~„Un eşec politic catastrofal!“

Adunarea tarilor NATO (asa zisul, „summit”!) de la Bucuresti, de la inceputul lui Aprilie, 2008, nu poate fi caracterizat, din punctul de vedere al Romaniei si inca mai exact al politicii externe a acelei tari, decat drept un esc catastrofal.

Politica are drept trasatura determinanta pragmatismul, rezultatele practice, altfel spus, „ce dau si ce primesc in schimb”.

Administratia penibilului si ridicolului Basescu a cheltuit bani, a etalat poate cel mai dezgustator servilism romanesc din vremea stalinismului incoace(prin modul in care a salutat, in pozitie incovoiata, tote aberatiile privind includerea Ucrainei si Georgiei in NATO, aberatii promovate de catre George W. Bush strict demagogic si cred, in bataie de joc), a enervat si creat ostilitatea tarilor vecine pentru Romania(a Serbiei, a Ungariei si probabil pentru totdeauna, a Rusiei), dispreul unanim pentru propria administratie („secondand” aberatiile unui stat neeropean si stand impotriva tarilor europene „vesnice”, adica Germania si Franta), a calcat in picioare firava imagine de stat „sub lege” a Romaniei (asmutind haita de trogloditi tembeli care reprezinta „serviciile de ordine” romanesti impotriva unor demonstranti pasnici) si, toate acestea pentru ce?

Pentru servilismul jenant al lui Basescu, Romania nu a primit nici macar firava rasplata de a fi ridicata obligativitatea vizelor pentru cetatenii ei care doresc sa drumeteasca in SUA dar va avea obligatia sa trimita carne de tun in aventurile militare neghioabe puse la cale de administratia George W. Bush.

Adunarea statelor NATO de la Bucuresti a dovedit, odata in plus, ca aceasta alianta este un anacronism si o inutilitate. Adunarea a mai dovedit ca lumea „unipolara” a incetat, ca tarile Europei sunt hotarate sa isi urmeze destinul, cu sau fara binecuvantarea Statelor Unite. S-a mai vadit care sunt tarile cu vocatie europeana si care nu. Intre primele, cu steagul sus, s-a calificat Ungaria si intre cele din urma, cu rusine, s-a aflat Romania administrata de nevrednicul Basescu. Acest nume, predestinat, vorbeste si el despre penibilul esec suferit de politica externa romaneasca la inceputul lui Aprilie, 2008.

ALEXANDRU NEMOIANU