~„Criza Economică“

De peste un an economia Statelor Unite se afla in stare proasta.
Economistii au avansat diferite pareri,pronosticuri,etc. Multi au despicat firul de par in patru cautand sa „defineasca” momentul de intrare in criza economica.Tehnicalitati de felul ” criza poate fi declarata doar in conditiile cand in doua trimestre consecutive volumul produsului economic scade”.
Fapt ramane ca valoarea dolarului a scazut, puterea de cumparare a populatiei a scazut,preturile au crescut si la fel si inflatia.In plus ,chiar si pentru un amator,urmarirea jocului bursei,cu scaderi si apoi reveniri abrupte,uneori in cursul aceleiasi zile,trebuie sa fie semn ca la „nivelul cel mai inalt” exista nervozitate la limita de a se preschimba in panica.Deci , dincolo de „tehnicalitati” ce ramane fapt este ca economia Statelor Unite este bolnava.Mai mult.
Aceasta stare proasta afecteaza in chip direct,si va afecta tot mai direct,economiile tuturor celor care au aprobat Statele Unite ,in tot ce au facut in ultimii opt ani,fara rezerve,slugarnic.Dar dincolo de acest fapt,care nu ar trebui dezbatut,ca economia Statelor Unite este in criza,trebuie sa ne intrebam care poate fi cauza.
Este un adevar ca economia de piata se dezvolta ondulatoriu,ca perioadele de crestere sunt urmate de „ajustari” care fac posibila o relansare.Dar in momentul de fata criza economica nu este o asemenea „ajustare”,este consecinta unor decizii catastrofale luate de catre factorul politic,de catre administratie,in chip consecvent vreme de opt ani.

Administratia lui George W. Bush a fost expresia unei stari de orgoliu, de „hybris” imperial.
Situatia,din capul locului anormala,creata de terminarea „razboiului rece”,starea de „unipolaritate” a fost catastrofal interpretata ca o vreme in care Statele Unite pot face „tot ce vor”. Asa s-a ajuns la declansarea razboiului catastrofal si optional din Irak.
Acel razboi,care nu a avut nici o legatura si nu are nici o legatura cu lupta contra „terorismului” sau cu evenimentul tragic de la 11 Septembrie,2001, a fost o „alegere” si un capriciu al unei administratii inepte.
Rezultatele sunt bine stiute. Ce este mai putin stiut este ca Statele Unite au cheltuit,dupa unele estimari ,circa un trilion de dolari,o mie de miliarde de dolari!,si cheltuiala continua.Din demagogie , administratia a purtat si poarta acest razboi fara sa ridice impozitele,deci il poarta cu bani de „imprumut” si care vor trebui sa fie platiti de catre administratii viitoare.Dar dincolo de cinismul administratiei Bush , ramane realitatea ca nici o tara din lume,nici macar cea mai bogata,nu poate trai vesnic din imprumuturi.Scadenta a sosit si asta este cauza actualei crize economice.

Un alt fapt ramane ca intreaga planeta va avea de suferit in urma acestei crize creata de catre administratia Statelor Unite.(Poate ar fi bine ca apologetii „globalismului” sa isi puna anume intrebari despre virtutile sistemului .)
Ramane insa incalificabil ca ,tot din demagogie,pana acuma,nimeni dintre cei care au glas in viata politica planetara nu vrea sa numeasca,sa spuna pe nume, cauzei .Politica „strutului” nu face decat sa prevesteasca amanarea rezolvarii ,care va veni oricum.Cu cat va fi mai tarziu cu atata va fi mai rau.Pentru toata planeta.

ALEXANDRU NEMOIANU