZA FINANCIARĂ AMERICANĂ. CE NU SE SPUNE

Cateva precizari privind tulburarile financiare si  observatii „americane”.

Pana la un punct situatia americana este ,inca,atipica pentru  Romania.

In America,i.e.SUA,exista o stare de consumatorism peste mijloacele reale,toata lumea este in datorie.In aceste conditii permanent trebuie sa existe linii de credit deschise.Daca aceste linii se blocheaza intreaga structura colapseaza.In momentul de fata „liniile” au fost si sunt supraextinse.Si cauza,nimeni nu vrea sa o spuna dar toti o stiu,este razboiul.

Aceste razboaie  au costat pana acuma circa un trilion de dolari.Totul,totul s-a facut pe datorie.”Normal”,daca ar fi fost un razboi necesar,ar fi trebuit sa fie pus un impozit suplimentar.Dar fiind un  razboi „optional”  administratia nu putea face asta.Daca ar fi facut-o razboiul ajungea in casa fiecaruia si se ajungea la proteste colosale.Asa liniile de credit au fost supraextinse,plus incorectitudinea bancilor si lacomia  creditorilor si debitorilor si adausul „subprimelor”,si s-a ajuns la „perfect storm”.

Aceasta stare anormala din America exista si in imobiliar.

„Casele”(dincolo de calitatea lor care si ea este indicativa) sunt instrumente financiare.Peste 80% din structurile existente sunt pe datorie! Criza creditului a facut ca in momentul de fata,din  imobilele ,”casele”,repet existente, una din zece sa fie in „dafault”,incapacitate de plata.Daca aceste case ar fi „executate” s-ar ajunge  ca pe strazi sa fie zeci de milioane de „boschetari”.Apocaliptic.

In momentul de fata  singura parte „buna” este ca toti deponentii,mari si mici,sunt intr-o „barca”.Rechinii cei mari vor trebui sa duca  dupa ei si pe depunatorii „normali”.Singurii care vor avea cu adevarat de suferit sunt,culmea, datornicii „de rand” si apoi platitorii de impozite.Statul capitalismului salbatec si-a dat arama pe fata si „pe fata” apara,cu violenta,pe cei care fac jocurile.

Deci in aceste conditii  pentru cei care au depozite  mici sau moderate singura modalitate de a scapa este ,dupa expresia de aici, sa stea „tight”,adica sa aiba rabdare si sa „calatoreasca” pe val.Considerand enorma infuzie de lichiditati,acuma se vorbeste de pana la un trilion de dolari,pe care o va face in zilele imediat urmatoare,poate Luni ori Marti, Federal Reserve a SUA(Federal Reserve nu este institutie controlata de Statul American,cum foarte gresit se crede.Statul american imprumuta de la ea.)pentru viitorul imediat piata se va stabiliza.Iar apoi…

__________________

CONSECVENŢA NEFERICITĂ

Conventia Partidului Republican a ales drept candidat la Vicepresedentia Statelor Unite pe Sarah Palin,gevernatoarea statului Alaska.O slujba pe care o detine de doi ani.

Aceasta femeie are ca „experienta” : absolovirea unui colegiu in statul Idaho(echivalentul unui soi de „sorbonica” din Baile Herculane),functia de primar intr-o asezare de dimensiunea Balotei,si imprejurarea ca a facut cinci copii.Intre ei o fata care la 17 ani este gravida(evident fara a fi casatorita.)Dincolo de asta Sarah Palin a jucat basket in liceeu si in echipa locala,pentru agresivitatea si lipsa ei de sportivitate, a fost numita „baracuda”.In plus Sarah Palin practica ,gesticuleaza,fanatic,caci ea este mult prea superficiala pentru a avea convingeri,fie ele si gresite.Spre exemplu aceasta femeie in mod clar cere interzicerea legala a intreruperilor de sarcina,fie ele cauzate de viol sau incest.In plus saracacioasa ei viata publica a fost bantuita de incorectitudini si abuzuri.Dincolo de asta aceasta femeie nu are absolut nici un fel de „credential”,ea este tipica pentru cea mai periculoasa categorie sociala din Satetele Unite,”gunoiul alb”.Oamenii albi care sunt esec social,fara educatie,frustrati si trezorieri ai celor mai jalnice si josnice sterotipuri sociale si rasiale.

Inca mai grav aceasta femeie,aceasta ,efectiv,”neica nimeni”, a avut impertinenta si inconstienta , ca in singurul interviu dat pana astazi(in 15 Septembrie,2008) si care a demonstrat monumentala ei ingnoranta nu in probleme de politica externa ci de geografie elementara, sa declare ca „probabil Statele Unite ar fi trebuit sa faca razboi Rusiei pentru a sprijini regimul lui Misha Sakashvili in Georgia”.O declaratie care a ingrozit.Aceasta „neica nimeni” nu are habar ce inseamna un holocaust nuclear si aparent nici nu cauta sa afle.Este inspaimantator ca ea,potential,ar putea ajunge Prsedinte al Statelor Unite considerand ca John McCain are 73 de ani si in mai multe randuri a avut atacuri de melenoma(cancer al pielii) si ca doctorii nu i dau mai mult de trei,patru ani de viata.

Dar numirea acestei femei naroade la o candidatura de asemenea importanta dovedeste,pe de o parte,disperarea celor mai reactionare cercuri din Statele Unite,gata sa foloseasca prejudecatile rasiste ale „gunoiului alb” impotriva lui Barak Obama,si o funesta,nefasta,consecventa.

Aceste cercuri ultra reactionare si-au pierdut masura.

Ele cauta sa dezlantuie razboaie cu dinadinsul,inclusiv holocaust nuclear, in dorinta dementa ca s-ar putea imbogati inca mai mult.Dovada clara este modul in care aceste cercuri au speculat dezastrul provocat de uraganul „Ike”,care a devastat statul Texas.

Pe fundalul acesti dezastru cercurile cele mai reactionare si „varful lor de lance” „petrolistii”(reprezentati de George W.Bush, Dick Cheney ,John McCain si eiusdem farinae),au scumpit pretul benizinei cu peste 30%.

„Motivul”,stricaciuni la rafinarii!

Pana ieri cauza scumpirii benzinei era consumul prea mare de petrol al Chinei si Indiei,iata ca azi este un alt „motiv”.

In momentul de fata singur Poporul American poate stavili pe acesti atleti ai raului alegand pe Barak Obama ca Presedinte.La caz ca acest lucru nu se va intampla se va adeveri din nou ca, „popoarele au conducatorii pe care ii merita”.

__________________

O TABĂRĂ DE LAIEŢI

In jurul Spitalului de Urgenta Floreasca este asezata o tabara de laieti , probabil parte a unei satre.
Acest grup tiganesc este temeinic organizat.
La vremea noptii ,separat barbatii de femei,ei dorm sub cerul liber sau,la vreme de ploaie,sub colonadele cladirii din apropiere,o fosta posta.
Cum spuneam , acolo dorm si vietuiesc.Dimineata pot fi vazuti sfatuind si band cafele.Traiesc din doua florarii ,la capatul dinspre strada „Stefan cel Mare” al Caii Floreasca si din controlul parcarilor la spital.
Femeile si cei tineri fac „lucrul” iar barbatii maturi se ocupa de furnizare si paza,control al eventualilor „recalcitranti”.Domina lumea interlopa din jur prin numar si organizare.Fara indoiala ca politia locala li se supune,voit(coruptie) sau nevoit(intimidare).
In jurul taberei tiganesti roiesc cersetori de „mana a doua”,care fara indoiala sunt taxati de catre laieti,curve,copii fara capatai,care se prostitueaza sau cersesc.Supunerea acestor „auxiliari” este neconditionata.(Interesant , acesti „sluga la darloaga” au o vedere laterala incredibil de agera;observa totul si dau alarma,la caz.)
Aceasta tabara tiganeasca este un exemplu de economie subterana in Romania si tot exemplu si simptom al unei societati bolnave si unei „stapaniri” corupte si nocive sistemic.

___________________

OBLIGAŢIA DE A SCRIE

Cred ca oricine va parcurge scrierile lui Aurel Sergiu Marinescu va intelege un lucru esential;ca el nu scrie „de dragul de a scrie” ci pentruca scrierea lui este necesara. Pana la un punct lui dar, fara indoiala, mai ales celor din jur si inca mai vartos celor care iubesc adevarul.

Existenta lui Aurel Sergiu Marinescu , in sine, este o istorie fascinanta, tulburatoare si exemplara. Cred ca multa vreme el insusi a avut indoieli ca va avea prilej de a scrie (si ma gandesc la deceniile pe care le-a trecut in temnitele bolsevice). Deaceea, atunci cand a avut conditie sa scrie, a facut-o cu patima, fara ragaz, intr-un ritm care, pentru oricare altul, ar fi fost sufocant. Cred ca Aurel Sergiu Marinescu nu simtea nevoia de a scrie ci simtea obligatia de a scrie.

Rezultatul, azi, in Ianuarie, 2008, este impresionant.

Sunt azi , in bibliotecile cetitorilor si ale institutiilor de specialitate, paisprezece volume, fiecare de cateva sute de pagini, sub semnatura lui Aurel Sergiu Marinescu. Acestea nu sunt volume de beletristica sau „impresii”, sunt lucrari alcatuite cu temei, la capatul unei munci gigantice, purtata in arhive si in biblioteci, sunt lucrari de referinta.

Cele sapte volume, aparute pana acuma!, dedicate exilului romanesc si, foarte modest , purtand titlul de „O Contributie la Istoria Exilului Romanesc” sunt o lucrare monumentala, deschizatoare de drumuri si o lectura obligatorie pentru oricine se ocupa cu istoria celor care si-au aflat liman in afara hotarelor Romaniei dupa ocuparea ei de catre hoardele bolsevice.

Aurel Sergiu Marinescu continua sa scrie neobosit si prin ce a facut si ceeace va mai face, merita un loc special in galeria istoricilor romani contemporani.

ALEXANDRU NEMOIANU

____________________

PACEPA DESPRE OBAMA???

Acest articol nu face decat sa repete cateva dintre sterotipurile celor mai reactionare, retrograde cercuri din Statele Unite si cateva dintre stereotipurile care sunt raspandite despre Barak Obama. Substanta acestor “acuze” este penibila. De fapt cred ca ati si observat ca acest dobitoc ramolit, dinozaur reactivat, nici nu vorbeste despre Obama ci vorbeste despre el insusi, nici macar despre Raul Castro.
In acelasi timp imprejurarea ca serviciile antiObama , care reprezinta asa cum spuneam, cele mai reactionare, agresive si extremiste grupuri din viata politica a Statelor Unite, au trebuit sa reactiveze o fosila a razboiului rece, dovedeste disperare. Un semn bun!
Obama nu este la nici un caz o “mare personalitate”, aparitia lui insa reprezinta setea salbateca de schimbare, faptul ca pana si o populatie conditionata la maximum ajunge un prag al exasperarii. Si inca ceva.
Valul care l-a facut posibil pe Obama inca, repet inca, se mai acopera si falfaie drapelul national. Urmatorul val nu o va mai face.

_________________

CRIZA ECONOMICĂ

De peste un an economia Statelor Unite se afla in stare proasta.
Economistii au avansat diferite pareri,pronosticuri,etc. Multi au despicat firul de par in patru cautand sa “defineasca” momentul de intrare in criza economica.Tehnicalitati de felul ” criza poate fi declarata doar in conditiile cand in doua trimestre consecutive volumul produsului economic scade”. Fapt ramane ca valoarea dolarului a scazut, puterea de cumparare a populatiei a scazut,preturile au crescut si la fel si inflatia.In plus ,chiar si pentru un amator,urmarirea jocului bursei,cu scaderi si apoi reveniri abrupte,uneori in cursul aceleiasi zile,trebuie sa fie semn ca la “nivelul cel mai inalt” exista nervozitate la limita de a se preschimba in panica.Deci , dincolo de “tehnicalitati” ce ramane fapt este ca economia Statelor Unite este bolnava.Mai mult.
Aceasta stare proasta afecteaza in chip direct,si va afecta tot mai direct,economiile tuturor celor care au aprobat Statele Unite ,in tot ce au facut in ultimii opt ani,fara rezerve,slugarnic.Dar dincolo de acest fapt,care nu ar trebui dezbatut,ca economia Statelor Unite este in criza,trebuie sa ne intrebam care poate fi cauza.
Este un adevar ca economia de piata se dezvolta ondulatoriu,ca perioadele de crestere sunt urmate de “ajustari” care fac posibila o relansare.Dar in momentul de fata criza economica nu este o asemenea “ajustare”,este consecinta unor decizii catastrofale luate de catre factorul politic,de catre administratie,in chip consecvent vreme de opt ani.
Administratia lui George W. Bush a fost expresia unei stari de orgoliu, de “hybris” imperial.
Situatia,din capul locului anormala,creata de terminarea “razboiului rece”,starea de “unipolaritate” a fost catastrofal interpretata ca o vreme in care Statele Unite pot face “tot ce vor”. Asa s-a ajuns la declansarea razboiului catastrofal si optional din Irak.
Acel razboi,care nu a avut nici o legatura si nu are nici o legatura cu lupta contra “terorismului” sau cu evenimentul tragic de la 11 Septembrie,2001, a fost o “alegere” si un capriciu al unei administratii inepte.
Rezultatele sunt bine stiute. Ce este mai putin stiut este ca Statele Unite au cheltuit,dupa unele estimari ,circa un trilion de dolari,o mie de miliarde de dolari!,si cheltuiala continua.Din demagogie , administratia a purtat si poarta acest razboi fara sa ridice impozitele,deci il poarta cu bani de “imprumut” si care vor trebui sa fie platiti de catre administratii viitoare.Dar dincolo de cinismul administratiei Bush , ramane realitatea ca nici o tara din lume,nici macar cea mai bogata,nu poate trai vesnic din imprumuturi.Scadenta a sosit si asta este cauza actualei crize economice.

Un alt fapt ramane ca intreaga planeta va avea de suferit in urma acestei crize creata de catre administratia Statelor Unite.(Poate ar fi bine ca apologetii “globalismului” sa isi puna anume intrebari despre virtutile sistemului .)
Ramane insa incalificabil ca ,tot din demagogie,pana acuma,nimeni dintre cei care au glas in viata politica planetara nu vrea sa numeasca,sa spuna pe nume, cauzei .Politica “strutului” nu face decat sa prevesteasca amanarea rezolvarii ,care va veni oricum.Cu cat va fi mai tarziu cu atata va fi mai rau.Pentru toata planeta.

_________________

„CURENTUL“ PRO OBAMA REFLECTĂ DORINŢA DE SCHIMBARE

Aici exista o mare agitatie privind viitoarele alegeri prezidentiale.Aceste agitatii privesc mai ales alegerea candidatulu Partidului Democrat.Optiunea este intre Hillary Clinton si Barak Obama.

Hillary Clinton este simbol al “vechiului”,al politicianismului,cinismului,incorectitudinii morale.In plus asocierea ei cu fostul presedinte Bill Clinton,cel care a acordat minciunii statut de acceptabilitate,este in sine ceva rau.

Despre Barak Obama nimeni nu stie mare lucru si de fapt cred ca nici nu sunt prea multe de stiut.In fapt in asta sta “problema”.

In momentul de fata in viata publica a Statelor Unite a avea “experienta” este o paguba,o dovada de complicitate.

Nimeni nu a avut mai multa “experienta” publica decat VP Dick Cheney sau fostul ministru al apararii,Donald Rumsfeld, si ce folos a avut tara?

“Curentul” pro Obama reflecta dorinta de schimbare,poate chiar tendinta istorica a Statelor Unite de a se “reinventa” periodic.

Este posibil ca “establishment”-ul sa impuna pe John McCain ( caci Hillary este atata de antipatizata incat nimeni nu va vota pentru ea) . Asta ar insemna inca patru ani de politica “Bush”.Parerea mea este ca,in acest caz, economia se prabuseste complet si sistemul poate imploda.Si dupa aceea va urma “un Obama” oricum.

_________________

DRUJINA VAREGA

In anul 988 Bizantul si Imparatul porfirogenet,Vasile al II-lea,se aflau in primejdie de moarte,atacati si asediati.In acel ceas al primejdiei supreme un corp de sase mii de luptatori,de o vitejie si cu o vointa de lupta neantalnite pana atunci,au salvat Imparatia Ortodoxa si pe Imparat,au zdrobit pe dusmanii lor si au facut cu putinta momentul de maxima slava a Bizantului.

Acei ostasi fara egal fusesera trimisi de catre Cneazul Vladimir al Rusiei si ei erau legendara “drujina varega”.Sub semnul jertfei pentru “Tar si Pravoslavnicie” Rusia intra in Istorie.

Probabil aceste cuvinte vor fi socotite chiar ceeace sunt,emotionate.Dar cred ca ele se potrivesc pentru momentul istoric,cand Vladimir Putin isi incheie doua mandate ca Presedinte al Rusiei.

Doua mandate care au facut din Rusia ,din nou, o tara tare,sub lege,pentru lege si pentru Dreapta Credinta iar din Vladimir Putin un om pentru totdeauna.

Stiu bine ca sunt foarte multi cei care din “rusofobie” au facut o manie.La fel de bine stiu ca pentru Neamul Romanesc “rusofobia” nu ar trebui sa fie o optiune.Sunt multe lucruri pe care le putem schimba dar nu si asezarea geografica.Dar dincolo de asta oare ce raspuns s-ar putea da,in buna credinta,intrebarii,”oare cine a facut bine tarii sale,Vladimir Putin sau George W.Bush si care dintre ei ar putea fi oferit ca exemplu si model demn de urmat?

Personal cred ca Vladimir Putin este unul dintre cei care alcatuiesc “drujina varega” in rostul ei vesnic.

_________________

O ISPITĂ PENIBILĂ

Fiecarei generatii omenesti i-a fost dat si ii este dat sa treaca printr-o schimbare majora de regim politic;fie prin schimbarea unei “domnii” indelungate fie sub forma schimbarii de regim politic, pur si simplu.

Rostul acestor schimbari, cred ca este lasat sub semnul milei de Sus pentru a arta ,tuturora si fiecaruia,ca nu trebuie sa se nadajduiasca in oameni si asezari omenesti,ca “schimbarea domnitorilor este bucuria nebunilor”. Ca asa este ne-o arata repeziciunea cu care o “domnie” sau un regim politic trecut sunt uitate;timpul foarte scurt care insoteste i agitatia schimbarii politice.In chip magistral ne infatiseaza acest lucru Ion Luca Caragiale in “Conul Leonida fata cu reactiunea”.” Leonida:..ei cat gandesti ca a tinut toiul revulutiei?/Efimita: Pana seara./Leonida(zambind de asa naivitate,apoi cu seriozitate): Trei saptamani de zile,domnule.”

Dupa trecerea acestui foarte scurt timp de agitatie inutila oamenii vad ca necazurile lor au ramas aceleasi,ca intrebarile la care trebuie sa dea raspuns au ramas aceleasi ,ca optiunile pe care trebuie sa le faca au ramas aceleasi poate,imbracate in alt ambalaj.Mai ales neschimbata ramane, in vremi si sub vremi ,obligatia,am putea sa ii zicem condamnarea,de a face alegeri intre bine si rau,alegeri care pe fiecare il aseaza,in veci,”de-a dreapta,ori de-a stanga”.In acest context exista si a existat o ispita penibila,care tine de lene si de lene de a gandi(altcum zis si prostie) care sunt pacat.

Obligatia de a alege intre bine si rau este sadita in insasi firea omului,este un dat,este libera voie ,pe care nimeni nu o poate inlatura sau de la care nimeni nu poate abdica.Dar sunt multi cei care cad in ispita jalnica de a “lupta” contra raului de ieri si de a sta ,calduti,complice raului de azi.Este o ispita degradanta si rusinoasa,fetida,natanga.Caci cei care o aleg nu pricep ca ,”luptand” contra raului de ieri, dovedesc ca pricep diferenta dintre “bine” si “rau” dar,stand complici raului de azi, dovedesc ,in egala masura, ca in deplina intelegere si cu libera voie aleg sa piarda si lumea asta si pe cea viitoare.

_________________

UN EŞEC POLITIC CATASTROFAL!

Adunarea tarilor NATO (asa zisul, “summit”!) de la Bucuresti, de la inceputul lui Aprilie, 2008, nu poate fi caracterizat, din punctul de vedere al Romaniei si inca mai exact al politicii externe a acelei tari, decat drept un esc catastrofal.

Politica are drept trasatura determinanta pragmatismul, rezultatele practice, altfel spus, “ce dau si ce primesc in schimb”.

Administratia penibilului si ridicolului Basescu a cheltuit bani, a etalat poate cel mai dezgustator servilism romanesc din vremea stalinismului incoace(prin modul in care a salutat, in pozitie incovoiata, tote aberatiile privind includerea Ucrainei si Georgiei in NATO, aberatii promovate de catre George W. Bush strict demagogic si cred, in bataie de joc), a enervat si creat ostilitatea tarilor vecine pentru Romania(a Serbiei, a Ungariei si probabil pentru totdeauna, a Rusiei), dispreul unanim pentru propria administratie (”secondand” aberatiile unui stat neeropean si stand impotriva tarilor europene “vesnice”, adica Germania si Franta), a calcat in picioare firava imagine de stat “sub lege” a Romaniei (asmutind haita de trogloditi tembeli care reprezinta “serviciile de ordine” romanesti impotriva unor demonstranti pasnici) si, toate acestea pentru ce?

Pentru servilismul jenant al lui Basescu, Romania nu a primit nici macar firava rasplata de a fi ridicata obligativitatea vizelor pentru cetatenii ei care doresc sa drumeteasca in SUA dar va avea obligatia sa trimita carne de tun in aventurile militare neghioabe puse la cale de administratia George W. Bush.

Adunarea statelor NATO de la Bucuresti a dovedit, odata in plus, ca aceasta alianta este un anacronism si o inutilitate. Adunarea a mai dovedit ca lumea “unipolara” a incetat, ca tarile Europei sunt hotarate sa isi urmeze destinul, cu sau fara binecuvantarea Statelor Unite. S-a mai vadit care sunt tarile cu vocatie europeana si care nu. Intre primele, cu steagul sus, s-a calificat Ungaria si intre cele din urma, cu rusine, s-a aflat Romania administrata de nevrednicul Basescu. Acest nume, predestinat, vorbeste si el despre penibilul esec suferit de politica externa romaneasca la inceputul lui Aprilie, 2008.

_________________

PILDA CU „CARDINALI“

30 Decembrie, 2007

Aici in Phila. continua vremea relativ calda, plus cinci grade Celsius.

In asemenea imprejurari am facut lungi plimbari cu Andrei intr-un frumos parc din apropiere. La un moment dat ne-am oprit sa hranim pasarele, multe, bucuroase, vesele. Intre ele era un stol de “cardinali”. Pasari locale , mici cam cat o mierla, rosii la penaj, cu fete frumoase dominate de un mic coif, creasta. Barbatusii sunt, ca la toate speciile, mai semeti si cu penaj mai viu, mai atragator.

In acest caz “barbatusul” avea in stol vreo patru ocrotite. Modul in care mancau era absolut pilduitor.

Barbatusul atragea atentia asupra boabelor in chip egal, fiecareia dintre ocrotite, pe rand. Ele nu se ingramadeau, nu mancau cu lacomie, ci pe rand, cuvincios si dupa fiecare invitatie isi aratau recunostinta, multumeau, atingand delicat ciocul barbatusului. El statea rezervat si abea dupa ce ele s-au hranit a ciugulit si el cateva boabe, cumva neatent.

Era atata cumintenie, intelepciune, bun simt in stare pura, incat m-au podidit lacrimile, ca pe nebun.

_________________

~”CONGRESUL” EPISCOPIEI DE LA „VATRA”

„Congresul” Episcopiei de la „Vatra” a fost, anul acesta fara evenimente neplacute si in esenta a fost „stabilizator”. Nici un fel de decizie importanta sau posibil importanta nu a fost luata si cei adunati au facut, cam ceea ce ar trebui sa faca, sa se ocupe de gospodarire si a aflat cai la starile imediate. Deci nu in a zidi „planuri” si proiecte populate de elefanti albi. In plan personal a fost un castig al Arhiepiscopului Nathaniel si al celor care stau pentru binele acestei Episcopii. Cred ca dezamagit s-a aflat Episcopul Vicar Irineu care ar fi dorit sa devina un soi de „conducator” al Romanilor care abea vin din „tara”. Oameni care nu stiu nimic despre lumea in care intra, sunt extraordinar de vulnerabili emotional si material, nespus de lesne de inselat si folosit. (Una dintre cele mai penibile cai fiind abordarea unui soi de „nationalism” de opereta si circumstanta, „opus”, chipurile, „americanismului”.) In acest sens direct (intr-o conferinta) si indirect, prin folosirea continutului ei, a fost, hai sa zic, utilizat punctul „meu” de vedere. Esentiala este pastrarea „modului de gandire”, a modelului existential romanesc, si nu forma exterioara, organizatorica. Atata vreme cat valorile fundamentale, de credinta si traditie romaneasca, sunt vii, nu piese de muzeeu, comunitatea nu are de ce se teme. (Evident, „alternativa”, adica izolarea de lumea americana, nu poate folosi decat unor administratii necesar vremelnice, din Romania.) Personal nu am fost implicat direct, ci doar indirect si pozitia Centrului, de institutie total independenta a fost de mult folos si s-a consolidat ca atare in perceptia comunitara. Deci, la capatul acestor zile, pot spune ca a fost bine.

______________

~”LOC” ŞI „DREPT”

Important este sa nu abandonati „locul” unde aveti un „drept” si o obligatie inprescriptibile. Toate,absolut toate civilizatiile si culturile si toate injghebarile omenesti care au insemnat ceva ,s-au intemeiat pe cultul mormintelor. Iar cumva in legatura cu cele spuse as vrea sa mai adaug un gand.

Poate ca una dintre cele mai degradante ispite ale fiecarei generatii este cea a „unanimitatii” de gand.Inca mai vartos cand aceasta „unanimitate” este fortata de catre o „putere” lumeasca sau,mai exact,de catre o ocupatie.Sfantul Antonie cel Mare avertiza fara putinta de tagada in acest sens,”va veni o vreme cand oamenii vor innebuni iar pe cel care nu va innebuni il vor ura,caci nu va fi ca dansii”.

_________________

~”LUMILE PARALELE” DIN ROMÂNIA

# Exact acuma doua ore vorbeam despre prapastia si „lumile” paralele existente in Romania.
O clasa politica ne mai avand legatura cu Neamul de peste trei sute de ani si o intelectualitate autentic parazitara.Atata de parazitara incat nu poate fi altcum.Autonom ar pieri imediat.Bugetofori si fripturisti. Iar dincolo ,un Neam care isi duce existenta in rostul sau.Iarasi imi amintesc de anume locuri din Borloveni unde se simte tanjirea naturii dupa „Parusie”,locuri unde se poate presimti lumea asa cum era inainte de cadere.Asemenea locuri nu au fost lasate degeaba. Nu va faceti griji peste masura.Dumnezeu nu abandoneaza ceeace este al Lui si stie vremea cand sa ne daruiasca putere si somn viu

# Dezmatul trepadusului si a cetei sale realmente a capatat aspect de cosmar.In context am vazut si un soi de declaratie a lui Mihai Duda,zis Hohenzollern. Sigur ca omul nu mai este in mintile lui(din capul locului putine,caci prostia i-a fost unanim si intotdeauna recunoscuta) dar totusi sa declari pe Carol ii ca „cel mai de seama om politic roman” este peste masura.Un criminal odios si care are „meritul” de a fi facut cu putinta caderea Romaniei.Carol al II-lea a deschis poarta nelegiuirilor din Romania: incalcarea si preschimbarea legilor fundamentale ale tarii, dezmatul public, furtul din bani publici pe fata,uciderea prizonierilor, procesle si crimele politice,etc. Nu este vorba aici despre cine au fost „victimele” lui,este vorba ca el(Carol II) a facut cu putinta sistemul fara-de-legii. Intr-un fel imi pare ca personalitatea exemplara a actualilor dezmatati este Carol II. Sigur ca ei difera in decor dar asta este secundar.
10 mai

# Cele ce se spun despre „trepadus” sunt nespus de folositoare. Este foarte interesant ca din nou metoda „planificarilor” da gres.Adica.

Este limpede ca in Romania,post 1989, s-a cautat impunerea unui „model” articulat pe „succesele vestului”.Personal cred ca tot mai mult s-a cautat inaintarea a ceva asemanator sistemului prezidential american.Dar incercarea a fost depasita de istorie mai devreme de a se aplica. Concret. In momentul de fata in SUA se cauta modalitati de a nu mai face cu putinta repetarea cazului W.(Adica un oligofren care sa aiba putere discretionala).Lipsa de sincronizare este evidenta.In Romania „grupul” exact asta incearca sa impuna,un sistem „prezidential” absolut.Cu toata siguranta ca in termen „lung”(care foarte bine poate insemna cateva zile!) nu vor reusi. Dar ce este cu totul dezgustator si personal urasc poate mai mult decat pe „trepadus” ,este comportamentul derbedeilor ajunsi in fruntea „culturii”(Patapieivici,Liceeanul,Pippidi ei toti uratii aia).Si cu asta ajung la sentimentul ciudat de care vorbeam. Intre lucrurile din „Bucurestiul stapanirii” si lumea reala (Draganesti,Borloveni) este o prapastie de netrecut(ca intre Sanurile lui Avraam, in care se afla saracul Lazar si locul unde se chinuia „bogatul cel nemilostiv”.) Culoarea soarelui este alta.In acest context si din acest sentiment sunt incredintat ca acesti derbedei nu vor putea sa „castige”.

10 mai

_______________

~”SOLIA” – UN EXEMPLU DE CONTINUITATE CULTURALA

Cred ca gazeta si calendarul „Solia”,ale Episcopiei Ortodoxe Romane din America,indrumate de catre IPS Arhiepiscop Nathaniel si redactate de catre Diaconul David Oancea,pot fi date ca exemplu de continuitate culturala.

Ele apar neantrerupt de peste saptezeci de ani si deci sunt intre cele mai longive publicatii tinand de spatiul cultural romanesc. In acelasi timp ele,gazeta si calendarul „Solia”,sunt un exemplu de viata in Traditie romaneasca,in model existential romanesc ,adica in intelegere romaneasca a diferentei dintre bine si rau. Este vorba,mai ales,de intelegerea faptului ca „modelul existential romanesc” este vesnic si nu este subordonat sau conditionat de limba in care este trait,mai ales in conditiile in care comunitatea care face cu putinta aparitia publicatiilor amintite nu este „romaneasca” ci „Romano-Americana”.

Aceste publicatii dovedesc intelegerea diferentei dintre „Traditie” ,care este viata in si prin Duh si „traditii”care sunt,in buna masura,conditionari ale timpului istoric repede trecator.

Este vorba,finalmente,de intelegerea adevarului ca,”litera ucide iar Duhul face viu”(Sf.Pavel,Corintinei II,3,6).

Cei care se drapeaza intr-un penibil „nationalism” circumstantial,prea multi dintre ei paraziti in sutana,nu fac decat sa slujeasca actuala stapanire romaneasca,nevdrenica si vremelnica.

______________

~”TOTUL ESTE SA NE TINEM FIREA „

Chiar daca la alegerea pentru Patriarh s-ar intampla si implini cel mai rau scenariu tot nu trebuie sa disperam.Ortodoxia fiind eminamente necentralizata dogmatic raul va putea fi reparat.(Cum a fost cazul iconoclasmului.).Totul este sa ne tinem firea. Scrisoarea apel catre Mitropolitul Clujului este un strigat de de alarma. Fara indoiala ca alegerea vladicii Bartolomeu ar fi salutara.Dar,asa cum bine spuneati,ma tem ca „jocurile” au fost facute si va fi „ales” cine vor „ei”.Chiar si in atari imprejurari apelul catre Vladica Bartolomeu este de folos.

_____________

~ANUL ROMÂNESC

Am credinta ca pentru cei care credem ,nadajduim si dorim asta , anul va fi „romanesc”.
Ieri dupa amiaza am stat cateva ceasuri impreuna cu oameni cumsecade taivanezi.Totul era cumsecade dar simteam in fiinta mea cea mai intima un gol nesfarsit si , brusc , Dumnezeu a intins mana Lui catre mine.
Am fost dus sau stramutat,nu stiu.Acel „gol” s-a umplut,nu a mai existat,s-a preschimbat.Eram,stiu si acuma ca am fost,in fiinta Borloveniului.Tot ce simt pentru locul acela era in mine sau eu eram in el ; erau dealurile , raul,padurea , Bunicii mei , toti pe care i-am cunoscut vreodata , mai vii si mai proaspeti decat imi pot inchipui . Si in acelasi timp eram constient si unde sunt si de cei din jur . Traiam intr-un plan paralel care avea legatura cu cel imediat doar atata cat voiam . Eram liber si in vesnicie.
Cred ca nu pot explica asa cum a fost dar ca a fost STIU . Asa cum stiu ca anul „romanesc” este si va fi.
ALEXANDRU NEMOIANU

________________

~„CRIZA ECONOMICĂ“

De peste un an economia Statelor Unite se afla in stare proasta.
Economistii au avansat diferite pareri,pronosticuri,etc. Multi au despicat firul de par in patru cautand sa „defineasca” momentul de intrare in criza economica.Tehnicalitati de felul ” criza poate fi declarata doar in conditiile cand in doua trimestre consecutive volumul produsului economic scade”. Fapt ramane ca valoarea dolarului a scazut, puterea de cumparare a populatiei a scazut,preturile au crescut si la fel si inflatia.In plus ,chiar si pentru un amator,urmarirea jocului bursei,cu scaderi si apoi reveniri abrupte,uneori in cursul aceleiasi zile,trebuie sa fie semn ca la „nivelul cel mai inalt” exista nervozitate la limita de a se preschimba in panica.Deci , dincolo de „tehnicalitati” ce ramane fapt este ca economia Statelor Unite este bolnava.Mai mult.
Aceasta stare proasta afecteaza in chip direct,si va afecta tot mai direct,economiile tuturor celor care au aprobat Statele Unite ,in tot ce au facut in ultimii opt ani,fara rezerve,slugarnic.Dar dincolo de acest fapt,care nu ar trebui dezbatut,ca economia Statelor Unite este in criza,trebuie sa ne intrebam care poate fi cauza.
Este un adevar ca economia de piata se dezvolta ondulatoriu,ca perioadele de crestere sunt urmate de „ajustari” care fac posibila o relansare.Dar in momentul de fata criza economica nu este o asemenea „ajustare”,este consecinta unor decizii catastrofale luate de catre factorul politic,de catre administratie,in chip consecvent vreme de opt ani.
Administratia lui George W. Bush a fost expresia unei stari de orgoliu, de „hybris” imperial.
Situatia,din capul locului anormala,creata de terminarea „razboiului rece”,starea de „unipolaritate” a fost catastrofal interpretata ca o vreme in care Statele Unite pot face „tot ce vor”. Asa s-a ajuns la declansarea razboiului catastrofal si optional din Irak.
Acel razboi,care nu a avut nici o legatura si nu are nici o legatura cu lupta contra „terorismului” sau cu evenimentul tragic de la 11 Septembrie,2001, a fost o „alegere” si un capriciu al unei administratii inepte.
Rezultatele sunt bine stiute. Ce este mai putin stiut este ca Statele Unite au cheltuit,dupa unele estimari ,circa un trilion de dolari,o mie de miliarde de dolari!,si cheltuiala continua.Din demagogie , administratia a purtat si poarta acest razboi fara sa ridice impozitele,deci il poarta cu bani de „imprumut” si care vor trebui sa fie platiti de catre administratii viitoare.Dar dincolo de cinismul administratiei Bush , ramane realitatea ca nici o tara din lume,nici macar cea mai bogata,nu poate trai vesnic din imprumuturi.Scadenta a sosit si asta este cauza actualei crize economice.

Un alt fapt ramane ca intreaga planeta va avea de suferit in urma acestei crize creata de catre administratia Statelor Unite.(Poate ar fi bine ca apologetii „globalismului” sa isi puna anume intrebari despre virtutile sistemului .)
Ramane insa incalificabil ca ,tot din demagogie,pana acuma,nimeni dintre cei care au glas in viata politica planetara nu vrea sa numeasca,sa spuna pe nume, cauzei .Politica „strutului” nu face decat sa prevesteasca amanarea rezolvarii ,care va veni oricum.Cu cat va fi mai tarziu cu atata va fi mai rau.Pentru toata planeta.

ALEXANDRU NEMOIANU

_________________

~„CURENTUL“ PRO OBAMA REFLECTĂ DORINŢA DE SCHIMBARE

Aici exista o mare agitatie privind viitoarele alegeri prezidentiale.Aceste agitatii privesc mai ales alegerea candidatulu Partidului Democrat.Optiunea este intre Hillary Clinton si Barak Obama.

Hillary Clinton este simbol al „vechiului”,al politicianismului,cinismului,incorectitudinii morale.In plus asocierea ei cu fostul presedinte Bill Clinton,cel care a acordat minciunii statut de acceptabilitate,este in sine ceva rau.

Despre Barak Obama nimeni nu stie mare lucru si de fapt cred ca nici nu sunt prea multe de stiut.In fapt in asta sta „problema”.

In momentul de fata in viata publica a Statelor Unite a avea „experienta” este o paguba,o dovada de complicitate.

Nimeni nu a avut mai multa „experienta” publica decat VP Dick Cheney sau fostul ministru al apararii,Donald Rumsfeld, si ce folos a avut tara?

„Curentul” pro Obama reflecta dorinta de schimbare,poate chiar tendinta istorica a Statelor Unite de a se „reinventa” periodic.

Este posibil ca „establishment”-ul sa impuna pe John McCain ( caci Hillary este atata de antipatizata incat nimeni nu va vota pentru ea) . Asta ar insemna inca patru ani de politica „Bush”.Parerea mea este ca,in acest caz, economia se prabuseste complet si sistemul poate imploda.Si dupa aceea va urma „un Obama” oricum.

ALEXANDRU NEMOIANU

_____________

~„O POVESTE AMERICANĂ“

In 1947 un subofiter de aviatie roman , deoarece traieste am sa ii spun X.,impreuna cu mai multi colegi au reusit sa fuga din Romania in Turcia . Au facut-o spectaculos folosind un avion meteo caruia ii preschimbasera,facusera mai mari, rezervoarele.

Au fost tinuti in Turcia vreme de circa optsprezece luni.Au fost in „incomunicado” fiind supusi la „debriefing” intens . Finalmente au fost lasati sa plece in „lumea libera”.

X. initial a ajuns in Argentina si vreme de un si jumatate a lucrat ca mecanic de vapoare de transport comercial.In 1951 a ajuns in America.S-a „pierdut” acolo si s-a insurat cu o romanca-americana,ceva mai batrana decat el si al carei tata avea ceva bani.

Cei doi au trait de atunci si pana acuma intr-o casa a socrului , din zona ,” la tara „,facand una si alta si nereusind sa sporeasca material.La adanci batranete traiau,vorba vine, dintr-un venit lunar de circa opt sute de dolari

La varsta foarte inaintata la care sunt , ea a ajuns sa fie luata intr-un azil ( a avut o fractura de picior) al statului.Ei nu pot sa plateasca nimic si deci se afla la voia functionarilor.El traieste uitat si intr-o casa care este ,in limbajul lucratorilor sociali locali ,”condamnata”,adica este considerata neutilizabila pentru oameni.

Ca sunt in disperare este un eufemism.Nu mai sunt nici macar disperati : singuri,saraci,uitati,isi roaga moartea.

Si aceasta poveste a inceput ca un „vis american” si , poate ,chiar asta si este.

ALEXANDRU NEMOIANU

______________

~„RĂMÂNEM CREZĂTORI ÎN BINE!“

Cu anume amaraciune vad ca tot ceace „noi” vedeam bine ca se ve intampla ,se si intampla.

„Noi” nu voiam asta,vedeam ca se va intampla.

Ceeace este uluitor este faptul ca ,in ciuda celor pe care le ziceam si explicam(ganditi-va doar la tot ce exista in „Monitorul”.Cum putea sa fie altfel?Daca era altfel pur si simplu tot ce spuneati acolo ar fi fost neadevarat si zadarnic) tot „noi” am ramas niste iremediabili optimisti.Adica nu optimisti,crezatori in Bine.

In ciuda evidentei pe care o descriam am fi dorit sa fie altfel.Am fi dorit ,din tot sufletul, sa nu avem dreptate.Dar paradoxal asta este tot semn ca avem dreptate sau,mai exact,ca tinem de dreptate.

Ceeace „ei ” considera biruinte sunt in fapt pete intunecate si caderi.Sunt orbi care calauzesc pe alti orbi si nu au unde sfarsi decat in prapastie.

Dincolo de asta modul in care opereaza,”smecheria” de a avea o majoritate de „doar” 51-52%,nu are importanta.(Desi totusi are.Caci inseamna ca un mimimum decor va fi observat si pentru „noi” asta inseamna putinta de a putea continua sa vorbim public.Mare ,in adevar mare si important lucru.Caci cu asta se castiga „inimi si minti”.)

Nu va tulburati,nu va nelinistiti,nu va intristati!

Daca avem credinta si dragoste unii pentru altii,am invins!Cand se va vedea asta nu are nici o importanta.

ALEXANDRU NEMOIANU

______________

~ÎNŢELEGEREA LEGĂTURII ÎNTRE „OM” ŞI „LOC”

26 Ianuarie 2007
Drumurile , in Roma , Florenta si Assissi au fost frumoase si am vazut locuri semnificative . Bucuria cu care le – am vazut a fost cumva capricioasa . Spre exemplu la Florenta mai mult m-am bucurat cand in Basilica Santa Maria Novella am aflat , cu totul intamplator , mormantul lui Rossini . Un compozitor care imi este drag nu numai pentru voiosia muzicii lui ci pentru felul lui de viata , vesel , omenos . Un om care intelegea bine ca cele din jur nu sunt scopuri ci mijloace . In multe alte dintre locurile umblate am vazut o frumusete apusa , rece , pe cale de disparitie .Enormele lacasuri de inchinaciune goale , fara oameni sunt probabil dintre cele mai deprimante . Dar cred ca rostul drumului a fost sa imi intareasca intelegerea legaturii dintre om si ” oc ” si sa imi arate puterea , in sine ” a ” locurilor „.Asta in conditiile in care superbul mozaic al diversitatii pe care il numim , mai degraba impropriu , ” Italia ” , se lupta cu disperare cu ” comisarii ” raului azi numit ” Europa unita ” .” Unita ” sub semnul celui mai impersonal,mai fals, mai inselator ” principiu „, al ” binelui universal ” care este doar iluzie si deci amagire diavoleasca .
In context am multumit lui Dumnezeu pentru ” locurile ” uitate din pamantul romanesc , locuri care ne – au dat , ne dau si ne vor da posibilitatea sa ne amintim , sa staruim si sa renastem asa cum din inceput am si fost .
_________________________________________

~CINE ARE OCHI SĂ VADĂ AR TREBUI SĂ VADĂ !

In zilele care au trecut Congresul SUA a reusit sa alcatuiasca un proiect de cheltuieli militare care cerea retragerea trupelor din Irak pana in Octombrie 2008.Era un proiect moderat dar care raspundea dorintei populatiei americane care, in proportie de 70% ,este opusa razboiului si in aceiasi proportie, dispretuieste pe George W. Bush,”W.”.Proiectul de lege a fost prezentat spre aprobare lui W. in ziua in care,cu patru ani in urma, declara,fara acoperire, ca „misiunea a fost implinita”,ca razboiul din Irak a luat sfarsit.Patru ani mai tarziu, cu trei mii patru sute de soldati ucisi,cu peste douazeci si cinci de mii de raniti,cu sute de mii de civili irakieni ucisi si cheltuieli de aproape opt sute de miliarde de dolari,razboiul continua fara nadejde de sfarsit.

W. a respins legea, a folosit dreptul sau de „veto”.A facut-o cu nerusinare,cu cinism, cu aroganta,cu placere.Caracterul de copil de „stab” mai incetisor la minte , s-a vadit dezgustator.Dar cateva lucruri ar putea sa fie avertisment si ma gandesc la Neamul Romanesc.

Este limpede ca vorbaria despre „democratie” nu mai are nici o acoperire. „Puterea” este controlata de gasti corupte si care urmaresc implinirea intereselor lor.Dar si in aceasta imprejurare este oricand de preferat un regim „parlamentar” unuia „prezidential”, caruia dictatura ii va fi eterna momeala.Cine are ochi sa vada ar trebui sa vada!

______________

~COINCIDENŢE ?

22 Aprilie,2007

Astazi a fost o alta zi superba.Dumineca „mironositelor” a fost iarasi prilej de bucurie si de confirmare a „rostului.Tot „feminismul” si toate miscarile de „promovare” a femeii in viata sociala nu sunt mai mult decat maculatura comparat cu demnitatea imparateasca,fara egal,data din nou,fiecarui detaliu al Creatiei, prin paginile de la „Dumineca mironositelor”.Pur si simplu agitatia vremelnica,oricat de nociva ar fi,nu este mai mult decat diversiune de prost gust si prosteasca.

#
Despre tragedia albinelor am citit si stiam de mai mult timp.Este un alt simptom a ceeace va spusesem din Toamna,al „agitatiei” animalelor mici.Agitatia lor este semn limpede ca ceva important este in desfasurare.Avertisment pe care nu il luam in seama.Asa cum a fost si la Potop.
#
Evident ca „modus operandi” al imperiului va deveni tot mai cunoscut.De altfel am impresia ca „ei” nici nu se mai ascund.Ba as zice provoaca.Un singur exemplu.

La „noi” idiotul a trecut la insulte directe impotriva Congresului.Efectiv la un pas de injuratura directa. Mai mult.Ceeace este aici echivalentul Ministrului Justitiei(General Attorney) a fost cercetat de catre Congres.Prestatia lui a fost lamentabila si incorectitudinea lui – evidenta.Idiotul (W.) a declarat ca acel individ (Alberto Gonzales) este „un om cinstit si onorabil care are intregul sau suport”.Acestea sunt provocari.De ce ?nu stiu ! Fie sunt semne de disperare,fie ( sa nu fie! ) parte dintr-un plan sinistru.

ALEXANDRU NEMOIANU , SUA

____________________

~CINE ARE OCHI, SĂ VADĂ

In seara zilei de 29 Mai ,2007 programul „Hardball” al postului de televiziune MSNBC , program facut de , altfel , excelentul Chris Mathew , a infatisat urmatoarea situatie. In cadrul „concursului” Miss Universe 2007 ,tinut in Mexico City,prezenta candidatei SUA,pe toata durata aparitiei scenice, a fost insotita de huiduieli violente.(Acest tip de manifestari,huiduiala violenta a concurentilor SUA,la orice tip de concurs,este un lucru frecvent,apaoape unanim de prin 2004 incoace. Cel mai vizibil a fost la o competitie pugilistica in Germania,in Martie 2007,intre ucraineanul Vitali Klichko si un boxer din Celeveland.In vremea intonarii Imnului SUA au fost huiduiel copioase.) Fara indoiala ca acest tip de manifestari arata sentimentele de exasperare ale „restului” lumii fata de politica agresiva,aroganta,iresponsabila a administratiei George W.Bush.Dar ingrijoratoare a fost reactia lui Chris Mathew care,asa cum spuneam, este in fapt un excelent si foarte inteligent prezentator.

El a avut o manifestare de troglodit.Programul nu a analizat care pot fi cauzele acestor manifestari anti-SUA ci ,”cum sa ripostam,cum sa le aratam noi „mexicanilor” nerecunoscatori(?!)”. Iar asta dovedeste un lucru nespus de periculos;neputinta psyche-lui colectiv SUA de a admite ca „si noi facem greseli”. Aceasta neputinta,care face imposibila corectia comportamentului ,va produce,inevitabil,nenorociri.Mai grav. Se ajunge la situatia in care se pot preconiza reactii agresive la manifestarile sentimentelor populare.De aici,pana la lagare,este doar un pas.

_________________

~COLECŢII ŞI AMINTIRI ŞI BIRUINŢE

VINERI, 15 DECEMBRIE, S-A DESCHIS LA MUZEUL JUDETEAN DIN BUZAU EXPOZITIA PERMANENTA A “COLECTIEI DE ARTA ROMANEASCA MARIETA SI BUCUR CHIRIAC”. AU PARTICIPAT NUMEROSI ARTISTI PLASTICI,PREZENTI IN ACEASTA COLECTIE, SCRIITORI, OAMENI DE CULTURA, JURNALISTI.CU ACEST PRILEJ A FOST LANSAT VOLUMUL “DANIE”, ”LOC” SI “BUNAVOIRE”, O CULEGERE DE “GANDURI” DESPRE ACEASTA COLECTIE DE ARTA FASCINANTA.

S-A DEFINITIVAT CEA MAI MARE DONATIE A UNEI COLECTII DE ARTA ROMANESTI CATRE STATUL ROMAN !

In 7 Decembrie 2006,s-a semnat la Buzau contractul de donatie catre Orasul Buzau al celei mai importante colectii de arta romaneasca daruit Statului roman dupa 1990. Donatorii, cunoscutii colectionari Marieta si Bucur Chiriac, doua prezente venerabile in lumea culturala contemporana, vor deschide in data de 15 Decembrie, la Muzeul Judetean Buzau, aceasta expozitie de mare valoare care cuprinde sute de lucrari de pictura, grafica, sculptura, tapiserie, apartinand unor nume importante ale artei nationale.

Donatia “Colectiei de arta romaneasca”, in valoare de multe zeci de miliarde de lei, facuta de Marieta si Bucur Chiriac constituie si obiectul cartii “Danie, Loc si Buna-voire” ce a aparut in aceste zile la ed. Intermundus din Bucuresti.Volumul contine reflectii si evocari semnate de 35 de mari scriitori si oameni de arta contemporani despre insemnatatea acestei colectii si despre gestul, rar, al donatorilor.

Reproducem din acest volum cateva splendide cuvinte de “bilant moral” apartinand marelui scriitor Alexandru Nemoianu, din SUA.

___________________________

Imaginile tulburatoare din colectia Marieta si Bucur Chiriac si “tabloul” ei generos si atata de bogat mi-au produs enorma bucurie si nespusa nostalgie. Aici a venit iarasi Toamna tarzie. Unde ma aflu sunt lanuri de porumb, acuma uscat, al caror fasait ma duce undeva “acasa”.

Tot ce se descrie este important pentru istoria colectiei si a Bucurestiului de azi. Cunosc bine strada Povernei (”locul casei-muzeu”, disparuta azi): umblam pe acolo in anii liceului si studentiei cand cautam petece de Bucuresti etern. (Fantazam ca ma pot “pierde” intr-un timp ideal daca voi sti sa aflu “locuri” deschizand porti.) La fel stiu “Colectia Ghiata” si casa in care era adapostita in Cotroceni. Asemenea umblam pe acolo si in vecinatate. Strazile erau, atunci, linistite, parfumate si in acele locuri, ca si in Floreasca, erau castani salbateci.

Colectia Marieta si Bucur Chiriac, istoria ei in scurt, asa cum mi-a prezentat-o Artur Silvestri in eseul sau , este o capodopera. Am citit-o de cateva ori si o voi reciti. Ce pot spune este ca daca tot ce s-a scris din 1990 si pana azi; tot , absolut tot, ar disparea si ar fi sa ramana aceasta relatare, intreaga “epoca” ar putea fi reconstituita, cu maretia ei si cu josnicia ei.

Mai mult inca, identitatea romanesca ar aparea triumfatoare, dincolo de orice cusur. Nadajduiesc ca autorul va include acest text intr-un volum candva. Va rog sa ma credeti, este eminent! Nu are rost sa descriu toate detaliile care ma indeamna sa spun ce am spus, ar insemna sa “copiez” din nou textul. Dar se afla acolo oameni minunati, o epoca rusinoasa, oameni de nimica, indiferenta complice (tradarea oamenilor cumsecade) si culmea, sfarsit bun.

Faceti o fapta buna pentru care Dumnezeu va va rasplati, ajutand in ceasul al doisprezecelea la asezarea cu folos a colectiei Chiriac. Din cele spuse si auzite am inteles ca aceasta colectie poarta “in nuce” povestea Neamului nostru. Incercari istorice dintre cele mai crude i-au stat impotriva, imprejurari si entitati negative au cautat sa o farame si nimiceasca si iata ca in final “biruit-au gandul”. Acestor oameni nu mai trebuie sa le fie teama. In clipa in care vor deschide ultima “poarta” vor fi pentru totdeauna “acasa”.

________________

~COMEMORAREA PROTOPOPULUI COL.PAVEL BOLDEA

In 30 Noiembrie,la Borloveni,va avea loc o comemorare si recunoastere publica a strabunicului meu matern,Colonelul Protopop K.u.K Pavel Boldea (1864-1920).(Informatii despre el puteti afla in volumul meu „Borloveni„)In asta eu vad mai ales afirmarea importantei „locului”,identitatii.Lucru de mare importanta ,mai ales azi. Am sa fac efortul sa fiu acolo.(Voi „rupe” o Saptamana si voi face turul de forta al unui dublu zbor transatlantic intr-o Saptamana.) Cel care a pregatit toate detaliile este vrednicul Profesor Pavel Panduru din Prigor, care a fost onorat cu Premiul ARP(de care stiu bine ca s-a bucurat enorm).

Am aflat ca la Borloveni vor veni destul de multi ,din Almaj si imprejurimi.

Ma bucur cu anume ingrijorare.Gandul drumului ma bucura dar il voi face cu toata grija si seriozitatea.Sunt perfect constient de greutatile lui Iarna.

_______________

~JURNAL DIN ZILELE SFINTELOR PAŞTI

# Aici vremea rece ,absurda,continua.Caut sa am grija si nici macar nu este greu caci stau mereu pe langa „vatra”.In zilele astea am stat exclusiv intre gardurile „Vetrei”,umbland prin parc si prin paduricea din apropiere unde sunt sumedenie de animale mai mici si mai mari ( acuma am vazut ca sunt si vulpi si noaptea se aud „coyotes”, un fel de lupi foarte jigariti.) Brutus mai toata vremea dormiteaza sau umbla prin casa . De fapt este un rasfatat.

# Vineri seara am fost la slujba „plangeriilor” si Sambata noaptea la Serviciul Invierii la Manastirea de maici din apropiere.(Toate aceste zile au fost cu noi si Andrei si Evelyn)

Serviciile sunt „manastiresti”,deci lungi dar de o enorma frumusete.

In noaptea Invierii , serviciul este aproape opresiv de lung dar mereu il ascult cu atentie si din nou am observat modul in care intreaga tinuta sufleteasca se preschimba in vremea si dupa ce este citit ” Cuvantul de Inviere al Sfantului Ioan Gura de Aur ” („De este cineva bun credincios si iubitor de Dumnezeu…”) Cred ca este cel mai inflacarat si mai convingator Cuvant de Invatatura.Nici nu este de mirare ca pana si intre Greci (atata de maiestrii in arta vorbitului) , Sfantul a fost numit „Gura de Aur”!

# O observatie despre intelepciunea „naturii”.In ciuda aberatiilor climaterice si jocurilor brutale , vegetatia isi tine „firea”,nu se lasa inselata si va izbucni exact cand trebuie.Toate astea ma fac sa cred tot mai tare ca avertismentele sunt pentru oameni si in chip precis pentru cei care sunt acum. Sub semnul vesniciei , rosturile raman statornice. Mai cu seama ar trebui avertizati spre trezire amatorii de „inovatii” si cameleonii de tot felul.Probabil nu se vor trezi.In schimb , se trezesc sau raman treji cei multi.Asa se explica aparitia acestor noi scriitori , oameni care simt nevoia sa spuna.
Aprilie 2007

______________

~MASACRUL DE LA VIRGINIA TECH: „MODELUL CARTAGINEZ „

Va marturisesc cateva ganduri privind cele petrecute la „Virginia Tech”.

Masacrul este din nou o intamplare recurenta, tinand de „sistemul” cartaginez,cel care – spre a sta in fiinta – are nevoie de sacrificii umane.In context, din nou am fost cutremurat de lipsa de rost a „securitatii”.Singurul rost al acestui tip de entitati este de a teroriza oamenii nevinovati.In rest , nu sunt capabili sa previna sau sa apere.De fapt unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite,Benjamin Franklin ,spunea ca mereu „cei care sunt gata sa renunte la libertate de dragul sigurantei vor sfarsi prin a nu avea nici siguranta si nici libertate„.. Dureros este behaitul ipocrit si cinic,”cum a fost cu putinta?„.Cand tot sistemul este intemeiat pe violenta…

Acel tip de masacre sunt efectiv incidente periodice in peisajul american.Cateva lucruri sunt dovedite.

– Ca sistemul tine tipologic de cel „cartaginez”.Injghebarile care au lipsa,pentru a sta in fiinta asa cum sunt,de sacrificii umane.Dar dincolo de aceasta imprejurare sau concluzie,discutabila ca toate concluziile,cateva lucruri sunt absolut strigator la cer de limpezi.

– Acel nefericit,Cho Seung-Hui, era un disperat,un infrant,un deziluzionat,dar un produs al sistemului .Un produs defectuos , dar un produs autentic.

El s-a fotografiat in vesta „de lupta”, cu pistoale in maini,cu grimasa de „om dur” (ceeace el nu era ) . Era o incercare disperata , patetica , de a imita pe ” eroii ” filmelor americane , de la Rocky Balboa ,la Terminator si alti eiusdem farinae.Extrem de edificator este modul in care actioneaza si „securitatea” americana si mijloacele de informare americane.

Dupa ce masacrul a avut loc ,post festum , campus-ul universitatii a fost impanzit cu „ofiteri de securitate”, grasi,asudati,cu figuri tampe si suficiente , cu caini politisti,etc.Pentru ce? Mai mult , a fost infiintat un „comitet” care sa analizeze evenimentele . Intre timp , „experti” descriu ,din nou si din nou,ce s-a intamplat . Asemanarea cu meteorologii cretini este totala ; vremea nu poate fi prezisa dar este descrisa in amanunt vremea care a trecut ! De fapt, trebuia simplu recunoscut ca „securitatea” s-a dovedit buna de nimica dar , evident, „sistemul” nu poate fi aflat vinovat.Acelasi lucru il fac si mijloacele de informare.

Nefericitul este „demonizat”, ii sunt aflate toate pacatele cu putinta dar , cu grija , este ocolit esentialul.

Nici o clipa nu este amintit faptul ca nefericitul a imitat ” modelele ” sociale glorificate,pe „luptatori”,pe „duri”. Nici o clipa nu este amintit faptul ca violenta este valoarea suprema a sistemului si razboiul este pentru SUA mijlocul ideal de rezolvare al disputelor.

Nici o clipa nu este amintit faptul ca administratia texanului dislexic repeta, pana la ingretosare ,ca in disputele diplomatice ,” toate optiunile sunt pe masa” . Nici o clipa nu este amintit faptul ca SUA cheltuiesc pentru inarmare mai mult decat tot restul planetei la un loc . Nici o clipa nu este amintit faptul ca 90% din masacrele care au avut loc in scoli in cursul istoriei omenesti au avut loc in SUA .Nici o clipa nu este amintit faptul ca , intotdeauna ,”ce umbla roata,vine tot roata” si ” cine seamana vant,culege furtuna”.
ALEXANDRU NEMOIANU , SUA

________________

~MEMORIA COLECTIVĂ A „LOCULUI“

Vestea primita de la Dl.Pavel Panduru privitor la aparitia cartii ” Un print popular ” ma bucura foarte mult.De fapt imi pare ca este bucurie si indemn.Foarte simbolica mi s-a parut exprimarea lui,”in Tara Almajului este mare bucurie”.

Raspandirea acestei carti intr-o „tara” este un lucru extraordinar.Cred , indraznesc sa cred acuma, ca ceeace era gandul lui Artur Silvestri , si o dorinta pe care nici macar nu cutezam sa o exprim,incepe sa se implineasca.Iata ca „navodul” de care pomenea cu ceva vreme in urma , si care la timpul sau il consideram doar o figura de stil vietuind intre realitate si dorinta , devine fapta.

Dar daca asemenea impliniri sunt cu putinta pentru „Tara Almajului” cu siguranta vor fi cu putinta in tot locul.

Aceste „tari”(de fapt „locuri”) romanesti erau si sunt in tot locul.Sunt vechile intocmiri romanesti , cele conduse de „oameni buni si batrani”(„batrani” nu atata in ani cat in statornicie).Stiu un studiu , publicat prin anii 30 , de Zenobie Paclisan , unde doar in ceeace este azi Banatul , erau pomenite peste patruzeci de „districte”, cum traducea limbajul aulic al vremii notiunea si realitatea de „tara” romaneasca .Si asa era in tot spatiul transilvan , unde sunt pomenite in timp efectiv sute de asemenea formatiuni .La fel in Moldova si Tara Romaneasca unde amintirea s-a pastrat prin „judete”. Dar, evident , formele administrative tarzii simplificau . Insa memoria colectiva a „locului” a pastrat intelesul dintai.
ALEXANDRU NEMOIANU

________________

~UN MOD MIRACULOS

8 Februarie 2007
Noi traim azi o comprimare si o concluzie . Lucruri rele care s – au tot intamplat de vreo doua sute cincizeci de ani s-au concentrat si distilat in oroarea pe care o traim .
De fapt este o concluzie logica.
De peste un sfert de mileniu crestinismul a incetat sa mai fie luat in seama,mai bine zis trait,de catre structurile de decizie.Aparente si inertie s-au mai pastrat dar acuma au disparut.In Italia , unul dintre lucrurile cele mai dureroase era goliciunea enormelor basilici , raceala lor mormantala , senzatia de decor.
Nu am indoiala ca , intr-o emulatie a raului , Europa a reusit sa se aseze fara rival pe locul intai si va fi si prima care va primi rasplata necrutatoare . Poate fi la mijloc si caracterul german care in setea lui de ordine lumeasca sfarseste prin a se autodistruge .
Experienta noastra istorica,modul miraculos in care am supravietuit necontaminati prin toate catastrofele ce ne-au bantuit,de la Imperiul Roman la dezmatul „europei unite”,este garantia supravietuirii noastre in viitor.Iata ca „modelul existential romanesc” nu numai ca ne va ajuta pe noi sa trecem prin rau dar se poate impune ca „model” al existentei de dupa „europa unita”.

ALEXANDRU NEMOIANU